Vereenvoudig je leven in 3 stappen

Vereenvoudig je leven in 3 stappen Vereenvoudig je leven in 3 stappen Vereenvoudig je leven in 3 stappen

Eenvoudig leven. Het klinkt simpel, heerlijk en puur, terwijl ons bestaan vaak zo ingewikkeld lijkt. Want onze geest verleidt ons om achter allerlei zaken aan te hollen die er eigenlijk niet toe doen.

Je leven vereenvoudigen, dat kan door in de buitenwereld dingen te veranderen. Je huis ontdoen van spullen die je niet meer gebruikt, een nee/nee-sticker op de brievenbus plakken. Het abonnement opzeggen van de krant waar je maar niet aan toe komt.

Maar wat het leven vooral te vol en te ingewikkeld maakt, is ons eigen denken. In zijn ‘Tibetaanse boek van leven en sterven’ noemt de boeddhistische meester Sogyal dit gedrag ‘actieve luiheid’. Oftewel: je leven volproppen met dwangmatige bezigheden.

Een stap terug doen

Voor eenvoudig leven is het vooral nodig om een stap terug te doen, richting jezelf. Om te centreren en te focussen op de essentie.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Richt je op wat essentieel is en het leven wordt lichter. Het woord essentie komt van het Latijnse essere, wat ‛zijn’ betekent. Wie we in wezen zijn, daar draait het om. Ons pure, naakte zelf verzwaren we met van alles en nog wat. Zoals we ons lichaam bedekken met laagjes kleding, zo omringen we ons ook met allerlei gedachten, meningen en overtuigingen. Pel je die laagjes af, dan kom je weer een beetje dichter bij de kern.

Hierbij drie ‘wegwijzers’ richting de essentie.

1. Zet de wereld in soft focus

Ga elke dag voor ten minste één echt moment van rust. Je hoeft er niets speciaals voor te doen. Zet je telefoon uit, ga in een makkelijke stoel zitten en sluit een paar minuten je ogen. Ontspan je en concentreer je op je ademhaling of op de gewaarwordingen in je lichaam.

Laat je gedachten zo veel mogelijk vrij door je heen waaien, zonder eraan te hechten. Je kunt nu je ogen opendoen om te genieten van het zachter wordende licht.

Richt af en toe op een onderzoekende manier de blik naar binnen. Is er een gevoel dat om aandacht vraagt? En zijn daarbij misschien terugkerende thema’s herkenbaar?

Blijf je richten op je gevoelens en niet op je gedachten. Zo maak je een subtiele ontvankelijkheid in jezelf wakker. Een soort antenne die steeds gevoeliger wordt voor de zwakke signalen waarmee je lichaam aangeeft dat het weer tijd is om te vertragen.

2. Kies een woord

Elke morgen kun je een begrip kiezen dat je tot de rode draad van je dag maakt: zachtheid, moed, liefde of rust, humor, doorzettingsvermogen… wat voor jou op deze dag maar belangrijk is. Je kunt kaartjes maken met de begrippen erop en er ’s morgens een uit de stapel trekken.

Of je sluit gewoon je ogen, concentreert je op je ademhaling en laat een woord naar boven borrelen. Het woord kan er ook al zijn als je wakker wordt. Voelt het goed en is het wat je nodig hebt?

Begin de dag met de intentie je te richten op het begrip dat je hebt gekozen, en herinner jezelf daar om de paar uur even aan. Adem je woord diep in, voel hoe het je vult en ga weer door met wat je aan het doen was – vol zachtheid, moed, liefde…

3. Wees de mier die je nu bent

Wanneer je een mierenhoop bekijkt, lijkt het alsof je één grote kriebelende chaos ziet, maar dat is schijn. Mieren hebben een goed georganiseerde samenleving waarin iedere mier zijn eigen taak, zijn levensopdracht heeft. Er zijn verkenners die op onderzoek uit gaan in de omgeving, verzorgsters die op de kindermieren passen, voedselverzamelaars, soldaten. Een verkenner gaat niet ineens op de kleintjes letten en voedselverzamelaars zijn geen verkenners. Hoe overzichtelijk!

Bij ons mensen is het anders. Wij zijn al snel zowel brood op de plank-brenger als vriend(in), minnaar en verzorger. Als je verstrikt dreigt te raken in al die functies: zoom even uit en kijk vanuit helikopterview neer op de mierenhoop van je leven.

Zie je jezelf rondrennen in een poging drie taken tegelijk uit te voeren? Maar dat kan helemaal niet, dingen tegelijkertijd doen – tenminste, niet met echte aandacht.

Bepaal dus wat nú je hoedanigheid is, en richt je op de dingen die daarbij horen. Ben je met je kind aan het spelen, speel dan ook met aandacht. Goed, je zult regelmatig moeten switchen van rol. Switch dan ook echt en blijf niet hangen in de vorige rol.

Als je deze levenshouding probeert aan te nemen, zul je meer rust vinden in wat je doet, terwijl je het doet.

Beeld: fotografie door Eric van Lokven en Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus en Jet Krings

Meer over eenvoudig leven?

Lichter leven in vijf lessen: het kan zo eenvoudig zijn

Volgend artikel
Hoe word je gelukkig? Deze simpele formule helpt je op weg
Hoe word je gelukkig? Deze simpele formule helpt je op weg