Het tegendeel van liefde is geen haat, maar onverschilligheid

Het tegendeel van liefde is geen haat, maar onverschilligheid Het tegendeel van liefde is geen haat, maar onverschilligheid Het tegendeel van liefde is geen haat, maar onverschilligheid

Loopt de relatie even niet zo lekker? Dan is het belangrijk dat we niet de schouders ophalen, maar de schouders eronder zetten. Om de liefde te laten stromen, blijft het waken voor onverschilligheid.

Wanneer gevraagd wordt wat het tegenovergestelde van liefde is, zullen de meeste mensen ‘haat’ of ‘angst’ antwoorden. De zanger van The Lumineers denkt er anders over. ‘The opposite of love is indifference’ zingt hij op hun nummer ‘Stubborn love’. Een interessante gedachte. Onverschilligheid als tegenovergestelde van liefde.

Waarom relaties stuklopen

Wanneer we een lange relatie aangaan, komt er onvermijdelijk een punt dat de sleur toeslaat. De vlinders die in het begin van de relatie druk heen en weer vlogen, houden zich opvallend rustig. Misschien is er wel minder natuurlijke behoefte aan fysieke intimiteit. En steeds vaker erger je je aan eigenaardigheden die je voorheen met de mantel der liefde bedekte. Het is zover. De relatie zit in een dip.

Moeite blijven doen

De remedie tegen een relatiedip is aandacht en tijd. Niet avond na avond volgens de vaste routine op de bank ploffen na snel een maaltijd in elkaar gedraaid te hebben, maar er weer samen op uit trekken. Een date night plannen, een nieuw restaurant uitproberen en even extra lief zijn voor elkaar. Het is het geheim van een lange relatie: altijd moeite voor elkaar blijven doen en elkaar steeds weer opnieuw opzoeken. Ook, of juist, als je daar eigenlijk niet zoveel zin in hebt.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Ach, laat ook maar

Natuurlijk is het probleem nou juist dat de meeste mensen ten tijde van zo’n dip helemaal geen zin hebben om die moeite te doen. Negatieve gedachten als ‘ach, laat ook maar, het initiatief moet toch altijd van mijn kant komen’ of ‘ik blijf maar geven en krijg nooit wat terug’ borrelen op en blijven knagen. Een logische maar gevaarlijke gedachtegang, want het wordt steeds makkelijker om de hoop op te geven en onverschillig te worden.

Hoe meer je elkaar voor lief neemt, hoe groter de onverschilligheid. In die zin is onverschilligheid inderdaad misschien wel het tegenovergestelde van liefde. Onverschilligheid zorgt ervoor dat we opgeven en geen moeite meer doen, waar liefde altijd blijft proberen.

Altijd blijven proberen

Juist op momenten dat het niet zo lekker gaat, is het belangrijk moeite voor elkaar te doen. En die moeite zit ‘m in de kleine dingen. Zorgen dat iemands lievelingseten op tafel staat wanneer hij/zij thuiskomt na een lange dag werken of een tafeltje reserveren in een fijn restaurant en mooie kleding voor elkaar aantrekken. Het lijken oppervlakkigheden, maar juist als het aan die oppervlakte goed zit, komt er ruimte om met elkaar de diepte in te gaan.

Merk je dat je relatie in een dip zit? Waak voor onverschilligheid en maak plaats voor liefde. Op internet lees ik dat The Lumineers zich hebben laten inspireren door schrijver Elie Wiesel. Zijn wijze les blijkt niet alleen belangrijk in relaties, maar eigenlijk voor het hele leven:

The opposite of love is not hate, it’s indifference. The opposite of art is not ugliness, it’s indifference. The opposite of faith is not heresy, it’s indifference. And the opposite of life is not death, it’s indifference.”

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over de liefde?

Volgend artikel
Single en al een tijdje op zoek? Waarom het misschien aan jezelf ligt
Single en al een tijdje op zoek? Waarom het misschien aan jezelf ligt