Heb je een opkikker nodig? Doe dit een kwartier, en je bent erna mindful én vrolijk!

Heb je een opkikker nodig? Doe dit een kwartier, en je bent erna mindful én vrolijk! Heb je een opkikker nodig? Doe dit een kwartier, en je bent erna mindful én vrolijk! Heb je een opkikker nodig? Doe dit een kwartier, en je bent erna mindful én vrolijk!

Je hoeft geen nachtegaal te zijn of teksten te kennen om deze vorm van mindfulness te kunnen beoefenen. Dagelijks vijftien minuten je innerlijke gevoelens uiten door middel van klanken brengt je in een staat van zelfexpressie, die verstopt zit onder een beperkende laag van woorden.

Zingen brengt je in een wereld waar het draait om licht, om kleur, om vibratie, om beweging, om emotie. In deze wereld bestaan geen grenzen, geen landen. Het is de achterliggende wereld van woorden, die een laag vormen waarmee we nooit helemaal compleet en vrij kunnen ‘vertellen’ wie we zijn en wat we ervaren. Door te zingen kan dat wel. Zingen brengt ons verder dan die laag en stelt ons in staat écht contact te maken met ons lichaam, met de aarde en met het moment.

Dat is wat Will Hewett – organisatie/transformatie consultant, coach, vocalist en improviseur – ontdekte toen hij besloot een jaar lang elke dag een kwartier te zingen. Volgens hem ervaart een ieders lichaam voortdurend die wereld van zelfexpressie, maar hebben we de neiging om deze te bedekken met woorden. Hij vertelt erover in zijn inspirerende TED talk.

Tijdens zijn ‘challenge’ zong hij aanvankelijk alleen thuis. Een veilige omgeving waar hij helemaal vrij kon zingen. Maar al gauw ontdekte hij de schoonheid en betekenis van geluiden op in de natuur.

Online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Het zangkwartier werd het centrale focuspunt van zijn dag. Het centrum waar de rest van de wereld omheen draaide. Tijd verloor zijn dominantie. Door te luisteren naar de geluiden van het moment voelde hij zich onderdeel worden van dat moment. Hij bedacht niet van tevoren wat hij wilde zingen, maar hij luisterde naar het geluid dat zijn stem produceerde wanneer hij op dat moment zijn mond open deed.

Luister naar de stem in je hart

Geluid maken en dus je stem gebruiken bevrijdt emoties. Volgens Karina Schelde, Deens deskundige op gebied van stemwerk en lichaamsgerichte therapievormen, is onze stem het krachtigste instrument dat we bezitten. Klank produceren zorgt voor contact met je buikgebied, daar waar je kracht zit. Een stem kan voor heling zorgen en veranderingen in het bewustzijn tot stand brengen.

Zij ontwikkelde de Soul Voice® methode waarbij bewustwording van het grotere perspectief van je leven centraal staat. “Er is een stem in ons hart die ons roept en gehoord wil worden. Door de mogelijkheden van onze stem komen we tot bevrijding van ons volledige wezen en vinden we de weg naar onze bron van creativiteit.”

Zowel Hewett als Schelde zien de stem als verbindende factor tussen een persoon en het grotere geheel.

In de tuin, onder de douche of op je balkon: zing!

Waar je bent en wat je zingt is dus niet van belang. Het gaat erom dat je jouw persoonlijke klanken produceert en laat gaan, geïnspireerd door alles wat er op dat moment gebeurt. En dat vijftien minuten lang.

Eng? Misschien, maar zeker het proberen waard.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Waarom behalen zo veel hoogbegaafden vaak geen diploma?
Waarom behalen zo veel hoogbegaafden vaak geen diploma?