Zo laat je je telefoon niet langer tussen jou en je relaties komen

Zo laat je je telefoon niet langer tussen jou en je relaties komen Zo laat je je telefoon niet langer tussen jou en je relaties komen Zo laat je je telefoon niet langer tussen jou en je relaties komen

Je kent het vást: vanuit je ooghoek zie je het scherm van je telefoon oplichten, en meteen dwaalt een deel van je gedachten af van het gesprek dat je voerde. Terwijl de persoon tegenover je vaak veel interessanter is dan het appje of de tweet die binnenkomt. Vijf ideeën om je aandacht weer terug te heroveren op je telefoon.

Omarm ’t echte leven

Eigenlijk is dit de tip die alle andere tips overbodig maakt. Want hoe leuk je loved ones jouw berichtjes, voice messages en foto’s ook vinden, ze worden vast nog veel blijer van een echt gesprek met jou. Face to face kun je samen schateren, elkaar even aanraken, een potje flink uithuilen. Dat effect kunnen alle emoji’s ter wereld nog niet bereiken.

Relativeer ‘haast’

Heb je altijd het idee dat je iemand teleurstelt als je niet meteen reageert op een berichtje? De kans is heel groot dat diegene er helemaal niet vanuit gaat dat je ogenblikkelijk iets terugstuurt. Draai het eens om: zelf vind je het vast niet gek als je even moet wachten op een reactie. Onderneem je altijd meteen actie als er iets in je beeldscherm verschijnt, dan is het veel waarschijnlijker dat je iemand anders teleurstelt: degene die, in the flesh, tegenover je zit.

Wees in het hier en nu

Ben je samen bij een concert, in een museum of gewoon een eind aan het wandelen? Heel verleidelijk om kiekjes te maken van alles wat je ziet, want dan kun je later nog eens nagenieten. Maar hoeveel foto’s je ook maakt, het moment zelf, waarop je met zijn tweeën voor dat prachtschilderij staat of naar die geweldige band luistert, komt niet meer terug. Geniet dus vooral nú.

App niet in bed

Tijdens een etentje of een middag winkelen met een goede vriendin is het vaak nog best te doen om je telefoon in je tas te laten zitten. Maar op de momenten met je partner is het, zeker als je samenwoont, een stuk lastiger om de smartphone te laten voor wat ie is. Met hem of haar ben je immers veel vaker en langer samen. Gouden tip: ban de telefoon in ieder geval uit de slaapkamer, dan wordt dat, heel romantisch, een plek waar geen apparaat tussen jou en je lief komt.

Verban je telefoon niet helemaal

Net als bij alles wat je misschien minder zou willen doen -snoepen, wijntjes drinken- is het best lastig maat te houden. Terwijl de kans op een blijvende verandering juist het grootst is wanneer je de middenweg bewandelt. Ban je telefoon dus niet rücksichtslos uit je leven, maar kijk realistisch naar je telefoongebruik. Waar en wanneer heb je ‘m echt nodig, en wanneer kun je best zonder?

Volgend artikel
De sleutel tot zelfliefde: je hebt alleen toestemming nodig van jezelf
De sleutel tot zelfliefde: je hebt alleen toestemming nodig van jezelf