Heb je ruimte nodig in je huis? 7 tips waarmee je alleen overhoudt wat je echt nodig hebt

Heb je ruimte nodig in je huis? 7 tips waarmee je alleen overhoudt wat je echt nodig hebt Heb je ruimte nodig in je huis? 7 tips waarmee je alleen overhoudt wat je echt nodig hebt Heb je ruimte nodig in je huis? 7 tips waarmee je alleen overhoudt wat je echt nodig hebt

Houd je regelmatig een opruimsessie, maar blijft je huis maar vollopen met troepjes? Of heb je juist al een hele tijd moeite om de moed bijeen te rapen? Met deze praktische tips maak je je huis stap voor stap heerlijk leeg en ruimtelijk.

Het lastigste van ontspullen: overzicht houden. Voor je het weet ben je enthousiast met je slaapkamer begonnen, liggen overal stapeltjes en zit je vertwijfeld met die ene jurk in handen: houden of wegdoen? Dé truc: pak het systematisch aan. Het hoeft niet allemaal in één keer, beperk je tot een ruimte of zelfs tot één kast of hoek.

Valt er veel op te ruimen? Zet dan vier grote zakken of bakken klaar. 1: weggooien. 2: recyclen (glas, papier, kapotte apparaten, nagellakflesjes…). 3: repareren (schoenmaker, kleermaker, handige vriend(in). 4: weggeven.

Papieren: maak een inbox voor alle papieren die je nu nodig hebt

Papieren zijn een van de grootste troepmakers. Je kunt ze nooit helemaal uit je huis verbannen, en er blijft steeds maar meer bij komen. Post, aantekeningen, boodschappenbriefjes, gebruiksaanwijzingen. Maak een ‘inbox’ waar alle papieren liggen waar je nog iets mee moet. Zo’n bak is misschien geen toonbeeld van schoonheid, je houdt alles wel lekker op één plek.

Administratie: meer mappen

En ja, dan zijn er nog de papieren die je nou eenmaal moet bewaren. Administratie, gebruiksaanwijzingen. Ligt het allemaal op een hoop of zit het in een map die je al tijden eens wilt reorganiseren? Koop een paar extra mappen, ga er even voor zitten en verdeel de boel. Dat maakt het voor de toekomst veel makkelijker om papieren snel op te bergen.

Wat gebruiksaanwijzingen betreft: heel veel van die dingen staan tegenwoordig ook online, en heb je alle apparaten waar ze bij horen eigenlijk nog wel in huis?

Kleding: zorg voor genoeg plek

Hoe meer kleding je hebt, hoe sneller je kasten weer een rommeltje worden. Heb je echt niet genoeg plek voor je zomer- en wintergarderobe? Bewaar dan een van de twee in grote dozen of koffers. Oude koffers staan bovenop je kledingkast nog heel decoratief (ze ruiken soms wel wat muf, dus verpak je kleren in een hoes of grote plastic zak). Gooi alle verweesde sokken weg (nummer twee vind je toch niet meer terug), doneer oude brillen (een reserve is genoeg). Oude handdoeken kun je gebruiken als poetsdoeken of weggeven aan een dierenasiel.

Kleding: verkoop het online

Er zijn tegenwoordig heel veel handige sites waar je kleding kunt verkopen. Marktplaats is een gouwe ouwe, maar je kunt het ook proberen via het handige Vinted (waar onderhandelen en communiceren met kopers wat makkelijker gaat). Het blijft altijd wat werk, maar als je in één keer een grote stapel kleren wegdoet ben je binnen een paar dagen weer klaar met de verkoop (en een leuk bedragje rijker).

Make-up: maak iemand anders er blij mee

Aangebroken verpakkingen van make-up en beautyproducten zijn vaak zonde om weg te gooien, als de inhoud nog prima in orde is. Vraag vriendinnen of ze belang hebben bij die bodylotion of mascara die jou niet zo beviel, of bied alles aan op een site als gratisaftehalen.nl of een van de vele lokale weggeefgroepen op Facebook.

Keuken: kijk kritisch naar wat je gebruikt

De keuken is typisch zo’n plek voor ‘handige spulletjes’ (die je in de praktijk nooit gebruikt). Wees eerlijk, hoe vaak komt die ananassnijder / eierscheider / citruspers nu echt van z’n plek? En heb je echt al die kommetjes nodig? Je kunt ook veel winst behalen bij het opruimen van houdbare etenswaren en het uitzoeken van kruiden. En bewaar veelgebruikte etenswaren als rijst, pasta en crackers in (doorzichtige) potten: dat staat veel opgeruimder.

Maak een doos voor ‘misschien’

Voor alles waarvan je echt nog niet weet of het wel wegkan (en zo ja, waar naartoe dan): stop het in een grote doos en zet deze op een onopvallende plek. Schrijf in je agenda, over een half jaar: doos uitzoeken. Alles wat je niet gemist hebt én geen grote emotionele waarde vertegenwoordigt (van het kaliber foto’s en aandenkens aan geliefden): hoepla, weg ermee. Twijfel je nog steeds? Laat je dan eens inspireren door opruimgoeroe Marie Kondo. ‘Ontdek waar je blij van wordt, en stel jezelf die vraag item voor item.’

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Het effect van kleur op je emoties en lichaam
Het effect van kleur op je emoties en lichaam