Single? Waarom je je nooit moet schamen omdat je alleen bent

Single? Waarom je je nooit moet schamen omdat je alleen bent Single? Waarom je je nooit moet schamen omdat je alleen bent Single? Waarom je je nooit moet schamen omdat je alleen bent

‘Hoe lang is het nu eigenlijk al geleden?’ Als je single bent en iemand je dat vraagt, is de onderliggende boodschap vaak: ‘Wordt het niet weer eens tijd voor een nieuwe relatie?’. En hoe vaker je die vraag krijgt (die zich overigens in allerlei gedaanten voordoet – ‘Hoe kan het toch, zo’n leuk persoon als jij’ betekent vaak hetzelfde) hoe meer je aan jezelf gaat twijfelen.

Al die vragen en opmerkingen geven je het gevoel dat je in een tijdelijke fase zit, die vooral niet te lang moet duren en eigenlijk alleen dient als opmaat naar het vinden van de hoofdprijs: een nieuwe relatie. Tot die tijd is het een beetje behelpen. Als je om je heen kijkt zie je dat bevestigd. Wanneer je bijvoorbeeld op een bruiloft bent en íedereen z’n eigen liefde lijkt te vieren (al weet je stiekem ook wel dat het bij die en die niet helemaal lekker loopt), of wanneer je een bevriend stel bezoekt waar je vroeger altijd met je partner kwam. En nu alleen.

Kattenvrouwtje

Wordt het inderdaad niet weer eens tijd? Waarom lukt het je eigenlijk niet, leg je de lat soms te hoog? Kún je het nog wel, een relatie onderhouden, of ben je langzaamaan veranderd in een eenzame spinster, een kattenvrouwtje? Ben je eigenlijk wel leuk genoeg?

Nee op al die vragen, behalve op de laatste. Laat je door niemand vertellen dat er iets mis met je is. Of dat een nieuwe relatie iets is waar een vaste tijdsperiode voor staat. Ben je er na je vorige relatie nog niet aan toe, dan is dat zo. Kom je gewoon niemand tegen die leuk genoeg is: good for you, dat betekent alleen maar dat je weet wat je wilt.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Je kunt het ook alleen

Schaam je niet voor het feit dat jij op feestjes in je eentje verschijnt, dat vrienden niet met jou kunnen double-daten, dat je leven misschien minder huisje-boompje-beestje is dan dat van anderen. Wees trots op jezelf, want hoe fijn een relatie soms ook kan zijn: je hebt geen ander nodig om gelukkig te zijn, je kunt het ook alleen. Dat laat jij elke dag zien.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over schaamte?

Waarom schaamte je soms in de weg zit – en hoe je dat doorbreekt.

Volgend artikel
Lieve single, deze brief is voor jou
Lieve single, deze brief is voor jou