6 tips om eerlijke kleding te kopen – ook als je geen dikke portemonnee hebt

6 tips om eerlijke kleding te kopen – ook als je geen dikke portemonnee hebt 6 tips om eerlijke kleding te kopen – ook als je geen dikke portemonnee hebt 6 tips om eerlijke kleding te kopen – ook als je geen dikke portemonnee hebt

Een fijne dikke trui van biologische wol, of een paar stoere schoenen van vegan leer: duurzame kleding wordt steeds mooier. En het voelt goed om ervoor te kiezen, omdat er geen mens of dier voor hoeft te lijden. Maar wat als je budget beperkt is?

We gaan er niet omheen draaien: duurzaam kopen is een stuk makkelijker als je niet over geld na hoeft te denken. Als je een krap budget hebt, is de verleiding groot om je kleding te halen bij grote budgetketens – die zijn nu eenmaal een stuk goedkoper. Alleen nemen die ketens het meestal niet zo nauw met de zorg voor hun personeel, laat staan met de impact van hun productieproces op het milieu. En de kleding is weliswaar goedkoop, maar vaak ook van mindere kwaliteit – dus moet je vaker wat nieuws kopen. (Als je meer wilt weten over het productieproces van kleding, is het indrukwekkende programma Genaaid een aanrader).

Hoe je uit die vicieuze cirkel stapt? Nou, met deze zes tips. Natuurlijk verandert je kledingkast niet van de ene op de andere dag in een 100% duurzaam, groen walhalla. Dat hoeft ook helemaal niet. Stap voor stap bouw je een duurzame garderobe op.

Kijk naar kwaliteit

Aan kwaliteit hangt een prijskaartje, zeggen ze, maar ook weer niet. Kwaliteit blijft namelijk stukken langer mooi, waardoor je de prijs uiteindelijk vaak terugverdient. Daarom zijn tweedehands aankopen van goede merken vaak een heel goede koop.

Koop vintage

Dus ja: speur tweedehandsmarkten en online platforms (good old Marktplaats) af en een ruilmiddag met vriendinnen en hún vriendinnen. Niet alleen handig voor kleding, maar ook voor schoenen, tassen en sieraden. Heb je het virus eenmaal te pakken, dan wordt het een ware sport.

Maak bewuste keuzes

Als we niet uitkijken, brengt de kledingindustrie ons in een permanente staat van hebberigheid. Trends komen en gaan, er zijn vaak wel vier collecties per jaar en er is om de haverklap sale of een speciale kortingsactie. Laat je niet gek maken en denk vanuit jezelf. Wat past bij jou? Welke kleuren staan je, welke stoffen draag je graag, wat past goed bij elkaar? En misschien wel het belangrijkste: vind je dit over drie jaar nog steeds mooi?

Draag af wat je al hebt

Heb je ineens het licht gezien en wil je je hele kledingkast vernieuwen? Doe het toch maar niet, zelfs al koop je alleen nog maar tweedehands. Het allerduurzaamst is nog altijd: kleding die er al is, zo lang mogelijk dragen.

Word handig met naald en draad

De slimste investering op kledinggebied is: leren naaien. Het hoeft niet eens geld te kosten (er staan massa’s handige video’s op YouTube, van knopen aanzetten tot een gat in een t-shirt stoppen en een broek innemen), maar voor een klein bedrag kun je vaak al een aardige cursus volgen bij een naaiatelier in je buurt. Of vraag een handigerd in je omgeving (oma’s zijn vaak het beste adres), want hij of zij wil het je vast graag leren. Nog gezellig ook. Kleine reparaties fiks je voortaan zelf, en als je de smaak te pakken hebt, maak je zelfs je eigen kleding.

Wacht op de sale

Heb je een mooi, duurzaam maar prijzig kledingstuk op het oog (de perfecte spijkerbroek, een fijne parka), wacht dan op de sale en sla je slag. Het is slim om je favoriete ‘groene’ merken op social media te volgen, want daar kondigen ze de sale vaak het eerste aan – of abonneer je op de nieuwsbrief.

Meer weten over duurzame kleding?

Een boek vol praktische tips, achtergrondinformatie en lijsten duurzame merken is Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot (Boekerij, 2017). Heb je een vraag over duurzame kleding? Misschien staat ie tussen de ‘veelgestelde vragen‘ van Schone Kleding. En check de tips van Jitske Lundgren, ontwerper van het duurzame merk Studio Jux.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Consuminderen op de Dag van NIKS, doe jij ook mee?
Consuminderen op de Dag van NIKS, doe jij ook mee?