Verlies je niet in een droombeeld van de liefde

Door Susan Smit
Verlies je niet in een droombeeld van de liefde Verlies je niet in een droombeeld van de liefde Verlies je niet in een droombeeld van de liefde

Fantasie is een groot goed in de liefde. Ik kan er persoonlijk behoorlijk in doorslaan, in zo’n droombeeld van de liefde. In de gangen van mijn middelbare school passeerden me nietsvermoedende jongens met wie ik in gedachten al de mooiste avonturen had beleefd.

De liefde leent zich nu eenmaal erg voor projectie en de lust bloeit op bij een opzwepende verbeelding. Je kunt je verliezen in complete, tot in detail uitgewerkte fantasieën, in full colour en 3D.

Je kunt helemaal voor je zien dat als je toen die afslag genomen had (wél naar dat feestje gaan waar die geweldige droomman bleek te zijn, je ex-vriend een maand voordat hij het uitmaakte thuis wél in jarretels verwelkomen in plaats van die ondingen in een lade laten verstoffen) en hoe je leven er dan nu uit zou hebben gezien (helemaal innig gelukkig met elkaar, uiteraard). Op een bepaalde manier geloof je dat je iets in het verleden kunt repareren, dat je in je hoofd alsnog kunt doen wat je toen naliet. Je hoopt op een beter verleden zodat het een ander heden oplevert.

Feestelijk alternatief

Je kunt je levendig voorstellen hoe je met die leukerd die je altijd tegenkomt in de supermarkt een romantische avond met duizelingwekkende seks hebt. Of dat je ex voor je deur staat met bloemen en zijn tandenborstel, hoe je hem na zijn smeekbede (‘Ik ben een sukkel als ik jou, liefde van mijn leven, laat gaan’) terug neemt en hoe jullie niet lang daarna trouwen in dat kerkje dat hij ooit schijnbaar achteloos aanwees. Of daar jullie weddingvows gaan renewen.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Het droombeeld kan zo bevredigend zijn, dat je het er verder maar bij laat zitten. Het dromen kan het doen overvleugelen. Een fantasie, eentje die je hebt vervolmaakt en vaak bezoekt, kan waarachtiger aan gaan voelen dan de realiteit. En misschien geef je er de voorkeur aan boven een ongezellige werkelijkheid in de vorm van een onbeantwoorde, ruw beëindigde of simpelweg afwezige liefde. Een fantasiescenario biedt een feestelijk en risicoloos alternatief, all inclusive en geheel verzorgd door je eigen brein.

Beperkt dromen over de liefde

Als dat zo is, is het verstandig je fantasieën te rantsoeneren. Helemaal verdwijnen in een bedenksel is niet handig, omdat je dan niet genoeg aandacht overhoudt voor het echte leven. En daar, midden in de onverwachte, imperfecte, rommelige chaos, moet het uiteindelijk allemaal gebeuren. Daar vallen het grootste geluk, de diepste teleurstellingen en pijnlijkste lessen te vinden die je helpen groeien – niet risicoloos en al evenmin comfortabel.

Even uitrusten in een droom is heerlijk. Het is een vluchtheuvel te midden van het voorbijrazende verkeer van een vijfbaansrotonde in Parijs. Je mag best even op die vluchtheuvel gaan staan. Maar je moet er niet je tent opzetten.


Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Vriendschapsverdriet bestaat (en dit is hoe je er het beste mee om kunt gaan)
Vriendschapsverdriet bestaat (en dit is hoe je er het beste mee om kunt gaan)