Vier redenen om even niet te daten (en te focussen op jezelf)

Vier redenen om even niet te daten (en te focussen op jezelf) Vier redenen om even niet te daten (en te focussen op jezelf) Vier redenen om even niet te daten (en te focussen op jezelf)

Wanneer we vrijgezel zijn, zijn er tal van mogelijkheden om in contact te komen met potentiële nieuwe levenspartners. Van Tinder en Happn tot datingsites of een old school ontmoeting in de kroeg. Maar hoe leuk en spannend al dit geflirt en gedate ook kan zijn, soms is het beter om wat afstand te nemen.

Voor sommige mensen is het misschien wel de normaalste zaak van de wereld om vrijgezel te zijn. Er zijn genoeg mensen die al maanden, jaren, misschien zelfs decennia single zijn en daar helemaal oké mee zijn. Er zijn ook mensen die vrijwel nooit partnerloos door het leven gaan of zijn gegaan. De slingeraap-techniek (er is al een nieuwe liefde in zich nog vóór de oude goed en wel is losgelaten) is bij hen favoriet. En er staan altijd een wel wat dates op de planning.

Single en not ready to mingle

Tja, de liefde en het leven is maatwerk. Er is geen universele manier van doen die bij iedereen past. Eén ding kunnen we wel met enige zekerheid stellen. Wanneer iemand nóóit single is, kan dat een gemis zijn. Door vrijgezel te zijn en tijd met jezelf door te brengen, leren we onszelf kennen. Vaak ontwikkelen we in zulke ‘single periodes’ nieuwe vriendschappen, hobby’s en interesses. Bovendien leren we onafhankelijk van een partner onze eigen boontjes te doppen. Het kan helend zijn om even een tijdje op onszelf te focussen in plaats van (mislukte) date na date aflopen. Ben jij momenteel druk aan het daten, maar voelt het toch niet helemaal goed? Dit zijn tekenen dat het tijd is om even op jezelf te focussen (en niet op het vinden van de ware).

1. Je voelt een zekere druk uit je omgeving

Hoewel er meer vrijgezellen dan ooit rondlopen op onze planeet staat het hebben van een relatie in onze maatschappij nog steeds op een voetstuk. Krijg je regelmatig (onbeleefde) vragen over je vrijgezelle status? Voel je je weleens het vijfde wiel aan de wagen omdat al je vrienden wel serieuze relaties hebben? Dan kan dat ervoor zorgen dat je druk voelt om te daten en hard te zoeken naar een potentiële levenspartner. Maar wanneer je op zoek bent naar een relatie zou dat moeten zijn omdat jij – en alleen jij – dat wil. Wanneer je jouw leven invult naar de ideeën van anderen leidt dat alleen maar tot ontevredenheid en ongeluk. Misschien is het dan goed om wat afstand te nemen van de datingwereld en een tijdje te focussen op uitzoeken wat jij eigenlijk wil (en die onbeleefde mensen in je omgeving eens de waarheid te vertellen.)

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

2. Je bent bang om een relatie op te bouwen

Je zou misschien denken dat je juist in dit geval wél moet openstaan voor een relatie. Toch is het soms beter om een stapje terug te doen, aan jezelf te werken en pas dan te kijken of er iemand is die bij jouw nieuwe, geheelde zelf past. Het lastige? Angst is nogal lastig te herkennen in relaties. Het uit zich er soms in dat we ons vastklampen aan een ander (verlatingsangst) en alle signalen dat een relatie niet goed zit negeren. Soms zorgt het er juist voor dat we bij de minste of geringste tegenslag afscheid nemen van iemand (bindingsangst). Herken jij een bepaald patroon in jouw liefdesleven? Dan kan het een goed idee zijn om eerst aan de slag te gaan met jezelf. Je toekomstige relatie zal er baat bij hebben.

3. Je vorige relatie is net over

Wanneer een relatie net uit is, kan een nieuwe man/vrouw in je leven de perfecte afleiding zijn om niet te hoeven dealen met de consequenties van liefdesverdriet en hartzeer. Toch is dit geen goed idee. Iemand puur en alleen daten om over je vorige liefde heen te komen, pakt zelden echt goed uit. Ontmoet je toch iemand met wie je het gezellig hebt en die helpt je af te leiden, zorg dan dat je volkomen eerlijk bent over je beweegredenen om met die persoon om te gaan. Eigen verdriet geeft je niet de vrijheid om een ander ook pijn te doen. Ook is het goed om op te letten of je niet teveel (emotionele) hooi op je vork neemt. Het kan lastig zijn om gevoelens uit een vorige én nieuwe relatie tegelijkertijd te verwerken. Gun jezelf de tijd om tot jezelf te komen en uit te zoeken wat je wil.

4. Wanneer je héél hard op zoek bent en gevoelig bent voor afwijzing

Maakt jouw hart een sprongetje bij elk berichtje dat je krijgt via een datingwebsite? Kan jij al snel overtuigd zijn dat deze Tindermatch dan toch echt de ware is? Of voel je je regelmatig heel erg gefrustreerd als een date niet volgens jouw plan verloopt? Soms kan onzekerheid ervoor zorgen dat we ons hoofd al veel verder is dan de realiteit. Elke kleine afwijzing of tegenslag wordt eindeloos geanalyseerd en zeer persoonlijk genomen. Funest wanneer iemand zich op de datingmarkt begeeft, waar (laten we eerlijk zijn) veel dates, matches en mailwisselingen nu eenmaal nergens op uit lopen. Wanneer je merkt dat je jouw humeur en gedrag hier teveel door laat beïnvloeden, dan kan het helpen om even afstand te nemen. Net zo lang tot je het daten weer kunt relativeren en ook geluk kan vinden in jezelf.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Schoonmaken is ruimte maken – ook voor je ziel
Schoonmaken is ruimte maken – ook voor je ziel