Wow, zo zie jij er dus uit als je oud bent

Wow, zo zie jij er dus uit als je oud bent Wow, zo zie jij er dus uit als je oud bent Wow, zo zie jij er dus uit als je oud bent

Vanaf het scherm van je telefoon kijkt ze je aan: de bejaarde versie van jezelf. Met een nieuwe app is het mogelijk om een selfie om te toveren in een griezelig realistische foto van je toekomstige zelf. Confronterend, maar waarom eigenlijk?

Je gezicht, je haar, je kleren – eigenlijk verandert er best weinig als je een foto van jezelf in een digitale tijdmachine stopt. Er komen alleen een heleboel rimpels bij. Toch is het fascinerend om jezelf zo te zien. Dat blijkt wel uit het feit dat de app die het mogelijk maakt (zie onder aan dit stukje) binnen een paar dagen een hype werd uit social media, en dat veel mensen er een beetje ontdaan op reageren.

Je wordt echt ouder

Niet zo gek ook. Als je jezelf nog een jonge blom voelt, in de bloei van je leven, sta je er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil dat je toch echt ouder wordt.  Zo’n foto, hoe geinig ook, drukt je met de neus op de feiten.

Eindig

En waarom dat eigenlijk erg is? We mogen natuurlijk blij zijn als we echt zeventig of tachtig worden, dat is niet iedereen gegeven. Maar daarin zit ‘m waarschijnlijk precies de schok die je voelt: het is niet zozeer de ouderdom die we heftig vinden, maar vooral het besef dat alles eindig is. Die eerste jaren gingen razendsnel voorbij, de kans is best groot dat dat ook geldt voor de volgende tien, twintig, dertig, veertig jaar.

Life is short

Als je het zo bekijkt is zo’n foto ook weer wél iets om blij van te worden: hij herinnert je eraan dat het leven kort is, en dat er dus geen tijd te verliezen is. Niet omdat het zo erg is om rimpels te krijgen, juist niet, maar omdat het leven nog zoveel te bieden heeft. Je kunt schrikken van de seniorversie van jezelf (help, nog even en ik ben oud!) maar ook bedenken wat je voor die tijd nog allemaal beleefd wilt hebben. En wat belangrijk voor je is.

Nog even over die app

En dan die app – mocht ie je tot nu toe zijn ontgaan, hij heet FaceApp. Maar voor je eventueel besluit ‘m te downloaden is het slim om even dit artikel te lezen. Er zijn namelijk privacyrisico’s aan verbonden. Ben je écht razend benieuwd hoe je er over een paar decennia uitziet, dan kun je natuurlijk ook even goed kijken naar (een foto van) je ouders of grootouders. 

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Het extra dikke zomernummer ligt nu in de winkel
Het extra dikke zomernummer ligt nu in de winkel