Het geheim achter de roze bril – dit is wat verliefdheid met je doet

Het geheim achter de roze bril – dit is wat verliefdheid met je doet Het geheim achter de roze bril – dit is wat verliefdheid met je doet Het geheim achter de roze bril – dit is wat verliefdheid met je doet

Michiel Smit – schrijver, neurobioloog én nieuwe blogger voor Happinez –is weleens zo verliefd geweest, dat hij snikkend zijn planten water gaf. Als hij belt met een vriend, ontdekt hij het geheim van die eerste, hevige liefde.

‘Ik geloof dat ik mijn geheugen aan het verliezen ben man.’ Het is na tienen ’s avonds en een van mijn beste vrienden wilde nog even bellen. Hij heeft er zijn vriendin voor op wacht gezet. ‘Het is echt bizar, maar elke keer dat ik haar knuffel voelt als een eerste keer. Alsof we helemaal nooit geknuffeld hebben of alsof ik alles elke keer weer vergeten ben.’

Volle aandacht voor wat is

Ik feliciteer hem, heb deze vriend al wat langer dan vandaag. Ik vertel hem dat het me een goed teken lijkt, dat de vriendin (die nog altijd wacht op de andere lijn) als ze samen zijn blijkbaar zo automatisch en vloeiend zijn aandacht prikkelt dat hij het niet eens merkt. Als je een moment je volle aandacht schenkt is dat moment altijd anders dan welk ander moment dan ook. Meestal gaan we echter niet door het leven met zo’n hoge mate van aandachtigheid. Vaker bewegen we ons in een soort gewaarzijnscocon waar slechts selecte sensaties in door dringen, de rest van de wereld wordt gefilterd. Je ziet, hoort, voelt, wat je doet en wie je bent. Het is duizelingwekkend hoeveel mogelijke observaties ieder moment biedt om je bewust van te worden. Ik vraag mijn vriend of het kan dat daarom iedere knuffel als een eerste keer voelt, is hij bij haar soms zo alert dat hij in hun samenzijn allemaal normaliter verholen details ontwaart? Hoe exact haar neusje past tussen haar mond en ogen, ogen die net twee tintjes donkerder zijn dan gewoon blauw. Hoe haar gezicht en houding verraden wat voor dag ze heeft gehad. De precieze curve, lengte en duur van haar lach. Alles elke keer anders als de rivier die je nooit twee keer hetzelfde betreden kunt, alles elke keer als nieuw. Goed mogelijk denkt hij.

Snikkend de planten water geven

We filosoferen even over de gevaren van smartphones en Tinderachtige apps in dit licht. Deze hernieuwde waardering voor aandacht in liefde is niet perse een doodsvonnis voor de duizenden apps maar toch minstens een gebruiksaanwijzing. Als je je aandacht teveel breekt, kun je dan wel echt dat frisse verliefde gevoel behouden? Misschien is hoe makkelijk je afgeleid raakt bij je geliefde wel een goede graadmeter voor hoe verliefd je op dat moment bent. De keren dat ik echt verliefd was scheurde de realiteit, of mijn perceptie ervan, compleet open. Dan leek alles ineens nieuw en kon ik nog snikkend ontroerd raken als ik alleen al mijn planten water gaf.

Mijmeren in bed

‘Ik moet nu wel echt hangen,’ zegt de vriend en hij noemt even de vriendin haar naam op een manier die me blij maakt. We zeggen elkaar welterusten. Hij gaat terug naar zijn telefoongesprek dat misschien ook wel weer als een eerste voelt. Ik duik in bed en mijmer of het omgedraaid ook opgaat, of je jouw bereidheid en vermogen tot liefde ook vergroten kunt door je aandacht te trainen.

Volgend artikel
Hoe voelt het om verlaten te worden? Dit zijn jullie ervaringen
Hoe voelt het om verlaten te worden? Dit zijn jullie ervaringen