Waarom bij gedachtenkracht nuances nodig zijn

Waarom bij gedachtenkracht nuances nodig zijn Waarom bij gedachtenkracht nuances nodig zijn Waarom bij gedachtenkracht nuances nodig zijn

Pauline is kritisch als het aankomt op de kracht van gedachten. Haar dochter is er echter van overtuigd dat alles goed komt, als je maar gelooft. Toch is ze niet ongevoelig voor de onverdorven naïviteit van een kind.

‘Morgen ben ik beter!’ Zei mijn dochter van acht voordat ze ging slapen. ‘Nou, zo snel gaat dat niet,’ zoiets mompelde ik. Ik vermoedde dat ze iets van plan was, met een vriendinnetje afspreken, en dat ze zichzelf daardoor veel sneller ‘beter’ zou verklaren dan ze was. Sneller dan goed voor haar was. Maar zij vond niet-mogen afspreken erger dan buikpijn of koorts. ‘Ik bén morgen beter mam! Echt! Als je er niet in gelooft, gebeurt het ook niet!’ zei ze. De volgende dag was ze niet helemaal beter. Wel een stukje.

Op goed geluk

Een week later kwam ze terug op haar theorie. Haar step – ze had gespaard voor een nieuwe step – zou bezorgd worden door de postbode tussen half tien en half twaalf. Maar om tien uur moesten we weg. ‘Komt de step voordat we weg moeten?’ had ze twintig keer gevraagd. ‘Ik weet het niet,’ had ik geantwoord, naar waarheid. ‘Nee mam, je moet zeggen: ik weet zéker dat de postbode op tijd komt!’ Ik wilde niet dat ze teleurgesteld zou zijn als de postbode niet op tijd zou komen, dus probeerde haar juist een beetje te ontmoedigen. Je weet het nooit met postbodes. Precies op het moment dat we de deur uit moesten, ging de bel. Daar was de postbode met de step. Op het nippertje. ‘Zie je wel!’ zei ze opgewekt. ‘Je moet erin geloven, dan gebeurt het ook.’

Bedachte sprookjes

Ik geloof helemaal niet dat alles gebeurt wat je gelooft. Bij gedachtenkracht zijn zoveel nuances nodig. Ja, natuurlijk, een positieve instelling helpt. Maar is de waarheid niet veel weerbarstiger, als we eerlijk zijn? Je kunt niet al het geluk, liefde, en rijkdom bij elkaar bedénken. In Amerika schijnen therapeuten te bestaan die gespecialiseerd zijn in het helpen van ‘slachtoffers’ van het boek The Secret, mensen die in de put zijn geraakt omdat het allemaal toch niet waar bleek te zijn. Omdat het leven, of het lot, of God, of de genetische factoren of de economische crisis etcetera waar we mee te maken hebben nog wel eens roet in bedachte sprookjes strooien.

Dit geloof ik, en dit had ik mijn dochter allemaal cynisch kunnen vertellen. Maar ik deed het niet.

De step was precies op tijd, dus het was goed.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Minimeditatie: heilig zoemen
Minimeditatie: heilig zoemen