Lijst met eerlijke kledingmerken

Lijst met eerlijke kledingmerken Lijst met eerlijke kledingmerken Lijst met eerlijke kledingmerken

Het is een fijn idee dat je weet dat de kleding die je koopt, onder goede omstandigheden wordt gemaakt. Maar hoe kom je daar achter?

Binnenkort hoef je daar niet meer uitgebreid onderzoek naar te doen: het kabinet en tien maatschappelijke organisaties presenteren vandaag een witte lijst met daarop zestig bedrijven die eerlijke kleding verkopen of dat binnen vijf jaar willen gaan doen.

Eerlijke kleding

Merken zoals WE Fashion, Vanilia, Sissy Boy en G Star kunnen voortaan met een gerust hart gekocht worden. Ook de Bijenkorf gaat eerlijke kleding verkopen, net als Wehkamp, HEMA, CoolCat en C&A. Er bestaan al wel lijsten met bedrijven die duurzame kleding verkopen, maar het voordeel van deze lijst is dat er ook toekomstige afspraken aan verbonden zijn.

10 afspraken

In documentaires zoals True Cost en Unravel worden de gevolgen van onze Westerse kledingconsumtie getoond, Indiase vrouwen die in kledingverwerkingsfabrieken werken in verwondering achterlatend. De werkomstandigheden van de vrouwen die voor de bedrijven die de textielconvenant getekend hebben werken zullen binnen drie tot vijf jaar substantieel verbeteren. Dat betekent: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid, geen discriminatie op de werkvloer en vrijheid van vakvereniging. Ook moeten bedrijven voldoen aan regels voor duurzaam grondstofgebruik (recycling), minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie en dierenleed tegengaan.

Bij twijfel

Twijfel je of kleding die je koopt eerlijk is gemaakt? Je kunt kijken naar de prijs (eerlijke producten zijn altijd duurder) check naar het merk (merken als Kuyichi, Nudie jeans en People Tree zijn duurzaam) en negeer het label – ‘Made in Bangladesh of India’ hoeft niet perse te betekenen dat de kleding niet duurzaam wordt gemaakt.

Zou jij alleen maar duurzame kleding willen kopen als je de mogelijkheid had? Laat het weten op Facebook.

Beeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman

Volgend artikel
Onderweg voelt alles intenser
Onderweg voelt alles intenser