Maak van Blue Monday een heerlijke dag

Maak van Blue Monday een heerlijke dag Maak van Blue Monday een heerlijke dag Maak van Blue Monday een heerlijke dag

De feestdagen liggen achter ons en de eerste dagen van januari zijn voorbij. Buiten is het koud en nat en je realiseert je ineens dat je nóg twee grijze wintermaanden voor de boeg hebt. Daarom een aantal tips die je helpen de wintermaanden door te komen, wel zo fijn, met Blue Monday voor de deur.

Blue Monday werd in 2005 bedacht voor een campagne van een reisbureau, die claimde met psycholoog Cliff Arnall een wetenschappelijke formule te hebben gevonden om de zwaarste dag van het jaar te berekenen. Achteraf bleken zowel de formule als de samenwerking met de psycholoog een fabeltje, maar de term bleef hangen. Niet zo gek, want veel mensen voelen zich op de derde maandag van januari inderdaad bijzonder somber.

Gelukkig maken we met een beetje goede wil ook van Blue Monday een heerlijke dag. Deze tips helpen we je op weg!

Jij bepaalt

Het is aan jou of je gelooft dat Blue Monday een deprimerende dag of een topdag wordt. En wat je kiest, is precies hoe jouw dag eruit zal zien. Want als je gelooft dat je een vervelende dag voor de boeg hebt, focus je automatisch op alles wat er die dag tegenzit. Maar besluit je dat het een fijne dag wordt, dan focus je je onbewust op alle lichtpuntjes die dag: alles wat fijn is en waar je dankbaar voor bent. Treed de dag positief tegemoet en doe iets leuks: ga koffie drinken met een vriendin, neem een lekker bad en lees een goed boek!

Daglicht doet wonderen

Daglicht beïnvloedt je gelukshormonen serotonine en endorfine. Dus: gordijnen open en kies een lekker plekje bij het raam. Kun je even naar buiten? Doen! Dan krijg je meteen weer goede zin.

Kom in beweging

Ga wandelen, rennen, zwemmen of fietsen. Lekker alleen of juist met vrienden of collega’s. Net als daglicht beïnvloedt beweging je hormonen en krijg je er een blijheid-boost van. Bovendien krijgen je hersenen even rust als je in beweging komt, waardoor je weer opgeladen wordt met inspiratie en creativiteit.

Lach

Ook al voel je er niets voor, een glimlach op je gezicht plakken maakt je automatisch gelukkiger. Onderzoek aan de Universiteit van Cardiff toonde aan dat mensen die vanwege botox niet meer konden fronsen, gelukkiger waren. En niet omdat ze meer zelfvertrouwen hadden door hun nieuwe gezicht. Als je glimlacht, gemeend of niet, herkent je brein de spierbeweging in het gezicht en gelooft het dat er iets leuks gaande is, waardoor er meer geluksstoffen vrij worden gemaakt. Daarnaast: als je een lach opzet ga je vaak écht lachen en dat steekt vervolgens weer anderen aan. En zet ook dat lach-yoga klasje maar op de agenda!


Wees dankbaar

Dankbaarheid is het beste medicijn. Door dagelijks een mentaal of geschreven lijstje te maken van dingen waar je dankbaar voor bent, kom je vanzelf weer wat optimistischer in het leven te staan.

Lief zijn

Door iemand anders blij te maken, word je zelf ook blij. Geef je collega een (gemeend!) compliment, doneer iets aan een goed doel, vraag of de oude buurman komt eten of help iemand uit de brand. En wie weet krijg je wel een complimentje terug, wat de pret verdubbelt.

Goed slapen

De winter staat in het teken van naar binnen keren, uitrusten en je voorbereiden op de lente. Volgens de Chinese geneeskunde mag je de donkere maanden dus best een uurtje langer slapen. Ga dan liever wel een uurtje eerder naar bed, in plaats van dat je langer blijft liggen. Op die manier komen je meer in het ritme van de natuur en haal je meer energie uit je nachtrust.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over de winterdagen?

8 redenen waarom januari tóch best leuk is.

Volgend artikel
4 dingen die de winter ons kan leren
4 dingen die de winter ons kan leren