Zo wordt het een stuk gezelliger online: de vijf gouden reactie-regels

Zo wordt het een stuk gezelliger online: de vijf gouden reactie-regels Zo wordt het een stuk gezelliger online: de vijf gouden reactie-regels Zo wordt het een stuk gezelliger online: de vijf gouden reactie-regels

Op social media lopen de gemoederen vaak hoog op – veel sneller dan in het gewone leven. Voor je het weet komt een reactie je op een scheldkanonnade te staan, of gooi je er zelf een scherpe opmerking uit. Dat moet toch anders kunnen? Een voorstel voor een social media etiquette. 

Een reactie onder een Facebookbericht of Instagrampost is zo getypt – zo snel dat je er amper over hoeft na te denken hoe je reactie overkomt, of wat het effect op de ander kan zijn. Met deze vijf tips omzeil je de valkuilen van het leed dat social media heet.

Draai het om

Ook die onzichtbare figuur aan de andere kant, van wie je hooguit een kiekje ziet (en misschien dat niet eens, want genoeg mensen kiezen geen herkenbare foto) en verder niks weet, heeft gevoelens. En hoe stom je zijn of haar reactie ook vindt, die komt vast ergens vandaan. Misschien heeft zijn verkering het net uitgemaakt, of is zij net ontslagen. Dat maakt niet alles goed, maar het helpt wel om iets milder te reageren. Net als de gedachte dat je nu tegenover hem of haar zou zitten. Welke toon zou je dan kiezen?

Denk aan je doel

Stel, een kennis op Facebook schrijft iets positiefs over Zwarte Piet, terwijl jij vindt dat het hoog tijd is dat we alleen nog maar roetveegpieten zien. Of iemand zegt iets lelijks over iemand om wie je geeft. Je wilt erop reageren, maar hoe doe je dat? Het hangt er vanaf wat je met je reactie wilt bereiken. Wil je iemand overtuigen van jouw gelijk, ben je oprecht nieuwsgierig wat hij of zij bedoelt, of wil je duidelijk maken dat je gekwetst bent? Je doel bepaalt je toon. Over het algemeen geldt dat mensen beter naar je luisteren als je rustig en respectvol blijft. Wat je ook doet: wees duidelijk. Kies geen cryptische metaforen, die missen hun doel. Wil je iets lelijks zeggen, puur om die ander ‘terug te pakken’: tel dan op z’n minst tot tien. Lucht het echt op om het te zeggen, is dat het je waard? En verandert die ander dan van gedachten?

Richt je op positieve dingen

Het internet is een prachtig platform als je wilt bijdragen aan verandering. Maak je je zorgen over racisme, de plasticsoep of #metoo? Probeer dan zoveel mogelijk te laten zien hoe het volgens jou beter kan. Deel positieve voorbeelden, vertel wat je raakt in het probleem, geef bekendheid aan verhalen die mensen weinig horen. Hoe groot het probleem ook is: met een positieve insteek zet je mensen vaak meer aan het denken dan met een boze rant.

Wees gul met ‘sorry’

Iedereen flapt er wel eens iets stoms uit – in het echte leven én online. Er is niets zo groots als durven toe te geven dat je fout zat.

Gun anderen hun fouten

Weet jij toevallig dat iemand het helemaal mis heeft, leg dan gerust uit hoe het wél zit. Maar laat je moral high horse even op stal staan. Misschien heeft iemand anders jou precies dit punt een tijdje geleden uitgelegd. Niemand weet alles. Bovendien, van wie neem je meer aan: van iemand die je respectvol iets vertelt, of van iemand die met een vingertje zwaait?

Als je best een tikkie minder op Facebook en Instagram zou willen zitten: waarom mindful omgaan met ‘socials’ je gelukkiger maakt.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Het tegendeel van liefde is geen haat, maar onverschilligheid
Het tegendeel van liefde is geen haat, maar onverschilligheid