Creatief denken en leven: zo breng je je gedachtenkronkels in beeld

Creatief denken en leven: zo breng je je gedachtenkronkels in beeld Creatief denken en leven: zo breng je je gedachtenkronkels in beeld Creatief denken en leven: zo breng je je gedachtenkronkels in beeld

In dertien lessen leren we je creatiever denken en leven. Mindmapping, oftewel je gedachtenkronkels in beeld brengen, is een leuke sleutel om het potentieel van je hersenen wat op te rekken.

Door over een onderwerp na te denken, kom je vaak van het een op het ander. Je hoofd stroomt vol met ideeën en na een tijd ben je je eerste inval alweer vergeten. Mindmappen helpt je het overzicht te houden over alle informatie die binnenkomt. Je kunt de informatie ermee ordenen en hoofd- en bijzaken onderscheiden. Deze techniek kun je op elk mogelijk gebied toepassen.

Het is aangetoond dat mindmappen effectief is bij het oplossen van problemen, maar het is ook een leuke, creatieve manier om op ideeën te komen. Je kunt alle invallen een ander kleurtje geven of illustratief uitwerken. Dat werkt heel inspirerend en overzichtelijk.

De basistechniek

  • Mindmappen kent een paar basisprincipes die ervoor zorgen dat je de techniek optimaal benut.
  • Begin met het centrale idee in het midden. Maak van daaruit vertakkingen met mogelijkheden en associaties. Die associaties krijgen vervolgens ook vertakkingen, en zo kun je eindeloos verdergaan.
  • Wees duidelijk, zodat je in één oogopslag kunt zien wat hoofdzaak en wat bijzaak is.
  • Gebruik korte termen, geen lange verhalen.
  • Gebruik zo veel mogelijk kleuren. Maak gebruik van tekeningen, cijfers, pijlen; ontwikkel je eigen stijl.

Oefening: Geluk in beeld

Maak een mindmap met ‘geluk’ als uitgangspunt. Zet het woord centraal op het papier en teken er een beeld bij dat weergeeft wat geluk voor jou betekent. Rondom je gelukssymbool is plaats voor tien (of meer) sleutelwoorden of associaties. Wat komt als eerste in je op wanneer je aan geluk denkt? Schrijf deze sleutelwoorden op, ook als ze belachelijk lijken. Schrijf vervolgens alle associaties op die bij de sleutelwoorden bij je naar boven komen. Maak er een prachtig kunstwerk van en hang dit boven je bed of op je werkplek.

Oefening 2: Overal toepasbaar

Bedenk drie kwesties in je leven waarbij je mindmapping kunt toepassen: een op persoonlijk gebied, een aan werk gerelateerd onderwerp en iets naar eigen keuze. Werk de kwesties zo mooi en gedetailleerd mogelijk uit.

Oefening 3: Multifunctioneel

Kies een onderwerp (bedoel je voorwerp?) en verzin drie dingen die je ermee kunt doen.

Oefening 4: Blije brievenbus

Schrijf een vrolijk kaartje vol complimenten en leuke tekstjes. Gooi het bij een onbekende in de bus. Geniet van je binnenpretje.

In dertien lessen leren we je creatiever denken en leven. Bekijk hier de volgende les.

 

Volgend artikel
Waarom je vaker vakantie moet nemen
Waarom je vaker vakantie moet nemen