Ben je slim? Dit is waarom je toch zo vaak domme beslissingen maakt

Ben je slim? Dit is waarom je toch zo vaak domme beslissingen maakt Ben je slim? Dit is waarom je toch zo vaak domme beslissingen maakt Ben je slim? Dit is waarom je toch zo vaak domme beslissingen maakt

De mens is een van de meest intelligente wezens van deze planeet. Maar waarom lukt het ons dan niet altijd om verstandige keuzes te maken? Cognitief psycholoog Wouter Duyck analyseert in deze video de feilbaarheid van ons brein en de vreemde hersenkronkels die we maken.

De 3 redenen waarom je domme beslissingen maakt:

  1. We zijn lui
    Het maakt niet uit hoe intelligent je bent, nadenken doe je liever niet. Zelfs het kleinste stukje nieuwe informatie kost ontzettend veel energie om te onthouden en daarom kiezen we vaak voor de bekende weg. Zelfs al zou de meer uitdagende keuze (voor ons brein dan) een beter resultaat opleveren. Probeer je dus tijdens het kiezen in te prenten of het resultaat dat extra denkwerk misschien toch waard is – en forceer je hersenen.
  2. We zijn constant afgeleid
    Volgens gedragseconoom en nobelprijswinnaar Daniel Kahneman lijden we massaal aan ‘Wysiati’: What you see is all there is. Bij het maken van een belangrijke keuze laten we ons vaak sturen door compleet irrelevante informatie. Al deze ruis zorgt voor verkeerde seintjes in je brein, waardoor je onjuiste verbindingen legt. Focus, focus, focus is dus het toverwoord bij het maken van een belangrijke levenskeuze.
  3. We kiezen vanuit emotie
    In ons brein vind je zowel de cortex, het buitenste deel waarmee we rationeel denken, en het Limbisch systeem, dat verantwoordelijk is voor onze emotionele respons. Het opmerkelijke is dat we juist het Limbisch systeem gebruiken als we voor een belangrijke keuze staan. Maar hoe kun je dan toch verstandig kiezen? Wacht even tot de emoties hun plek hebben gevonden – en vraag het dan nogmaals aan je cortex.
Volgend artikel
Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je volwassen bent!)
Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je volwassen bent!)