Terug naar overzicht

Zo steun je een dierbare die het moeilijk heeft in december

Categorie
Tekst
Eline Hoffman
Zo steun je een dierbare die het moeilijk heeft in december

Staat de kerst van een geliefde in het teken van verdriet en weet je niet zo goed hoe je hem of haar het beste kunt steunen, onthoud dan deze drie dingen: aandacht, afleiding en luisteren.

De tijd van de kerstman, familie en champagne kan het verdriet en gemis soms nog intenser doen aanvoelen. De eerste kerst zonder een naaste, het acceptatieproces van een ziekte of een scheiding die net achter de rug is: het zijn allemaal zaken die de feestdagen een donker randje kunnen geven.

Wil jij iemand in je omgeving een hart onder de riem steken deze kerst, maar weet je niet zo goed hoe? Deze tips helpen je daarbij.

Aandacht

Samen delen is voor (bijna) elke tijd in het leven een goed idee. De kerstdagen staan voor de meesten sowieso al in het teken van delen: denk maar aan lekker eten en drinken, mooie momenten en gezelligheid. Maar ook verdriet hoort bij het leven, en dat zet je tijdens de kerst niet zomaar even on hold.

Als een geliefde in diep verdriet is, moet hij of zij dat kunnen delen – zeker tijdens de feestdagen. Schenk daarom aandacht aan de ander en laat blijken dat je er voor hem of haar bent; dat je weet dat de feestdagen voor hem of haar minder vrolijk zijn dan vorig jaar.

Afleiding

De feestdagen leggen de nadruk op familie en samenzijn, en kunnen juist daarom pijnlijk zijn. Een beetje afleiding van al dat feestgedruis is vaak meer dan welkom. Bied daarom aan om de Kerst of Oud en Nieuw dit jaar samen nét even anders in te steken en kies voor een activiteit waarbij de ander zijn verdriet en gedachten kan loslaten – al is het maar voor eventjes.

Bied aan om samen te gaan eten, maak een mooie wandeling of breng een bezoekje aan de bioscoop. Alledaagse dingen bieden vaak al genoeg afleiding om de pijn te verzachten.

Luisteren

De belangrijkste van de drie. Want hoe goed je ook bent in afleiding bieden en aandacht geven; als dat niet is wat de ander nodig heeft schiet hij of zij er weinig mee op. Een luisterend oor – zonder oordeel en zonder direct met oplossingen te komen– is het mooiste wat je iemand met verdriet deze kerstdagen kunt geven.

Misschien blijkt dat de kerstdagen je geliefde juist goed doen – en maakte je je dus (gelukkig) onnodig zorgen. Misschien is een feest of kerstdiner wel exact wat hij of zij nodig heeft. Je kunt het pas weten als je écht naar hem of haar luistert.

Hopelijk krijgt jouw kerst en die van je geliefde(n) zo toch nog een glinsterend randje.

Meer lezen over steun en verdriet?

  • Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft
  • Liefdesverdriet? Dit is de reden waarom ‘de tijd nemen’ zo belangrijk is

Door anderen gelezen