De kracht van cacao: 6 redenen om (nog) meer chocolade te eten

De kracht van cacao: 6 redenen om (nog) meer chocolade te eten De kracht van cacao: 6 redenen om (nog) meer chocolade te eten De kracht van cacao: 6 redenen om (nog) meer chocolade te eten

Kun je maar niet van chocola afblijven? Dan hebben we goed nieuws voor je: chocolade biedt namelijk niet alleen troost en plezier, maar is ook daadwerkelijk goed voor mind, body & soul. Én je kunt er de aarde een stukje mooier mee maken.

Dit zijn zes goede redenen om vaker te genieten van een heerlijk (en eerlijk) stuk chocolade.

Chocola voor meer zelfliefde

In traditionele culturen van Midden-Amerika, zoals de Maya cultuur, wordt cacao gebruikt als medicijn. Rauwe cacao opent je hart en verbindt je met je intuïtie. Je komt letterlijk terug bij jezelf en krijgt inzichten die je verder helpen op je levenspad. Daarnaast bevat chocolade flavonoïden en fenylethylamines. Deze liefdesstofjes bootsen de kriebels na die je voelt bij een verliefdheid en geven onze gelukshormonen een boost. Chocolade maakt ons dus letterlijk liefdevoller. Naar onszelf en naar onze medemens. En wanneer je kiest voor een reep chocolade met het Fairtrade keurmerk, kun je deze liefde ook de wereld insturen.

Met chocolade kom je terug in het nu

Chocolade eten is een prachtige manier om mindfulness te beoefenen en terug te komen in het nu.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

De volgende keer als je chocolade eet, doe het dan echt met aandacht en probeer voor jezelf te benoemen wat je ruikt en proeft. Begin met het uiterlijk. Welke vorm heeft het? Stel je voor dat je het blokje zou natekenen, hoe zou je dat doen? Op welke details zou je letten? Ruik aan de chocolade, hoe ruikt het? Neem een hap, wat is de textuur? Hoe romig is de chocolade? Hoe voelt het in je mond? En, het belangrijkste: wat proef je?

Je draagt bij aan een mooiere wereld

Door geregeld een stukje Fairtrade chocolade te eten, draag je bij aan een beter inkomen voor duizenden Afrikaanse cacaoboeren. Boeren gebruiken dat inkomen om te investeren in landbouwtraining, gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Daarnaast strijdt Fairtrade Afrika voor gelijke rechten voor vrouwen in cacaogemeenschappen. Via de Women’s School of Leadership in Ivoorkust krijgen vrouwen les in financiën, onderhandelen, besluitneming en gendergelijkheid. Even opletten dus als je chocolade koopt, of het Fairtrade keurmerk wel op de verpakking staat.

Het zit vol magische stofjes

Door chocolade te eten verwen je niet alleen je brein maar ook je lijf – door de voedzame stoffen die in cacao zitten. Cacao is een van de meest magische voedingsmiddelen op aarde. Er zitten meer dan twaalfhonderd goede stofjes in. Hoe meer cacao er in je de chocolade zit, hoe meer je van deze voordelen profiteert.

Haal mooie herinneringen op

We associëren chocolade met mooie momenten van vroeger. Met dat fijne Sinterklaasfeest, die lekkere traktatie of het chocolaatje dat je altijd van oma kreeg als je uit school kwam. Door regelmatig chocola te eten en stil te staan bij deze prachtige herinneringen, breng je het fijne gevoel van toen weer terug. Bovendien creëer je een momentje van dankbaarheid, waardoor je positiever in het leven komt te staan. Mooi meegenomen: cacao bevat flavonoïden, een stofje dat de bloeddoorstroming in onze hersenen bevordert en daardoor bijdraagt aan een goed geheugen. Chocolade helpt je dus ook de fijne momenten in je leven te onthouden.

Chocola verlaagt stress

Uit onderzoek aan de Universiteit van Bern in Zwisterland bleek dat chocolade stress verlaagt. Deelnemers die twee weken lang iedere dag een paar stukjes pure chocolade aten hadden na twee weken duidelijk minder stresshormonen dan deelnemers die een placebo kregen. Dit zorgde niet alleen voor ontspanning, maar gaf ook de bijnieren (onze accu’s) de rust die ze verdienden. Mensen die zich chronisch moe voelen of die tegen een burn-out aanlopen hebben dus extra baat bij cacao.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over cacao?

Dit is alles wat je wilt weten over de helende kracht van cacao.

Volgend artikel
Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies
Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies