Wil je meer begrijpen van de liefde? Lees dan dit

Wil je meer begrijpen van de liefde? Lees dan dit Wil je meer begrijpen van de liefde? Lees dan dit Wil je meer begrijpen van de liefde? Lees dan dit

Ach, de liefde. Schrijver Marnix Pauwels weet er alles over, maar snapt er niets van. Iedere week gaat hij met de liefde in gevecht. Zijn strijdwapens? Wijze inzichten en rauwe levenslessen.

Ik weet alles van liefde. Echt. Ik schrijf er blogs over, tweets, liedjes en eindeloos veel gedichten. Al jaren bezing en beschrijf en bejubel ik vanuit alle mogelijke invalshoeken dat wat ons leven zo ongelooflijk kleurrijk en de moeite waard maakt (naast Heel Holland Bakt en vrimibo’s natuurlijk).
Ik weet alles van verlammende verliefdheid, gebroken harten, suikerzoete romantiek, en de wezenloze uren die je kunt doorbrengen terwijl je wacht op een teken van leven van je kersverse – tijdelijke – partner. Ik weet van de fijne stofjes in je hoofd (en je hart), de totale bovenmenselijke perfectie die je op je geliefde projecteert, en de eerste foto van jullie samen die je nonchalant aan je vrienden laat zien.

Verlangen, aantrekken en afstoten

Ik ken alle kanten. Ik weet van smachten of juist willen ontsnappen aan wat je verstikt. Ik weet van verlangen, aantrekken, afstoten, en de appjes die je op honderd manieren probeert te duiden. Ik weet van het gevoel van de eerste kus, het best obligate maar altijd weer leuke gesprek over de ontmoeting waar alles écht mee begon (“Wanneer had jij door dat je me serieus zag zitten, vertel!”), de eerste keer dat je de liefde bedrijft en het bijbehorende gevoel dat schommelt tussen vlammende hartstocht en kale onzekerheid.
Ik weet van het weerzien na een tijd afzondering, het ongemakkelijke zwijgen na de eerste ruzie, en de opluchting die samensmelt met geilheid tijdens de goedmaakseks.

Ik ken de brandende tranen én de dagen van dommig geluk, als je met je enorme roze bril op door de stad fietst en iedereen wil omhelzen. Ik ken de verzoening, maar ook de beëindiging, en de verstikkende maanden voordat iemand de knoop doorhakt. En ik ken het berichtje waaruit blijkt dat de eerste koffie samen wel héél goed bevallen is (en het vervolgens bepalen van de ideale wachttijd voor een reactie: lekker spontaan).

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

De avond die moeiteloos ochtend wordt

Ik heb ‘m vaak genoeg meegemaakt, de avond waarop je voor het eerst diepe onderwerpen aansnijdt en die moeiteloos ochtend wordt, en ik heb ervaring met de intense, unieke verbondenheid die je kan voelen direct na het vrijen, gelukzalig tegen elkaar aan.
Ik weet hoe lekker je libido gaat op die eerste periode van verliefdheid. Ik weet van de liedjes die je aan hem of haar doen denken, en je ziel doen trillen – soms tot tranen toe. Ik weet van de film die je samen bezoekt en die jullie gevoel voor elkaar met elke scène alleen maar hopeloos versterkt. Ik weet van het stiekem naar de ander loeren tijdens het koken, en de trots die je kan voelen in de wetenschap dat dat jóuw geliefde is! En ik weet van het ópenlijke kijken, als hij of zij volledig kwetsbaar naast je ligt te slapen (met een beetje spuug in de halfopen mondhoek: zo lief!).
Ik weet hoe het voelt als je samen door een zomerse bui fietst en het je allemaal niks kan schelen, omdat regenzoenen minstens zo lekker smaken als gewone. En ik weet hoe je in de sneeuw ineens voor haar raam kan staan, als het voorbij is en je bent gedachteloos haar straat in gelopen.

Dus, ja, ik weet alles van liefde. Echt alles. Maar ik begrijp er helemaal niks van.

Ik stoot al mijn hele leven continu m’n kop en loop keer op keer tegen vrouwen aan die me nooit kunnen geven wat ik nodig heb (en andersom, lijkt me). Ik faal en struikel hopeloos, heel consequent. En daarom ga ik er vanaf nu elke week over schrijven.
Misschien leren we er samen iets van.

Over auteur
Na vele mentale worstelingen ontdekte Marnix Pauwels wie hij is. Nu deelt hij maar al te graag de inzichten die hij opdeed in dit proces, om hiermee iets te kunnen betekenen voor anderen.  
Volgend artikel
Helder
Helder