Terug naar overzicht

Wie raakt jou? Met deze oefening krijg je inzicht je relaties

Categorie
Wie raakt jou? Met deze oefening krijg je inzicht je relaties

Schrijfoefeningen kun je gebruiken om meer gevoel voor de samenhang van je herinneringen te krijgen.

Daarbij stel je jezelf vragen als: Wie zijn belangrijke mensen in mijn leven?, Wat zijn mijn grote beslissingen?, Waar ging het fout? en Hoe herstelde ik wat er misgegaan was?

Daarna volgt een oefening waarin je met een soort helikopterview naar de gebeurtenis kijkt, of vanuit het perspectief van iemand die om je geeft. Daardoor schrijf je liefdevoller over jezelf. Je blik wordt ruimer. Zo leer je jezelf en je valkuilen beter kennen, waardoor je ze kunt gaan herkennen.

Schrijfoefening

Stap 1 – zet de timer op 5 minuten
Sta stil bij de mensen die belangrijk zijn in je leven – mensen die je op een bepaald spoor hebben gezet. Schrijf je eigen naam in het midden en kriskras daar omheen de namen van die mensen.

Stap 2 – zet de timer op 8 minuten
Kies één van deze mensen. Beschrijf in de tegenwoordige tijd een concrete gebeurtenis of een moment met die persoon. Liefst een gebeurtenis waarin die persoon je richting gaf. Begin meteen te schrijven en gebruik zo veel mogelijk van je zintuigen om op te schrijven wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Stop niet met schrijven. Weet je even niets nieuws, herhaal dan je laatste woorden tot er iets nieuws komt.

Stap 3 – Lees voor
Lees hardop voor wat je geschreven hebt. Dat kan voor jezelf of je kunt de oefening met iemand anders doen. Luister dan goed naar elkaar. Reageer en oordeel niet. Als je allebei hebt voorgelezen kun je één woord of één zin van de ander noemen die je raakte. Meer niet.

Door anderen gelezen