Deze vier helden gaan de oceanen opruimen (met een plan dat je zal inspireren)

Deze vier helden gaan de oceanen opruimen (met een plan dat je zal inspireren) Deze vier helden gaan de oceanen opruimen (met een plan dat je zal inspireren) Deze vier helden gaan de oceanen opruimen (met een plan dat je zal inspireren)

Vier Amsterdamse jongens zeilen naar Noorwegen en ruimen de zee op. ‘Inmiddels realiseert bijna iedereen zich dat het niet goed gaat met de aarde. De grote vraag is: wat ga je daar zelf aan doen?’

Het is 11 graden en het motregent waar de vier jongens zijn, in Ålesund, een stadje in de Noorse provincie Møre og Romsdal, een fjordengebied. Ze zijn daar niet zomaar. Ze zijn daar omdat ze op een goede dag een paar jaar geleden een plan bedachten: ze wilden op wereldreis. Maar niet een wereldreis waarbij ze meteen een hoop klimaatschade zouden aanrichten via het vliegen en alle andere dingen die ze graag deden zoals skiën, maar juist eentje waarbij ze tegelijkertijd konden opruimen. En andere mensen inspireren om hetzelfde te doen.

Ski’s maken van oceaanplastic

Zo kwamen ze op het plan van de Sailing Taxi. Ze zouden de oceanen schoon gaan zeilen. Iedereen die van zeilen houdt of het graag wil leren, mag mee – vandaar taxi – en onderweg ruimen ze plastic op. Van dit plastic maken ze dingen met een recyle-apparaat dat ze bij zich hebben aan boord. Het eerste plan: zelf ski’s maken van oceaanplastic. ‘We zijn allemaal 23 jaar oud, we zijn net afgestudeerd. En we wilden iets moois doen, iets terug doen,’ zegt Tom de Ruyter van Steveninck, die ik door de telefoon spreek. Ze hebben een zeilboot gekocht in de Verenigde Staten, de eerste vuurproef was die boot goed en wel naar Nederland zeilen. Daar hebben ze hem opgeknapt en uitgerust met onder andere met het plastic-recycle apparaatje. ‘We houden allemaal van watersporten en bergsporten, we kennen elkaar van het surfen. Maar het lastige is dat dingen zoals surfen en skiën best veel impact hebben op de natuur. Een van ons had al ervaring met het maken van ski’s van bamboe.’ Nu gaan ze ski’s maken van afval.

Waarom doen vier jonge Amsterdamse jongens dit?

Het is niet het enige: ze gaan ook de berg oplopen, in plaats van met de skilift. Hetzelfde deed professioneel snowboarder Jeremy Jones die later stichting POW heeft opgericht: de bergen oplopen in plaats van energie slurpende skiliften gebruiken. Want: de bergen waar je van houdt, moet je beschermen. En bovendien is het looptempo een natuurlijk tempo.

Naar Noorwegen varen op de wind, plastic opruimen, er ski’s van maken en naar boven klimmen op spierkracht. Dat is het plan, de documentaire die ervan gemaakt wordt verschijnt eind juni. En waarom doen vier jonge Amsterdamse jongens dit? ‘We willen onze liefde voor berg- en watersporten delen. Maar wel zodat de natuur centraal staat, en niet het vervuilen ervan,’ zegt de Ruyter van Steveninck. ‘Denk je niet dat het omslagpunt is bereikt? Inmiddels realiseert bijna iedereen zich dat het niet goed gaat met de aarde. De grote vraag is: wat ga je daar zelf aan doen? Wij willen mensen inspireren en laten zien dat afval geen afval is, maar dat opruimen en recyclen echt kan. En zin heeft.’

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
De hotspots van de Hofstad: dit zijn de 7 mooiste plekken van Den Haag
De hotspots van de Hofstad: dit zijn de 7 mooiste plekken van Den Haag