Voel jij je weleens eenzaam? Daarin ben je niet alleen

Voel jij je weleens eenzaam? Daarin ben je niet alleen Voel jij je weleens eenzaam? Daarin ben je niet alleen Voel jij je weleens eenzaam? Daarin ben je niet alleen

Eenzaamheid veroorzaakt niet alleen een diep psychisch lijden, het is ook daadwerkelijk schadelijk voor onze gezondheid. En dat terwijl steeds meer mensen ermee lijken te kampen. Dit is wat je eraan kunt doen.

Volgens neuroloog Manfred Spitzer is het eenzaamheid zelfs schadelijker voor je gezondheid dan roken. Hij schreef het boek ‘Eenzaamheid – de impact van sociaal isolement’. Hierin belooft Spitzer dat mensen gemaakt zijn om in groepen te functioneren. In de oertijd was het niet alleen gezellig om in hechte gemeenschappen te leven, maar van absoluut levensbelang. ‘Op grote dieren jagen of roofdieren verjagen is voor mensen alleen mogelijk in gezelschap van anderen,’ schrijft Spitzer in zijn boek.

Sociaal contact is een basisbehoefte

Inmiddels zijn we de oertijd lang en breed voorbij. Dankzij supermarkten, het internet en alle gemakken van de moderne maatschappij kunnen we het prima in ons eentje rooien. En dat gebeurt dus ook steeds vaker. Maar dat het niet langer noodzakelijk is om in groepen te leven, betekent niet dat het niet meer goed voor ons is. In De Volkskrant werd het op de volgende manier omschreven: “Sociaal contact is een evolutionair bepaalde basisbehoefte van de mens en het niet bevredigen daarvan geeft chronische stress, waardoor het immuunsysteem onderdrukt wordt en de kans op infectieziekten en kanker toenemen.” De conclusie: eenzaamheid is nog schadelijker voor onze gezondheid dan roken, alcohol, overgewicht of een gebrek aan beweging.

Eenzaamheid komt onder alle leeftijden voor

Vorige week werd bekend gemaakt dat de Gemeente Den Haag zo’n 2,3 miljoen euro vrijmaakt voor de strijd tegen eenzaamheid. Ook in andere steden zijn speciale programma’s opgezet om eenzaamheid tegen te gaan. Vooral in steden komt eenzaamheid steeds vaker voor. Vaak denken mensen bij eenzaamheid vooral aan mensen op leeftijd. Ouderen die door fysieke klachten aan huis gekluisterd zijn en steeds minder sociale contacten hebben. Maar er zijn ook ontzettend veel jongeren die kampen met eenzaamheidsklachten.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Redenen voor eenzaamheid

Uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, bleek eind vorig jaar dat vier op de tien jonge mensen zich minstens eens per week eenzaam voelt. Als gevraagd werd naar de oorzaken voor hun eenzaamheid, gaven mensen toe het lastig te vinden om sociale contacten te maken en onderhouden, te kampen met een negatief zelfbeeld of dat ze een beperkt sociaal netwerk hebben. Andere veelgenoemde redenen zijn het vergelijken van het leven met dat van anderen, het missen van een liefdespartner, te hoge verwachtingen hebben van anderen en eenzaamheid als gevolg van psychische problemen.

Eenzaamheid als taboe

Hoewel steeds meer mensen zich eenzaam lijken te voelen, is het nog steeds een groot taboe om erover te praten. Zeker voor jongeren. Zeker driekwart (78 procent) van de ondervraagden gaf aan zich te schamen voor hun eenzaamheid. Een deelnemer schrijft: “Van jongeren wordt verwacht dat ze een druk sociaal leven hebben. Eenzaamheid past daar niet bij. Ook kunnen mensen zich vaak moeilijk voorstellen dat een druk sociaal leven en eenzaamheid ook samen kunnen gaan. Het taboe kan worden doorbroken als deze vooroordelen minder zouden leven.”

Wat kun jij doen

Om dit probleem te verhelpen, is het niet alleen belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de verregaande negatieve gevolgen, maar ook dat ze bereid zijn om er verandering in te brengen. Eenzaamheid verhelpen kan niemand immers in zijn eentje. Maak daarom eens een praatje met die buurman/buurvrouw die slecht ter been is. Bied aan om boodschappen te doen en blijf een kopje koffie drinken. Of vraag die collega die net naar een nieuwe stad verhuisd is eens om samen naar de film te gaan. Dat mensen zich eenzaam voelen is een serieus probleem van onze moderne maatschappij, maar het is ook een vrij simpel te verhelpen probleem. Als we nu allemaal wat meer (en zonder oordeel) zouden omkijken naar anderen, zetten we al een grote stap in de goede richting.

Meer lezen?

  • Eenzaam? Deze 3 dingen helpen
  • 5 redenen waarom je je eenzaam voelt in je relatie (en dit kun je eraan doen)
  • Vier dingen die je kunt doen voor iemand die zich eenzaam voelt
Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Onoplosbare problemen bestaan niet. Dit is waarom
Onoplosbare problemen bestaan niet. Dit is waarom