Zo blijf je vertrouwen in de liefde

Door Susan Smit
Zo blijf je vertrouwen in de liefde Zo blijf je vertrouwen in de liefde Zo blijf je vertrouwen in de liefde

Susan oefent om voluit te vertrouwen op de liefde. Want die is het grootst, mooist en meest geweldig als je daar zonder voorbehoud van durft te genieten.

Verwachtingen

‘Je mag veel verwachten van de liefde’, zegt mijn geliefde regelmatig. ‘En je mag veel verwachten van mij.’ Dat ‘veel’ zegt hij elke keer met grote nadruk. Hij zegt ook dat hij het nog honderd keer gaat zeggen als ik dat nodig heb. Daarnaast brengt hij het in de praktijk. Hij brengt me met de auto naar huis als het regent nadat ik drie keer heb gezegd dat het echt niet hoeft. Hij zoekt op Marktplaats naar een kinderbedje en appt dan: ‘We hebben het bedje.’ We. Terwijl het mijn bedje is, voor mijn kind en mijn probleem om er een te vinden. Elke keer als hij zoiets doet, durf ik iets meer te vertrouwen op de man in mijn leven. En snoer ik de kat in mij (‘Ik doe het wel alleen’) de mond.

Standhouden

Het heeft lang geduurd voor ik mezelf toestond om aan mijn nieuwe relatie te denken en erover te praten als iets wat echt zou kunnen standhouden. Ja, nu zat het allemaal nog wel snor, met de verhitte seks en het opgeruimde huis en de etentjes en hoge hakken. Maar straks… Pas toen hij de aperte leugen uitsprak die alle verliefde (en verblinde) mannen uitspreken, namelijk dat ik ‘zonder make-up nog mooier was’, durfde ik te geloven dat hij er ook nog zou zijn bij een rommelig huis, een ziek kind en mijn haar in een knoetje. En nu, vele knoetjes, rommel en kinderziektes later, blijkt dat inderdaad te kloppen.

Iedereen heeft onbewuste saboterende overtuigingen over de liefde, en bij mij is deze de taaiste: Je moet van een man niet teveel aandacht en liefde verwachten, want dan word je teleurgesteld. Mij hindert dus niet een lage eigenwaarde (ik ben geen liefde waard), maar een laag beeld van mannen en hun vermogen om lief te hebben.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Groot hart

Daar moet ik maar eens van af. Weinig verwachten omdat je dan niet teleur kunt worden gesteld is een nogal ongezellige en lafhartige houding. Alsof je wakker wordt en er veiligheidshalve van uitgaat dat deze dag vast matig zal zijn en je er maar beter niet al te geestdriftig aan kunt beginnen. Het is natuurlijk larie: mannen hebben net zo’n groot hart als vrouwen en kunnen liefhebben als de beste. Klaar.

Dus oefen ik me nu in voluit vertrouwen op de liefde. Ik train me in een beetje leunen op de ander in de overtuiging dat ik niet alles alleen hoef te doen; een toekomst zien met hem; mezelf laten zien zoals ik ben en weten dat dit veilig is; niet in paniek raken of verregaande conclusies trekken (zie je wel) als hij even wat minder enthousiast is.

Het komt erop neer dat ik het grootste, mooiste en geweldigste in de liefde aanvaard en daar zonder voorbehoud van durf te genieten. Bring it on.

Beeld: fotografie door Chantal Ariëns


Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Waarom verlangen we eigenlijk zo naar een relatie?
Waarom verlangen we eigenlijk zo naar een relatie?