Aarden: wat is het precies en hoe doe je het? 6 tips

Aarden: wat is het precies en hoe doe je het? 6 tips Aarden: wat is het precies en hoe doe je het? 6 tips Aarden: wat is het precies en hoe doe je het? 6 tips

Wanneer je leven te lang beheerst wordt door een drukke agenda, kun je knap onrustig en gestresst worden. Juist in dit soort periodes is het van belang om af en toe bewust te ‘aarden’. 

Vergelijk aarden met de wortels van een boom; wanneer zijn wortels stevig in de grond zitten, kan de boom geen kant op. Zijn de wortels rot, dan is de boom vatbaar voor ziektes en valt hij sneller om. Door te ‘aarden’ (of ‘gronden’) staan we weer met beiden voeten op de grond, letterlijk en figuurlijk.

Wanneer je goed geaard bent kun je beter omgaan met vervelend nieuws, en is ook je lichaam beter in staat om te herstellen van dat vervelende griepje. Andersom geldt hetzelfde: wanneer je niet goed geaard bent, ben je minder daadkrachtig, sneller moe en kunnen tegenslagen je extra hard raken.

Maar hoe kun je je weer verbonden voelen met de aarde? Deze 6 tips geven je weer vaste grond onder je voeten.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Lopen op blote voeten

Lopend mediteren is een manier om letterlijk te aarden. Het is natuurlijk ideaal als je op blote voeten op een stille plek kunt rondlopen, zoals op een verlaten grasveld. Maar een loopmeditatie kan ook best op weg naar de bushalte. In de winter geldt: kort maar krachtig.

Rode sokken

Chakra’s zijn energetische schakels in ons lichaam. Ze lopen langs onze ruggengraat van je stuitje tot je kruin. De wortelchakra bevindt zich bij je stuitje en is daarmee het basis-chakra, wat zorgt voor verbinding met de aarde en het ‘hier en nu’. Voel je dat je niet goed geaard bent, dan kan het helpen om bijvoorbeeld rode sokken te dragen.

Geuren

De geur van dennen doet denken aan een heerlijk bos, met bomen stevig geworteld in de aarde; jezelf gronden kan heel gemakkelijk door bepaalde geuren. Dennengeur, Rozemarijn en Cypres zorgen ervoor dat je kalmeert en ontspant, waardoor je minder in je hoofd zit, en weer terug in je lijf landt.

Meditatie

Ook een meditatie is een goede manier om te aarden. Probeer eens een boom-meditatie. Voor deze meditatie is het slim om je sokken en schoenen uit te laten, zo kunnen je voeten gemakkelijker contact maken met de aarde:

  • Ga stevig staan, verdeel je gewicht over beide voeten
  • Sluit je ogen
  • Stel je voor dat je verbonden bent met de aarde via wortels die uit je voeten zo de grond in lopen
  • Voel dat je geankerd bent, dat geen briesje je zomaar omver kan duwen
  • Breng je aandacht naar de omgeving; voel je warmte of kou, welke geluiden merk je op?
  • Verleg dan je aandacht naar je lichaam, hoe voelt je kleding ervaar je misschien een tinteling of misschien neem je ergens in je lichaam pijn waar. Wat je ook voelt, het is oké.
  • Kom langzaam weer terug naar de realiteit, door de geluiden in je omgeving weer waar te nemen.

Met je hakken in de modder

De herfst is bij uitstek het seizoen om te aarden. Met onze hakken in de modder staan we dichter bij de natuur dan in welk seizoen dan ook. Dus trek je stoute schoenen (of kaplaarzen) aan en trotseer die regenbui. Stampend in de regenplassen en even schoppen door een berg met bladeren, het maakt ons weer even zo onbezorgd als een kind.

Edelstenen

Aragoniet, Hematiet, Lavasteen, Bomagaat en Dalmatiër Jaspis zijn edelstenen met een aardende werking. Je kunt de stenen in een kamer leggen of bij je dragen, bijvoorbeeld aan een ketting of in je broekzak.

Pop-up kristallengiftshop

Van 8 t/m 23 december 2018 opent Happinez de allereerste kristallengiftshop van Nederland. In de giftshop verkopen we alles wat van kristal is; van stenen tot sieraden. Daarnaast lanceren we drie exclusieve gift boxes met kristallen in verschillende thema’s: Strength & energy’, Love & happiness’ en ‘Balance & peace’.

Meer lezen over mindfulness?

Volgend artikel
Mag ’t wat trager? Een pleidooi voor langzaam leven
Mag ’t wat trager? Een pleidooi voor langzaam leven