Waarom verlangen we eigenlijk zo naar een relatie?

Waarom verlangen we eigenlijk zo naar een relatie? Waarom verlangen we eigenlijk zo naar een relatie? Waarom verlangen we eigenlijk zo naar een relatie?

De romantische liefde draagt de uitersten van het leven in zich: het kan je heel blij, maar ook diep ongelukkig maken. Maar hoe nodig is een relatie?

Een relatie vult altijd een ruimte – en dat is niet erg. Maar je kunt onderzoeken wélke ruimte je graag wilt vullen. Een verlangen naar gezelligheid? Een gezin? Een einde aan eenzaamheid?

Lang en gelukkig met iemand samen zijn, dat wil iedereen… toch? Als je single bent, komt het vaak voor dat je omgeving aanneemt dat je verlangt naar een partner, naar een gezin of een maatje om lief en leed mee te delen. Onze samenleving is er nu eenmaal op gericht dat je ‘erbij hoort’ als je met iemand bent en het kan als soms een uitdaging zijn om ok te zijn met het feit dat je alleen bent.

Waarom we verlangen naar een relatie

Maar los van de buitenwereld kan de vraag of je wel of geen langdurige relatie wilt een zijn om flink mee te worstelen. Laten we dit voorop stellen: om een gelukkig leven te leiden heb je geen liefdesrelatie nodig. Wat we nodig hebben, zijn liefdevolle relaties met anderen. Iedereen verlangt in zekere mate naar voldoening, betekenis en passie, maar er zijn talloze manieren om in die behoeften te voorzien.

Wat echter voor veel mensen een romantische relatie aantrekkelijk maakt, is dat een goede en gezonde verbintenis drie grote behoeften in één vervult: je voelt je gezien en gekend, je bent van betekenis voor de ander en je kunt delen in je hartstocht.

Liefde is een verleider

Aan de ene kant mis je wellicht de gezelligheid of iemand om mee te delen, maar een overvol gezinsleven of strijdende partners zien er van de buitenkant ook niet altijd even aantrekkelijk uit.

‘Geluk en ongeluk zijn tweelingen die samen opgroeien of samen klein blijven’ schreef Nietzsche. En de romantische liefde draagt de uitersten van het leven in zich: het kan je heel blij, maar ook diep ongelukkig maken. Liefde is niet voor niets een verleider: we verlangen naar groot geluk en de extase van de verbinding, maar, zegt het stemmetje op de achtergrond: wat als ik word afgewezen, als het niet lukt, als het pijn doet?

Dé vraag die je jezelf kunt stellen, is: wat wil ik eigenlijk van de liefde? Een relatie vult altijd een ruimte – en dat is niet erg. Maar je kunt onderzoeken wélke ruimte je graag wilt vullen. Een verlangen naar gezelligheid? Een gezin? Een einde aan eenzaamheid? Als het duidelijk is welke verlangens je meeneemt, wordt de zoektocht naar een nieuwe liefde een pad van zelfinzicht en zul je ervan leren en groeien – ongeacht welke van Nietzsche’s tweelinghelft je ook zult ontmoeten.

In de special Happi.love vind je het grote dating dossier: eerste hulp bij de zoektocht naar liefde. De liefdesspecial vind je in onze webshop.

Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Cyn Ferdinandus


Meer Happinez?

Volgend artikel
Ontdek wat jouw hechtingsstijl is
Ontdek wat jouw hechtingsstijl is