Zo steun je een dierbare die het nu moeilijk heeft

Zo steun je een dierbare die het nu moeilijk heeft Zo steun je een dierbare die het nu moeilijk heeft Zo steun je een dierbare die het nu moeilijk heeft

De feestdagen in december staan symbool voor verbinding. Sommige mensen zouden zich graag verbinden maar hebben geen partner, of hebben net een geliefde verloren. De feestdagen kunnen dan extra scherp aanvoelen. 

Wil jij iemand in je omgeving een hart onder de riem steken, maar weet je niet zo goed hoe? Deze tips helpen je daarbij.

Aandacht

Als een geliefde in diep verdriet is, moet hij of zij dat kunnen delen – zeker tijdens de feestdagen. Schenk daarom aandacht aan de ander en laat blijken dat je er voor hem of haar bent; dat je weet dat de feestdagen voor hem of haar minder vrolijk zijn dan vorig jaar. Want ook verdriet hoort bij het leven, en dat zet je tijdens de kerst niet zomaar even on hold.

Afleiding

De feestdagen leggen de nadruk op familie en (dan wel in kleinere groepen) samenzijn, en kunnen daarom pijnlijk zijn. Een beetje afleiding is juíst dan vaak meer dan welkom. Bied aan om kerst of oud en nieuw dit jaar samen nét even anders in te steken en kies bijvoorbeeld voor een lange wandeltocht of een-op-een-diner waarbij de ander zijn verdriet en gedachten kan loslaten – al is het maar voor eventjes.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Luisteren

Luisteren. De belangrijkste van de drie. Want hoe goed je ook bent in afleiding bieden en aandacht geven; als dat niet is wat de ander nodig heeft, schiet hij of zij er weinig mee op. Een luisterend oor – zonder oordeel en zonder direct met oplossingen te komen– is het mooiste wat je iemand met verdriet deze kerstdagen kunt geven.

Misschien blijkt dat de kerstdagen je geliefde of dierbare juist goed doen – en maakte je je dus (gelukkig) onnodig zorgen. Misschien is een klein kerstdiner op afstand juist wel exact wat hij of zij nodig heeft. Je kunt het pas weten als je écht naar hem of haar luistert.

Zo krijgt jouw kerst en die van je geliefde(n) – óók in deze gekke tijden – hopelijk toch nog een glinsterend randje.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over steun en verdriet?

Liefdesverdriet? Dit is de reden waarom ‘de tijd nemen’ zo belangrijk is.

Volgend artikel
Waarom je met niemand anders zo’n band hebt als met je zus
Waarom je met niemand anders zo’n band hebt als met je zus