Leven zonder afval? Deze zusjes maakten het hun missie

Leven zonder afval? Deze zusjes maakten het hun missie Leven zonder afval? Deze zusjes maakten het hun missie Leven zonder afval? Deze zusjes maakten het hun missie

Dat plastic afval een steeds groter gevaar vormt voor onze planeet is een besef dat – gelukkig – bij steeds meer mensen gaat leven. Daadwerkelijke veranderingen teweegbrengen is echter een tweede – dat vergt moed, doorzettingsvermogen en focus. Dit is het inspirerende verhaal van Jessie Kroon, mede-auteur van het boek Het Zero Waste Project, dat binnenkort wordt uitgebracht.

Heel erg nieuwsgierig, een tikje chaotisch, mega enthousiast en onwijs geïnteresseerd in het duurzaamheidsvraagstuk. Dat is Jessie Kroon in een notdenop. Samen met haar zus Nicky richtte ze in 2014 de eerste zero waste lifestyle blog van Nederland op, waarover we de zusjes al eens eerder spraken.

Sinds die tijd geven de zussen regelmatig lezingen, worden ze vaak gevraagd voor duurzaamheidsconferenties en worden ze door velen gezien als dé zero-waste ervaringsdeskundigen in het land. Het werd hoog tijd om al hun kennis en ervaringen te bundelen op één plek, in één compacte ‘how to’ gids. Zo gezegd, zo gedaan: op 12 september komt het boek ‘Het Zero Waste Project’ uit.

“Een andere belangrijke reden voor het boek is natuurlijk dat nu niemand meer een excuus heeft om onder het verminderen van plastic afval uit te komen,” grapt Jessie. “Voor ons is het inmiddels heel vanzelfsprekend allemaal, maar als je je net begint te verdiepen in de zero waste lifestyle kan het best overweldigend zijn.”

Daarom bevat het boek veel praktische informatie en tips die voortkomen uit de eigen zoektocht en levensstijl van de zussen. De ultieme missie daarbij is: al het onnodige plastic uit de wereld bannen. Maar hoe doe je dat, zo’n allesomvattende levensmissie nastreven?

Nooit meer iets van Happinez missen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Zoektocht naar duurzaam geluk

Wat vind ik leuk, welke keuzes maak ik, hoe wil ik mijn leven inrichten… Het zijn vraagstukken waar vooral veel twintigers mee te maken krijgen. Ook Jessie en Nicky, die al langer bezig waren met duurzaamheid, vonden deze vragen in die tijd lastig te beantwoorden. “We hadden een duurzaamheidsvereniging opgericht, organiseerden lezingen en we aten vegetarisch. We vonden zelf dus dat we goed bezig waren, totdat een bericht op social media ons deed beseffen dat verandering bij jezélf begint. We hadden nog nooit stilgestaan bij het feit dat je als consument zo’n grote impact kunt uitoefenen.”

Wat tot dan toe nog een bijzaak was in het leven van de zussen, werd ineens een levensmissie: zero waste leven werd de leidraad in alle keuzes die ze vanaf toen maakten. “Ik merkte ook hoe fijn ik deze periode, de zoektocht, voor mezelf vond. We waren niet per se ongelukkig of op zoek naar iets nieuws, maar door de zero waste lifestyle viel alles ineens op zijn plek. Pas achteraf hebben we gemerkt dat we oprecht gelukkiger zijn geworden van deze hele lifestyle.”

En dat terwijl goedkoop vroeger toch echt wel het credo van de zussen was. Als je het met tien jaar geleden vergelijkt, is het leven van Jessie en Nicky dan ook 360 graden gedraaid. “Maar omdat het zo geleidelijk is gegaan voelt het niet als een hele extreme verandering. Bovendien doe je het vooral voor jezelf. Je moet je eigen redenen hebben om zero waste te leven, anders werkt het niet.”

Onbegrip

Wat Jessie dan ook vooral níet doet, is anderen vertellen hoe zij moeten leven. Of verkondigen waarom iedereen zichzelf ineens een zero waste lifestyle moet aanmeten. “Wij willen alleen maar inspireren. Laten zien dat het in elke situatie mogelijk is om kleine veranderingen toe te passen en deze vol te houden. Doordat we er op deze manier instaan, merken we dat het onbegrip vanuit onze omgeving ook heel klein is. We eisen niks, maar we gaan wel naar de bakker met onze eigen zak om het brood in te doen. Dat maakt mensen juist nieuwsgierig.”

Er is overigens wel iets wat Jessie zelf onbegrijpelijk vindt: het gebruik van plastic waterflesjes en lunchverpakkingen tijdens duurzaamheidsconferenties. “Het gebeurt echt dat wij gevraagd worden om te spreken tijdens evenementen die gaan over nieuwe duurzaamheidsstrategieën, en dat er dan allemaal plastic verpakkingen op tafel staan. Heel bizar. Dat zijn momenten waarop ik denk: oké, dan snap je het blijkbaar nog niet. Want het begint toch echt bij jezelf.”

Levenswerk

De ambitieuze levensmissie van Jessie en haar zus klinkt prachtig. Maar is het nooit vermoeiend of stressvol om je leven in te richten volgens zo’n allesomvattende levensstijl? “We hebben nu juist veel meer rust. De zaken zijn zo duidelijk allemaal. Er is letterlijk veel minder troep in ons leven. Dat maakt dat ik veel lekkerder in mijn vel zit.”

Dat komt niet alleen door het letterlijk verbannen van troep uit haar leven, maar ook door de bewustwording van de keuzes die je hebt als mens en de impact die je daarmee kunt uitoefenen. Jessie: “Als je weet wat je belangrijk vindt wordt keuzes maken veel makkelijker. Ik ben me hier bewust van en daardoor hoef ik niet meer continu te denken: doe ik het wel goed? Ik heb focus.”

Dat Jessie het uitbannen van al het onnodige plastic echt als haar levenswerk ziet, blijkt wel uit het volgende voorval: “Een tijdje geleden fietste ik naar huis nadat ik een heel inspirerende documentaire, A Plastic Ocean, had gezien. Ik was zo diep in gedachten verzonken over hoe we zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken met de belangrijke boodschap dat het nog niet te laat is om het tij te keren. Toen werd ik aangereden door een scooter. Er was gelukkig niets ernstigs aan de hand hoor, maar ik dacht wel direct: ‘als ik nu zou sterven, zou ik nog helemaal niet blij zijn met wat ik heb bereikt. Ik ben nog lang niet klaar.’ Dat is wel tekenend voor hoeveel ik ermee bezig ben, haha.”

Comfortabel leven met minder plastic

‘Een leuker leven met minder plastic’ is de ondertitel van het boek. Want, zo zegt Jessie, het ís ook echt leuk om zero waste te leven. Bovendien is ze ervan overtuigd dat er voor iedereen wel een mogelijkheid is om zijn of haar steentje bij te dragen. “Je hoeft jezelf echt niet allerlei dingen te ontzeggen. Kies juist voor comfort, voor wat bij jou past, want dan wordt het leuk. Het is heel fijn om te weten waar je voor staat en daar helemaal voor te kunnen gaan.”

Haar advies is dan ook: lees het boek, kijk wat je eruit kunt halen en wees blij met de stapjes die je kunt maken. Al onze resultaten, klein of groot, vormen immers samen één grote beweging. En is het niet heerlijk dat er mensen zijn zoals Jessie en Nicky, die hun inspirerende lessons in life overzichtelijk voor ons opschrijven en ons aan de hand nemen – en dat nog leuk maken ook?

Het boek ‘Het Zero Waste Project’ wordt op 12 september uitgegeven door uitgeverij Lev.

Meer lezen?

  • Heb je ruimte nodig in je huis? 7 tips waarmee je alleen overhoudt wat je echt nodig hebt
  • Dol op reizen, maar ook op de planeet? Zo vier je duurzamer vakantie
Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft
Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft