Haal meer uit je vrije tijd en wordt een gelukkiger mens

Haal meer uit je vrije tijd en wordt een gelukkiger mens Haal meer uit je vrije tijd en wordt een gelukkiger mens Haal meer uit je vrije tijd en wordt een gelukkiger mens

Journalist en trendwatcher James Wallman onderzocht hoe we in onze vrije tijd ervaringen kunnen creëren die ons gelukkiger maken. Met Happinez deelt hij zeven inzichten, zoals waarom het creëren (en vertellen) van een goed verhaal bijdraagt aan jouw geluk én dat van anderen.

1. Zie elke ervaring als een heldenepos

Verhalen creëren verbindingen tussen mensen, verbindingen versterken relaties en relaties maken ons gelukkiger. Daarom, zegt James Wallman, kunnen we onze vrije tijd het best besteden aan het creëren én vertellen van een goed verhaal. Maar wat maakt een verhaal tot een góéd verhaal? Dat zit wel snor als je kiest voor de vorm van het heldenepos – het soort verhaal dat in alle culturen ter wereld voorkomt en waar we nooit genoeg van krijgen omdat het zo spannend is. In het kort komen al die verhalen hier op neer: een held legt een reis af, komt onderweg een of meer problemen tegen en lost die op.

“Als je terugkomt van vakantie en mensen vragen je hoe het was, vertel dan vooral ook over de moeilijkheden die je overwon. Autopech of een kwallenbeet boeien je toehoorders vast meer dan een verslag van de zoveelste luie middag in het zwembad. Jij wordt er gelukkig van als ze aan je lippen hangen om te horen hoe dát afliep, want dat zorgt voor een goede, diepere verbinding met anderen.”

2. Omarm veranderingen

Als je je tijd optimaal wilt besteden, bouw dan zoveel mogelijk ruimte in voor groei en verandering, want ook dat maakt je tot een rijker en gelukkiger mens. Wallman: “Neem af en toe de tijd om iets nieuws te leren. Je kunt een deel van je vakantie besteden aan leren surfen. Of leer gitaar spelen, dat levert je geheid mooie contacten op bij een kampvuurtje op het strand. Als je ervaringen een element van persoonlijke groei hebben – en dat hoeven echt geen levensveranderende dingen te zijn – leiden ze tot mooiere herinneringen en hebben ze meer impact op je leven: het verhoogt je eigenwaarde én je hebt wederom een goed verhaal om aan anderen te vertellen!”

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

3. Verbind je met anderen

James Wallman’s grootste eyeopener bij het schrijven van zijn boek kwam uit één van de langstlopende onderzoeken ter wereld, waarbij wetenschappers een groep mensen volgden vanaf hun geboorte tot aan hun dood. Uit dat onderzoek bleek dat de beste voorspellende factor voor een lang leven niet beweging of voeding is, maar de kracht van je vriendschappen. Meer tijd doorbrengen met mensen die je lief hebt en die jou liefhebben. Dan leef je nog lang én gelukkig, zegt hij. “Eenzaamheid is één van de dodelijkste aandoeningen. Zoek het geluk dus niet uitsluitend in jezelf, maar deel het met anderen. Dat leidt tot goede gesprekken en betere vriendschappen.” Met goede vriendschappen heb je een goede besteding van je vrije tijd en voel je je gelukkiger.

4. Zoek naar flow

Er zijn van die momenten waarin je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent – of het nu het schrijven van een artikel is, het meedoen aan een hardloopwedstrijd. De Amerikaans/Hongaarse psycholoog Mihalyi Csikszentmihalyi ontdekte dat mensen het gelukkigst zijn als ze dingen doen waar ze al hun aandacht – hij sprak over ‘psychische energie’ – voor nodig hebben. Hij noemde die staat flow. Volgens Wallman is flow hét geheim voor de beste soort ervaringen en de meest vervullende manier om je tijd te besteden.

“Je denkt misschien dat comfort en ontspanning het gelukkigst maken, maar het tegenovergestelde is waar. Juist moeilijke en uitdagende dingen zijn goed voor ons.”  Ook bij flow-ervaringen heeft het sociale aspect meerwaarde. Wetenschappers ontdekten dat een groepsactiviteit zoals basketballen of samen musiceren veel vaker tot flow leidt dan iets wat je in je eentje doet. “Dit is één van de redenen dat ervaringen uitwisselen met vrienden zo leuk is,” aldus Wallman.

5. Log uit en ga naar buiten

Ons brein is nog steeds niet vergeten waar onze voorouders honderdduizenden jaren lang leefden: in de natuur. Wallman: “Wetenschappers hebben ontdekt dat we gelukkiger zijn als we meer tijd doorbrengen in de buurt van bomen, en andere studies laten zien dat we stukken gelukkiger zijn aan de kust of bij de oever van een rivier dan in een stad. Zet planten neer in je huis, want ook zorgen voor groen maakt je gelukkiger.” En als je naar buiten gaat, laat je telefoon dan thuis. “De magie is dat je zonder telefoon in je zak veel meer aanwezig bent en meer verbonden met de mensen om je heen. Dat geeft een gevoel van vrijheid.” De boodschap – die ook steeds vaker uit wetenschappelijke hoek klinkt – is simpel: in onze vrije tijd zijn we offline gelukkiger dan online.

6. Verhoog je status

“Waarom voelen mensen zich goed bij status?” vraagt Wallman zich af. “Omdat het ze de gelegenheid geeft dingen te doen die ze graag willen doen. Het geeft je een gevoel van controle, en dat lijkt op flow.” Maar let wel: het soort status waar hij op doelt, heeft niets te maken met een arrogante, snobistische levenswijze, maar is een vorm van gezonde zelfwaardering.  “Betrokken zijn bij je buurt, vrijwilligerswerk doen of lid worden van een club of vereniging zijn in die zin statusverhogende activiteiten.” Besteed dus tenminste een deel van je tijd aan dingen die deze vorm van status verhogen, zegt Wallman. Zo voel je je gelukkiger en besteed je je vrije tijd goed.

7. Verheug, ervaar en herinner

Wil je gelukkiger zijn en het meest uit je vrije tijd halen, weet dan dit: elke ervaring bestaat uit drie fases: het verheugen, de ervaring zelf en de herinnering eraan. Wallman: “Ervaringen zijn veel en veel leuker dan spullen, omdat je je erop kunt verheugen. Die voorpret is gratis geluk, nog vóór de ervaring is begonnen. Plan je ervaringen daarom zó dat al die drie fases volledig aan bod komen. Het is volgens Wallman wetenschappelijk bewezen dat we ons het begin, het einde en de hoogtepunten in het midden van een vakantie het best herinneren. “Het begin is voor ontdekken en nieuwe dingen doen. De beste soort hoogtepunten zijn ervaringen die nieuw en ongewoon zijn en een element van verwondering hebben, zoals het kijken naar een spektaculaire sterrenhemel of zonsondergang. Het beste soort einde heeft een moment van nagenieten, waarbij je terugkijkt op je ervaringen en de reis afsluit.

James Wallman op het Happinez Festival

Op het vorige Festival puilde het gewelfje waar James Wallman sprak over ‘ontspullen’ steeds uit omdat het rondzong op het terrein: daar móét je heen! Want behalve boeiend is ‘futuroloog’ Wallman ook ongelooflijk geestig. Daarom geven we hem op 10, 11 en 12 mei een groter podium en jou dus alle kans hem te zien en te horen spreken over hoe je gelukkiger kunt worden door het meest uit je tijd te halen.

 

Meer lezen?

  • James Wallman, ‘Tijd en hoe die te besteden’, uitgeverij Kosmos
  • Deze 3 dingen maken ieder van ons gelukkig
  • Van leren word je gelukkiger. Dit is waarom

Tekst: Hidde Tangerman (redactioneel ingekort)

Volgend artikel
Wat als je rouwt zonder iemand verloren te hebben?
Wat als je rouwt zonder iemand verloren te hebben?