Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed?

Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed? Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed? Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed?

Stress, somber, overprikkeld? Ga de natuur in. What’s new? We weten allemaal dat het helpt en toch is het soms een grote stap. Probeer het op wat voor manier dan ook in te bouwen. Laat de hond van bekenden uit, ga bomen natekenen, kabouters zoeken of iets sportiefs doen; zoek iets wat bij jou past. Waarom? Omdat de natuur je beweegt. Ontdek wat de invloed van de zee, het bos en de bergen is op je gemoed.

Zee ordent en aardt

Struinen langs de vloedlijn op zoek naar schelpen en turend naar de horizon; de zee maakt je hoofd leeg. Als je piekert is het strand the place to be. Na een strandwandeling is het alsof je gedachten op hun plaats vallen en je alles weer helder ziet. Met blote voeten over het zand lopen, aardt. Te veel zeewind en storm aan de kust daarentegen kunnen wiebelig maken.

Voel je essentie in het bos

Als je in een bos loopt en naar boven kijkt, zie je een beschermend dak van takken. Wandelend in het bos word je energie de aarde ingezogen en vervlochten met de wortels van struiken, planten en bomen. Een plek voor goede gesprekken is het bos, want door de aardende en omhullende energie kun je jezelf en je behoeften helder verwoorden. In het bos voel je sterker dan ooit wie je in essentie bent.

Ervaar geborgenheid in de bergen

Uitkijken over bergtoppen en alpen met koeien, apfelstrudel eten in een berghut en klaterend water horen van een waterval; bergen zijn sprookjesachtig en mysterieus. Een bergketen omarmt een gebied en daarbij ook jou. Wat bergen je bieden, is enerzijds ruimte en anderzijds geborgenheid. Als je in een burn-out zit of een zware emotionele periode achter de rug hebt, geeft een bergachtig gebied rust en het hernieuwd vertrouwen in de toekomst. Bergen zijn de plek om jezelf terug te vinden.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over de natuur?

Zo maak je écht contact met de natuur.

Volgend artikel
6 reflecties om bewuster te wandelen
6 reflecties om bewuster te wandelen