Waarom je je seksuele energie wilt ontdekken

Door Susan Smit
Waarom je je seksuele energie wilt ontdekken Waarom je je seksuele energie wilt ontdekken Waarom je je seksuele energie wilt ontdekken

Seksuele energie is een van de sterkste energieën die we tot onze beschikking hebben: het is de kracht die de dingen in beweging zet, voor voortplanting zorgt en nauw verbonden is met onze creativiteit.

Stel nu eens dat juist onze zintuigen de instrumenten zijn voor een bezield bestaan? En dat het doorleven van lichamelijke verlangens kan leiden tot inzichten en persoonlijke groei? Susan Smit over de spirituele kant van seksualiteit.

Seksuele energie is heilig

Seksualiteit werd bij vrijwel alle oervolkeren gezien als de directe expressie van de vitale levenskracht die door de schepping stroomt. Zo werd seksualiteit in oude natuurreligies over de gehele wereld gezien als een expressie van levenskracht die vrijelijk mag worden geuit, zolang het voortkomt uit liefde, vreugde en respect. Seksuele energie werd niet beschouwd als zondig of primair en zelfs niet als normaal; het was niets minder dan heilig.

Het taboe

In de meeste religies en spirituele stromingen die daarna kwamen  heerste – en heerst er vaak nog steeds – een taboe op lichamelijkheid, werd en wordt seksualiteit onderdrukt of beknot.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Vooral vrouwelijke seksualiteit wordt in patriarchale religies gevaarlijk en verwerpelijk gevonden. Een vrouw die zich bewust is van haar seksuele kracht en daarvan geniet, is een bedreiging voor de zedige moraal, ‘een instrument van de duivel’.

Tantra als weg naar het goddelijke

Tantra is een van de weinige spirituele stromingen waarbij extase, liefde en erotiek juist worden ingezet op weg naar bewustwording en verbinding met het goddelijke. Het is een eeuwenoude traditie die momenteel een opleving beleeft. De wortels van tantra zijn te vinden in het hindoeïsme, boeddhisme en taoïsme.


De mystieke ervaring van tantra

De bedoeling van tantra is om de aandacht helemaal te richten op het hier en nu, waardoor je een mystieke ervaring kunt hebben. Het is een uitnodiging om je volledig bewust te zijn van de gedachten, gevoelens, sensaties en impulsen die door je heen gaan. Bij het bedrijven van tantrische seks verzet je je niet tegen het verlangen, maar je leeft het ook niet liefdeloos uit. Je bent je bewust van de opwinding als een waardevolle staat van zijn, waardoor het verlangen verrassend genoeg wegvalt.

Vergelijk het met het eten van een lekkere bonbon. Als je die snel en gedachteloos wegwerkt, zul je onmiddellijk verlangen naar een volgende. Maar als je hem bewust en genietend opeet, dan valt het verlangen samen met de werkelijkheid en heb je aan een genoeg.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Door extase kun je groeien

Plezier en genot worden vaak oppervlakkig gevonden – alsof we alleen door te lijden als persoon kunnen groeien. Pijn, mits gecombineerd met zelfreflectie, kan inderdaad groeispurten veroorzaken, maar door liefde, genot en extase kun je ook innerlijk groeien.

Dingen die plezier geven zijn nooit tijdverspilling. Misschien zijn we zelfs wel op aarde om te leren genieten van alles wat het leven te bieden heeft.

Dit artikel is redactioneel ingekort.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over de spirituele kant van seks?

Zo omarm je je seksuele kracht.

Volgend artikel
Liefdesverdriet? Hervind je balans door je huis in te richten
Liefdesverdriet? Hervind je balans door je huis in te richten