Zo overleef je de kerstdagen als introvert

Fotografie Tekst: Dorien Vrieling
Zo overleef je de kerstdagen als introvert Zo overleef je de kerstdagen als introvert Zo overleef je de kerstdagen als introvert

Voor de een zijn de kerstdagen een moment om wekenlang naar uit te kijken, de ander is vooral blij als ze weer achter de rug zijn. Gewoon omdat het zo overweldigend kan zijn, twee dagen in de nabijheid van familie te verkeren.

Voor de een zijn de kerstdagen een moment om wekenlang naar uit te kijken, de ander is vooral blij als ze weer achter de rug zijn. Gewoon omdat het zo overweldigend kan zijn, twee dagen in de nabijheid van familie te verkeren. Liesbeth Smit, auteur van het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan – de stille revolutie van de introverte mens’ is er duidelijk over: kerst is een kwestie van doseren.

‘Het is helemaal geen gek idee om één kerstdag voor jezelf, of voor je eigen gezin te bewaren, ook niet als dat betekent dat je een deel van de familie niet kunt bezoeken. Kondig op tijd aan wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet.’ Je brengt (letterlijk0 wat lucht in het samenzijn door erop uit te gaan. En verder probeer je kerst te zien als wat het is: twee dagen om niet te ingewikkeld over te doen.

Dit is het laatste deel van een serie over introversie. Lees ook de andere delen:

Dit is het grootste misverstand over de introvert’

Nee, ik ben niet asociaal. Ik ben introvert

Krijg je een paniekaanval van grote groepen mensen? Dit is wat je moet doen

Vind je het moeilijk om een afspraak ver van tevoren vast te leggen? Dit is hoe je daarmee omgaat

 

Volgend artikel
Is het nooit goed genoeg? Besef dan dit
Is het nooit goed genoeg? Besef dan dit