Over #couplegoals en #love: dit is wat het zegt als stellen veel op social media posten

Over #couplegoals en #love: dit is wat het zegt als stellen veel op social media posten Over #couplegoals en #love: dit is wat het zegt als stellen veel op social media posten Over #couplegoals en #love: dit is wat het zegt als stellen veel op social media posten

In een maatschappij waar we het internet massaal gebruiken om te delen hoe gelukkig en succesvol we zijn, is ook zoiets persoonlijks als een relatie ineens een competitie geworden. Maar uit onderzoek blijkt dat stellen die voortdurend de behoefte hebben hun liefde virtueel te delen juist erg onzeker zijn over hun relatie.

Wie een rondje maakt op social media, wordt om de oren geslagen met hashtags als #couplegoals, #happycouple en #love. Natuurlijk weten we heus wel dat social media niet de realiteit is en dat geen enkel stel 24/7 stapelverliefd op elkaar is wanneer de eerste nieuwigheid eraf is, maar tóch… Het helpt niet mee als je de buren voor de derde keer vandaag in innige omhelzing voor een ondergaande zon zielsgelukkig ziet zijn terwijl je zelf net aan het bijkomen bent van een flinke ruzie met je partner.

Relatiekiekjes

Zelfs als je eigenlijk horendol wordt van al die kleffe stelletjes die hun liefde voortdurend virtueel met de rest van de wereld delen, kan je het gevoel hebben dat er blijkbaar iets mis is met jouw relatie als je dat niet doet. Dat is nou eenmaal het gekke effect dat social media op ons kan hebben. Moet je dan ook maar beginnen aan het delen van relatiekiekjes? Nou, nee. Een onderzoek gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin stelt namelijk dat stellen die dat heel veel doen juist onzeker zijn over hun relatie. Stellen die online weinig over hun relatie delen, zouden daarentegen juist gelukkiger zijn.

Hoe zit dat precies?

Het blijft natuurlijk een beetje generaliseren. Er zijn koppels die veel posten en hartstikke gelukkig zijn. En er zijn doodongelukkige stellen die dat nooit doen. Toch zegt het onderzoek wel iets over deze kwestie. Koppels die gelukkig zijn én zeker van hun zaak hebben over het algemeen namelijk niet de behoefte om hun liefde met de hele wereld te delen. Die liefde zit er en die zit gewoon goed. Er is geen bevestiging van anderen nodig om die liefde te valideren. De enige bevestiging die zij nodig hebben, is die van elkaar. Dit hangt samen met het feit dat mensen mensen die weinig op sociale media posten (en er niet teveel op kijken) over het algemeen sowieso gelukkiger en meer tevreden zijn dan mensen die wel de hele dag met Instagram of Facebook in de weer zijn.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Tijdelijk 10,- korting met code TANTRA10

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

Bovendien kun je je afvragen hoe gelukkig die Instagramwaardige fotomomenten nu echt zijn. Natuurlijk is het leuk om een mooi uitzicht tijdens een fijne vakantie te delen. Of om zo nu en dan een vrolijk kiekje van jullie tweeën te delen. Toch zijn het vaak niet per se de momenten die zijn vastgelegd die voor een ultiem geluksgevoel zorgen binnen relaties. Denk maar eens aan de momenten waarop jij weer even stapelverliefd op je partner bent of wordt overspoeld met een geluksgevoel dat die ander toch écht bij jou hoort.


Echte geluksmomenten

Vaak zijn dit niet de fotomomenten, maar juist de momenten die je eh, niet op social media wil delen. Als je met ontploft haar wakker wordt en hij/zij in je oor fluistert hoe mooi je bent. Of als je thuiskomst en jouw favoriete maaltijd al gekookt blijkt te zijn (hoe fijn is dát?). En wat te denken van het moment dat hij/zij je stevig vastpakt na een tijdje zonder elkaar. Tja, het zijn misschien niet de momenten die het waard zijn om gefotografeerd te worden, maar dat maken het juist geluksmomenten. Op die momenten ben je namelijk ook helemaal niet bezig met foto’s of likes. Je bent gewoon gelukkig.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over relaties?

In zeven stappen naar de beste relatie van je leven.

Volgend artikel
Verbeter je (liefdes)leven met deze tantrameditatie
Verbeter je (liefdes)leven met deze tantrameditatie