Ontdek wat jouw hechtingsstijl is

Ontdek wat jouw hechtingsstijl is Ontdek wat jouw hechtingsstijl is Ontdek wat jouw hechtingsstijl is

Durf je je gevoelens niet te tonen tegenover je partner? Twijfel je vaak of je lief echt wel van je houdt? Of hebben jullie steeds dezelfde ruzie?

Als je keer op keer tegen dezelfde obstakels aanloopt in relaties, zou dat wel eens veroorzaakt kunnen worden door je hechtingsstijl – of die van je partner. Deze manier van hechten is ontstaan in je kindertijd en bepaalt grotendeels hoe je in een relatie staat.

Jong geleerd…

De hechtingstheorie werd ontwikkeld door psychiater John Bowlby. Hij was de eerste die opmerkte hoe belangrijk de relatie van een kind met zijn of haar ouders of verzorgers is, en hoeveel invloed deze heeft op de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling én de manier van hechten in relaties als het kind eenmaal volwassen is. Waren jouw ouders liefdevol en knuffelig, bijvoorbeeld, dan heb je waarschijnlijk een heel andere hechtingsstijl dan iemand die opgroeide met afstandelijke of onvoorspelbare verzorgers.

Doe de test

Wil je weten wat jouw hechtingsstijl is? Bowlby bestudeerde de band tussen talloze kinderen en hun verzorgers en onderscheidde drie basisstijlen op het gebied van hechting. Ontdek met de test hieronder wat jouw stijl is. 

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

* Vrij naar de ECR-vragenlijst van Fraley, Walter en Brennan (2000).

Lees ook

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Sluit je hart niet uit zelfbescherming, maar laat je raken
Sluit je hart niet uit zelfbescherming, maar laat je raken