Zo bouw je aan een succesvolle en duurzame relatie, ondanks de verschillen.
Extravert?
Wie vooral extravert geneigd is, wordt vaak gezien in grote gezelschappen, heeft altijd wel gespreksstof en gedraagt zich bij elk volgend contact als een enthousiaste bij boven een nieuwe bloem. Ben je sterk extravert, dan schitter je in het leggen van contacten en het openen van gesprekken. Tegenover zoveel sterke punten staat dat de extravert soms iets te graag op de eigen trom slaat, gaat het verhaal van een gesprekspartner al snel verloren.
Introvert?
Wie introvert is, kan de omgeving verrassen met oorspronkelijke gedachten, opvallende filosofieën en speelse dagdromen. Vaak zijn die gedachten het resultaat van uren doorgebracht in rust en bespiegeling. Introverte mensen zijn vaak geliefd vanwege hun vermogen om eerlijke aandacht te schenken. Maar de introvert kan zich ook te veel in zichzelf terugtrekken
De introvert en extrovert in een relatie
Pas echt interessant wordt het wanneer die twee energiestromen elkaar ontmoeten. Het is zeer de moeite waard om je te verdiepen in de invloed van introvertie en extravertie op je relaties. Volgens Renee Baron, schrijver van het boek ‘Helemaal mijn type’, is dit een onmisbare stap naar begrip en acceptatie van jezelf en anderen.
Online training Tantra & seksuele energie
-
Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
-
Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
-
Cadeau: set tantrakaarten
Vaak zoeken we herkenning en overeenkomsten in onze vriendschappen en liefdesrelaties, maar in realiteit bloeien mensen in relaties juist dankzij tegenstellingen. De energetische psychologie ziet tegenpolen als de plekken waar de meest uitgelezen kansen liggen voor magische ontdekkingen, innerlijke groei en zelfontplooiing. Jung zei zelfs ooit dat wat het diepste in onze psyche verborgen is, alléén dankzij onze ontmoeting met tegenpolen tot leven kan komen.
Tegenpolen nodigen ons uit om ongemanifesteerde energie in onszelf te ontdekken en in beweging te zetten. De aantrekkingskracht heeft iets betoverends. Iets in jezelf fluistert: wat is dat toch, in die ander? En wat zou datzelfde ‘iets’ in mij kunnen zijn?
‘Veel van hetzelfde’ heeft namelijk ook zijn nadelen
Als je eens denkt aan je vriendschappen en liefdesrelaties van nu of vroeger, zul je naast de gedeelde interesses ook al snel de nodige tegenstellingen ontdekken. Blijkbaar zijn de tegenpolen van introvertie en extravertie gunstig voor elkaar, maar juist zij kunnen ook grote irritatie oproepen, of zelfs totale afkeer. Is het per saldo toch niet wijzer om je evenbeeld op te zoeken, zeker voor diepgaande relaties? Dat zou je bijna zeggen – maar overeenkomsten hebben ook zo hun nadelen.
Leer het gedrag van je partner begrijpen
Juist tussen levenspartners kunnen tegenstellingen gaan schuren. Toch kunnen zelfs situaties die jarenlang tot wrevel hebben geleid, soms zomaar oplossen als een wolk aan de hemel. Dat gebeurt als de puzzelstukjes die introvertie en extravertie heten, eindelijk op hun plaats vallen.
Stel dat je geliefde zich keer op keer na een frustrerende werkdag in de studeerkamer terugtrekt. Zonder begrip van introvertie trek je misschien gekwetst de conclusie dat jij de ander blijkbaar niets te bieden hebt. Maar begrijp je dat hij of zij van nature introvert is, dan weet je dat een eenzaam uurtje dagdromen hem of haar de nodige nieuwe inspiratie geeft.
Een extravert met een slechte dag zal eerder buiten de deur op zoek gaan naar prikkels en gezelschap om bij te tanken. Als partner kun je dan treurig thuis blijven zitten achter het flesje onaangebroken wijn, maar met begrip voor de extraverte natuur weet je dat de ander weer aan de broodnodige energie komt via een kakofonie aan geluiden, indrukken en gesprekken.
Waarom bewondering zo belangrijk is
Naast het gedrag van de ander begrijpen, is het vooral ook de positiviteit van bewondering die verbindt. Bewondering doet de energie tussen tegenpolen stromen. In gedrag dat je ergert, is altijd wel een groot of klein punt van bewondering te vinden.
De kern van relaties tussen tegenpolen is altijd de wens om elkaar te naderen. In de natuurkunde, maar ook in relaties en seksualiteit blijkt steeds weer dat één energie de krachtigste is: dat is synergie, de energie die ontstaat uit de samenvoeging.
Hoe meer je het spel van introvertie en extravertie leert begrijpen en spelen, des te meer word je een zogenaamde metavert. Dit houdt in dat je je eigen innerlijke kern behoudt en versterkt, terwijl je tegelijkertijd iets van jezelf kunt weggeven.
Zo leer je van elkaar
Loop je vast in je eigen introverte of extraverte neigingen, leen dan eens een beetje van het gedrag van de andere pool. Introvert geneigd? Lanceer eens onbekommerd een plan dat slechts in grote lijnen is uitgewerkt, en vraag anderen hoe zij jouw ideeën kunnen aanvullen. Extravert? Houd een plan voor de verandering wat langer voor jezelf. Je zult verrast zijn over de ideeën die vanuit je innerlijke diepten opborrelen.
Sociaal gezien kan iemand die naar introvertie neigt, van een extravert leren om wat luchtiger en vrijblijvender om te gaan met (het leggen van) contacten. Geprikkeld door het voorbeeld van een introvert, kan een extravert de uitdaging aangaan om bij sociale contacten wat meer de diepte in te gaan.