Veel effectiever dan een uitbuiksessie op de bank. Lees meer
Seksuele energie is een van de sterkste energieën die we tot onze beschikking hebben: het is de kracht die de dingen in beweging zet, voor voortplanting zorgt en nauw verbonden is met onze creativiteit.
Stel nu eens dat juist onze zintuigen de instrumenten zijn voor een bezield bestaan? En dat het doorleven van lichamelijke verlangens kan leiden tot inzichten en persoonlijke groei? Susan Smit over de spirituele kant van seksualiteit.
Seksualiteit werd bij vrijwel alle oervolkeren gezien als de directe expressie van de vitale levenskracht die door de schepping stroomt. Zo werd seksualiteit in oude natuurreligies over de gehele wereld gezien als een expressie van levenskracht die vrijelijk mag worden geuit, zolang het voortkomt uit liefde, vreugde en respect. Seksuele energie werd niet beschouwd als zondig of primair en zelfs niet als normaal; het was niets minder dan heilig.
In de meeste religies en spirituele stromingen die daarna kwamen heerste – en heerst er vaak nog steeds – een taboe op lichamelijkheid, werd en wordt seksualiteit onderdrukt of beknot.
Vooral vrouwelijke seksualiteit wordt in patriarchale religies gevaarlijk en verwerpelijk gevonden. Een vrouw die zich bewust is van haar seksuele kracht en daarvan geniet, is een bedreiging voor de zedige moraal, ‘een instrument van de duivel’.
Tantra is een van de weinige spirituele stromingen waarbij extase, liefde en erotiek juist worden ingezet op weg naar bewustwording en verbinding met het goddelijke. Het is een eeuwenoude traditie die momenteel een opleving beleeft. De wortels van tantra zijn te vinden in het hindoeïsme, boeddhisme en taoïsme.
De bedoeling van tantra is om de aandacht helemaal te richten op het hier en nu, waardoor je een mystieke ervaring kunt hebben. Het is een uitnodiging om je volledig bewust te zijn van de gedachten, gevoelens, sensaties en impulsen die door je heen gaan. Bij het bedrijven van tantrische seks verzet je je niet tegen het verlangen, maar je leeft het ook niet liefdeloos uit. Je bent je bewust van de opwinding als een waardevolle staat van zijn, waardoor het verlangen verrassend genoeg wegvalt.
Vergelijk het met het eten van een lekkere bonbon. Als je die snel en gedachteloos wegwerkt, zul je onmiddellijk verlangen naar een volgende. Maar als je hem bewust en genietend opeet, dan valt het verlangen samen met de werkelijkheid en heb je aan een genoeg.
Plezier en genot worden vaak oppervlakkig gevonden – alsof we alleen door te lijden als persoon kunnen groeien. Pijn, mits gecombineerd met zelfreflectie, kan inderdaad groeispurten veroorzaken, maar door liefde, genot en extase kun je ook innerlijk groeien.
Dingen die plezier geven zijn nooit tijdverspilling. Misschien zijn we zelfs wel op aarde om te leren genieten van alles wat het leven te bieden heeft.
Dit artikel is redactioneel ingekort.
Veel effectiever dan een uitbuiksessie op de bank. Lees meer
Met dit ‘weekplan’ besteed je elke dag aandacht aan een ander chakra. Lees meer
Wil je je energieker, sensueler en levenslustiger voelen? Lees meer
Om je volledig over te kunnen geven tijdens de seks is het belangrijk dat je weet én... Lees meer
Drie inzichten. Lees meer
Kies bewust de momenten waarop je eet en beweegt. Lees meer