Consuminderen op de Dag van NIKS, doe jij ook mee?

Consuminderen op de Dag van NIKS, doe jij ook mee? Consuminderen op de Dag van NIKS, doe jij ook mee? Consuminderen op de Dag van NIKS, doe jij ook mee?

Ontspullen en consuminderen, kwaliteit boven kwantiteit. Vooral met de feestdagen vergeten we soms even wat goed is voor ons én de Aarde. Want de impact van al die cadeaus op het milieu, is niet niks.

Het is een gegeven: bij de feestdagen horen cadeaus. Van Black Friday tot kerst, de kortingen stromen je mailbox in. Al snel worden we verleid om iets te kopen zonder na te denken of we het écht nodig hebben. En wie de volle prijs betaalt, dat is niet de consument, maar de planeet.

Het is niet niks

Wil je toch een cadeau geven of moet je je verlanglijst nog invullen? Geef of vraag dan eens NIKSeen initiatief van GREENPEACE waarmee je een bijdrage levert aan een mooie en duurzame wereld. Krijg je NIKS, dan krijg je dus toch wát: een minder vervuilde planeet, een groenere wereld, of een schoner milieu. Je donatie komt in de vorm van een biologisch afbreekbaar pasje, zodat geven en ontvangen toch niet met lege handen gebeurt..

Consuminderen

GREENPEACE heeft 24 november uitgeroepen tot Dag van Niks. Maar het is natuurlijk nóg beter om het hele jaar door bewust op je koopgedrag te letten. Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, vervuilen we het klimaat minder dan wanneer alle Rotterdammers een heel jaar vegetarisch eten. Eén trui, blouse of broek per jaar minder, dat moet lukken toch?

Geïnspireerd om minder te kopen? Dit zijn de tips van de Happinez-redactie:

  • Ga je een kledingstuk zeker dertig keer aantrekken? Koop het. Zo niet, laat het in de winkel hangen.
  • Let op de ecologische voetafdruk van een product. De algemene regel; is een product (te) goedkoop, dan wordt er ergens anders de prijs voor betaald, door mens of milieu.
  • In de kringloopwinkel vind je de origineelste cadeautjes. De een zijn ‘afdankertje’ maakt een ander misschien wel heel blij.
  • Geef een ervaring, in plaats van iets tastbaars. Een ontspannende massage bijvoorbeeld, of een gezellige lunch.
  • Maak een lijstje voordat je gaat winkelen, zo koop je alleen dingen die je écht nodig hebt of waar anderen echt om hebben gevraagd. Maak dus vooral ook een verlanglijstje zodat je geen cadeaus krijgt die je niet nodig hebt.
  • Goedkope items verleiden ons vaak makkelijker tot kopen. Stel jezelf de vraag: zou je voor hetzelfde item ook honderd euro betalen? Zo niet, hang het dan terug.
  • Kopen om het kopen: we doen het massaal tijdens het Black Friday weekend. Als iets in de aanbieding is betekent het nog niet dat je het nodig hebt.
  • Shop in setjes, of zorg dat je nieuwe items goed kunt combineren met stukken die al in je kast hangen.
  • Met de app Too Good To Go kun je voor een klein prijsje eten kopen wat anders door restaurants of supermarkten wordt weggegooid. Goed voor je portemonnee en het milieu!
  • Veel spullen in huis zorgt voor onrust in je hoofd. Investeer in tijdloze stukken waar je lang plezier van hebt, in plaats van in een hoop decoratieve ‘prullaria’.
  • Investeren, dat is het sleutelwoord. Koop liever één trui van betere kwaliteit, dan drie truien die na een paar wasbeurten uit elkaar vallen.

Zie deze tips vooral als handvatten, om uiteindelijk op jouw eigen manier bewust te consumeren.

Meer lezen over bewust leven?

Volgend artikel
Dit is waarom aloë vera een regelrechte wonderplant is
Dit is waarom aloë vera een regelrechte wonderplant is