Dit is waarom schilderwerk je gelukkig maakt

Dit is waarom schilderwerk je gelukkig maakt Dit is waarom schilderwerk je gelukkig maakt Dit is waarom schilderwerk je gelukkig maakt

Word jij ook gelukkig van de geur van verse verf? Anne wesseling ging aan de slag met de schilderkwast en merkte hoeveel blijheid het opknappen van haar huis haar bracht.

Achterstallig schilderwerk

Eindelijk kwam ik toe aan de klusjes die al drie jaar op mijn lijstje stonden. Er was dus kennelijk een quarantaine voor nodig om te zorgen dat ik het achterstallig schilderwerk ter hand nam.

Ik keek naar de afbladderende omlijsting van de uitbouw, googlede op ‘opknappen van een boeiboord’, bekeek instructiefilmpjes op YouTube, bestelde wat ik nodig had en ging aan de slag.

Zoiets is natuurlijk altijd meer werk dan je denkt, maar tegelijkertijd viel het mee, want als je het maar stapje voor stapje doet, is vrijwel elk project tot een goed einde te brengen.

Vrolijke gedachten

Maar wat vooral opviel: tijdens het ontvetten, afkrabben, schuren en lakken kwamen er allerlei vrolijke gedachten op. Oude verflagen verwijderen, aandachtig kijken wat er met je huis aan de hand is, dat huis beschermen tegen de elementen, er eens echt voor zorgen, daar werd ik dus echt gelukkig van. Want dat huis, dat lijkt natuurlijk vanzelfsprekend, maar dat is het eigenlijk niet. Het beschermt je en beschut je. ‘Dank je wel, huis!’ fluisterde ik zachtjes, terwijl ik de verfroller heen en weer haalde.

Inmiddels kijk ik binnen ook met een nieuwe blik om me heen. Als ik mijn kantoor nou eens een lik vrolijke verf geef, zou dat niet inspirerend werken? Denk het wel!

Of het nu binnen is of buiten: zeven redenen waarom je blij wordt van schilderwerk.

1 Schilderen maakt je hoofd leeg

Tijdens het verven concentreer je je op wat je aan het doen bent. Je focust je daarmee eigenlijk meteen al op het hier en nu. Terwijl je aan het krabben of kwasten bent, kan je onderbewuste een beetje malen over het leven en als je klaar bent met het schilderwerk lijkt alles ineens heel overzichtelijk. Werkt nog beter dan yoga!

2 Je leert zorgvuldig te werken

Klussen staat of valt met zorgvuldig werken. Met een plannetje maken voordat je begint, uitzoeken wat de handigste aanpak is, met je materialen ordenen en onderhouden en opbergen. Ook als je dat allemaal niet van nature aan komt waaien, is dat bij schilderklusjes fijn om te doen.

3 Het kan milieuvriendelijk

Ik vond na enig zoeken een afbijtmiddel dat veel minder schadelijk is dan de traditionele middelen, een ontvetter die afbreekbaar is en milieuvriendelijke verf. Vond ik ook wel iets om blij van te worden.

4 Je leert je huis kennen

Misschien vind ik dit wel het grootste voordeel: je onderzoekt je huis, je leert de kleine hoekjes kennen. Daardoor krijg je een intiemere band met je huis. Het wordt echt veel meer jóuw huis, ook al woon je er misschien al tien jaar.

5 Je wordt er handig van

Een verfdeksel wip je open met een muntstuk van een euro. Lukt het niet om het deksel weer op het verfblik te krijgen, omdat één kant steeds omhoog schiet? Leg er een plankje bovenop en ga daar voorzichtig op staan. Voor werkelijk álles dat niet lukt of wat je niet snapt, is online een oplossing te vinden. Je wordt steeds handiger.

6 Je hebt eer van je werk

Als je daar niet vrolijk van wordt! Het stemt echt optimistisch, als je na afloop een mooi resultaat ziet. Als je erin slaagt om je omgeving zo te verbeteren, krijg je het gevoel dat je de hele wereld aankunt (en eigenlijk ís dat ook zo, toch?). Geef een kamer een nieuwe lik verf, dan is het net of je een nieuw huis hebt. Bovendien kun je kleur gebruiken om je stemming een boost te geven.

7 Het scheelt geld

Als je het een beetje bijhoudt is er later geen ingrijpend onderhoud nodig.

Het belangrijkste: tijd

Er is eigenlijk maar een voorwaarde om klussen te laten slagen: dat je er rustig de tijd voor neemt. Je kunt elke dag een beetje doen, of een dag uittrekken voor een grote klus. Maar als je rustig kunt werken is het zoveel leuker – dat geldt eigenlijk voor alles.

Wonderlijk effect: juist door er je tijd voor te nemen, krijg je het gevoel dat tijd oneindig is. Terwijl je aan het schilderen bent, vergeet je de tijd. Je raakt in een flow. Als je opkijkt heb je bergen verzet, de tijd is omgevlogen. Je hebt veel meer tijd dan je denkt.

Had ik trouwens al verteld hoe lekker het ruikt, verse verf?

Fotografie en styling: Dietlind Wolf 


Meer Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
8 podcasts die de weg naar een gelijke wereld makkelijker maken
8 podcasts die de weg naar een gelijke wereld makkelijker maken