Ode aan oma Ode aan oma Ode aan oma

Ze zijn soms wat eigenwijs, maar voelen onvoorwaardelijke liefde voor hun kleinkinderen en staan áltijd voor ze klaar. Mindful mama Didie is maar wat blij met haar twee oma’s, en kan ook nog wat van ze leren.

Op de momenten dat deze mama even moet bijtanken, is daar… oma. Geduldig als geen ander, immer een tikkeltje overbezorgd maar altijd lief voor haar eigenwijze kroost. En dat is best knap. Want ga maar na: net zo goed als dat je geen studie volgt om papa of mama te zijn, word je ook niet zomaar als opa of oma geboren. Zo was mijn moeder ooit een peuter die zich moest redden tussen al haar broers en zussen. Pas vele jaren later zou zij zelf moeder worden. En nu, op het moment dat ik er alles aan doe om een heuse mama te zijn, ontpopt zij zich als een echte oma. Mijn zoon en stiefkinderen kunnen zich niet beter wensen: die zorgzame vrouw met een stralende glimlach, dat ís oma. Ze staat altijd voor hen klaar.

Soms heb ik de rust om te genieten van de onvoorwaardelijke liefde tussen kleinzoon en oma. Als ik op een doordeweekse dag thuiswerk hoor ik ze gieren en kirren van gekkigheid. Af en toe hoor ik hoge tonen door de keuken galmen of rollen ze als ondeugden over de grond. Oma Tinie en haar gekkie, ze zijn bondgenoten voor het leven.

Inmiddels verwacht mijn zoontje dat ik, net als oma, ook 24/7 met de houten treintjes speel, de kleidoos áltijd bij de hand heb en koekjes koop waar meer in zit dan alleen maar granen en noten. Maar dat is het waard. Want zonder de levenservaring van oma zou ons gezin een stuk minder mindful zijn.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

We koesteren de liefde van twee oma’s, en realiseren ons dat dat niet iedereen wordt gegund. Ook oma Riki heeft er alles voor over om haar energieke kleinkinderen te voorzien van een flinke dosis knutselwerk, lekkernijen of knuffels. Zelfs als zij daarvoor midden in de nacht op stap moet om na een oppasavond weer huiswaarts te rijden. Het liefst zou ze de hele nacht naast hun bedjes blijven zitten om ze verhalen in hun oor te fluisteren over haar eigen moederschap.

Het is onvoorstelbaar hoe toegewijd en geduldig een oma kan zijn. En natuurlijk ietwat eigenwijs. Ik weet nog niet hoe het leven van mijn zoontje eruit gaat zien, maar de oma’s zijn niet meer weg te denken. Gelukkig maar, want ik leer nog elke dag van ze.

Over auteur
Mindful mama Didie Schackman neemt je mee in haar zoektocht naar een zinvol bestaan. Op haar blog Soulful Stories deelt ze wat ze op de weg naar een mindful leven zoal tegenkomt, en ook op haar blog voor Happinez schrijft ze over deze zoektocht naar zichzelf.
Volgend artikel
The one that got away: moeten we wel vasthouden aan ‘what ifs’?
The one that got away: moeten we wel vasthouden aan ‘what ifs’?