Liefdesverdriet? Dit is de reden waarom ‘de tijd nemen’ zo belangrijk is

Liefdesverdriet? Dit is de reden waarom ‘de tijd nemen’ zo belangrijk is Liefdesverdriet? Dit is de reden waarom ‘de tijd nemen’ zo belangrijk is Liefdesverdriet? Dit is de reden waarom ‘de tijd nemen’ zo belangrijk is

Tijd heelt alle wonden – of helpt in elk geval bij acceptatie. Maar wanneer je door een pijnlijke periode gaat na een break-up is dat niet wat je wilt horen. Niemand wil zich lang verdrietig en verlaten voelen, dus kan dat gebroken hart zo snel mogelijk gelijmd worden, alsjeblieft? Hoe moeilijk ook: toch is het essentieel om jezelf de tijd te gunnen om over een verbroken relatie heen te komen. Een psycholoog legt uit waarom.

De meeste mensen krijgen er in hun leven wel een keer mee te maken: een gebroken hart, het intense verdriet dat loskomt wanneer je wordt verlaten door een geliefde en de moeilijke periode die als gevolg daarvan aanbreekt. Als er toch eens een middeltje was om die nare tijd sneller te laten gaan…

Tijd om te rouwen

Kamp je met liefdesverdriet, dan vliegen de adviezen en opbeurende woorden als ‘geef het de tijd’ en ‘het gaat over, maar het heeft tijd nodig’ je om de oren. Dat je naasten in dit geval gelijk hebben beaamt Dr. Susan Bartell. Zij is psycholoog en ziet vaak (voormalige) koppels in haar praktijk.

Door jezelf de tijd te geven om de break-up te verwerken, dus om te rouwen, krijg je namelijk helder waar je in je volgende relatie naar verlangt. Een nieuwe relatie? Dat is toch het laatste waar je aan denkt als je kampt met liefdesverdriet? Klopt, maar toch is het belangrijk om hierbij stil te staan.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Volgens Dr. Bartell helpt rouwen om jezelf te herpositioneren als individu, dus zonder je ex-geliefde aan je zijde. Sla je dit over en gun je jezelf niet de tijd om het hoofdstuk goed af te sluiten, dan kan dat je bij een volgende relatie in de weg staan.


Hoelang heb je nodig?

Tijd voor jezelf nemen na een break-up is dus essentieel voor een toekomst met een schone lei. Hoe je die tijd dan ‘het beste’ kunt invullen, daar is geen recept voor ontwikkeld. Ook bestaat er geen formule die aangeeft hoelang de periode van rouw moet duren. Nee, makkelijk wordt het mensen met een gebroken hart inderdaad niet gemaakt.

Natuurlijk kun je wel uitgaan van enige logica: als je al jaren met iemand samen bent en die ander maakt het ineens, zonder waarschuwing uit, dan zal het een stuk moeilijker zijn om daar overheen te komen dan wanneer jullie al eens samen spraken over uit elkaar gaan, geeft Dr. Bartell aan. Op een gegeven moment voel je vanzelf dat de pijn minder wordt, dat momenten van verdriet korter duren en dat je misschien wel weer interesse krijgt in het datelandschap (of juist niet, kan natuurlijk ook).

Hoe kom je de tijd door?

De tijd die je hart nodig heeft om te helen zal je vroeg of laat dus sowieso moeten ‘uitzitten’. Om voor verzachtende omstandigheden te zorgen is het goed om tijd te spenderen met vrienden en familieleden die van je houden. Ook helpt het om je te focussen op dingen in je leven die niets met de relatie van doen hebben, zoals tijd besteden aan je favoriete hobby waar je ex helemaal niets mee kon.

Daarnaast kan het – óók als je niet samenwoonde met je ex – wonderen doen om iets aan je interieur te veranderen. Ga voor een fris kleurtje op de muur, een heel andere inrichting of een nieuw dekbedovertrek. Zo zorg je ervoor dat je huis je niet steeds weer herinnert aan de tijd met je ex, aldus Dr. Bartell.

Toch is en blijft de belangrijkste tip van Dr. Bartell: neem de tijd. Verwacht niet van jezelf dat je snel van je liefdesverdriet af zult zijn. Ga ervanuit dat je tijd nodig zal hebben om er bovenop te komen. Als jij je periode van liefdesverdriet met die mindset in gaat, heb je vóór je het zelf doorhebt al een immens belangrijke stap gezet.

Gebroken hart? Deze boeddhistische lessen helpen je bij liefdesverdriet.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
4 signalen dat je relatie z’n beste tijd gehad heeft
4 signalen dat je relatie z’n beste tijd gehad heeft