Het effect van kleur op je emoties en lichaam

Het effect van kleur op je emoties en lichaam Het effect van kleur op je emoties en lichaam Het effect van kleur op je emoties en lichaam

Voel jij je energieker in een geel kledingstuk, of word je overspoeld door kalmte in een blauwe kamer? Kleur kan je gemoedstoestand beïnvloeden op fysiek, emotioneel en zelfs spiritueel niveau. Maar hoe werkt dat precies?

Science says

In 1666 ontdekte de Britse wetenschapper Sir Isaac Newton dat wanneer je wit licht door een prisma schijnt, het licht wordt afgebogen in alle zichtbare kleuren. Hij ontdekte ook dat iedere kleur een eigen golflengte heeft. En die golflengte zou weer voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het psychologische en lichamelijke effect van kleuren.

Ons oog wordt dus dagelijks getrakteerd op een rijk palet aan kleuren: het groene gras, een diepblauwe lucht of een oranjeroze zonsondergang. Dat is niet toevallig: we hebben kleuren nodig om gezond en gelukkig te zijn, zeggen kleurentherapeuten. Zo merkte de Amerikaanse arts Harry Spitler in 1920 al dat zijn patiënten aanzienlijk opknapten na blootstelling aan de juiste kleur.

Oosters denken

In de Oosterse filosofie nemen kleuren ook een prominente rol aan. Zo worden in de Indiase en Chinese geneeskunde kleuren al eeuwen gebruikt om de chakra’s van het lichaam in balans te houden. Chakra’s zijn belangrijke energiecentra in je lichaam: elk van de zeven ‘wielen’ of chakra’s zorgen voor de stroom van een bepaalde energie door je lichaam.

De zeven kleuren en hun effect

De wereld van kleuren is volgens sommigen nog veel complexer. Zo zou je lievelingskleur een hoop over je karakter onthullen, en heeft iedere kleur weer een eigen associatie.

De zeven hoofdkleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en paars, hebben allemaal hun eigen kracht. En als je weet wat kleuren voor je kunnen betekenen, kun je hier bewuster gebruik van maken – van de inrichting in je huis tot de tint van je lippenstift. In samenwerking met Dr. Hauschka gingen we op zoek naar de unieke kracht achter iedere kleur.

1. Rood zorgt voor warmte en kracht

Wie kent rood niet als de kleur van passie, kracht, vuur en fysieke energie. De kleur is zo krachtig doordat rood de langste golflengte heeft van alle kleuren. Spiritueel gezien staat de kleur symbool voor aanwezig zijn in het moment, en ja zeggen tegen het leven. En dat is ook eigenlijk niet zo gek als je denkt aan het bloed dat door je aderen stroomt en iedere cel weer van levensenergie voorziet.Rood activeert en verwarmt. En daar kun je gebruik van maken op momenten dat je het vuur in jezelf naar boven wil halen. Zo is de kracht van rode lippen waarschijnlijk geen enkele vrouw onbekend.

Wanneer moet je rood vermijden? Bij gevoelens van onrust, stress of slapeloosheid.

2. Meer genieten met oranje

Oranje is warm, enthousiast, open en gezellig. Genieten van het leven hoort bij oranje, net als seksueel genot. Met oranje heb je er zin in! Een kleur met de kracht van nieuwe dingen scheppen. Voor boeddhisten is het de kleur van de rijzende zon en symboliseert het spiritueel ontwaken.

Wanneer moet je oranje vermijden? Bij momenten van stilte en reflectie

3. Geel voor energie

Vrolijkheid, uitbundigheid en wilskracht, dat zijn de typische eigenschappen van de kleur geel. Het heeft een lange golflengte en die voelen we vooral op emotioneel vlak: geel geeft je de kracht om te stralen en helpt bij je concentratie. En net zoals de gele zon centraal staat in ons zonnestelsel, geeft deze kleur je het lef om jezelf in het middelpunt van de aandacht te zetten.

Wanneer moet je geel vermijden? Als je wilt ontspannen.

4. Komt tot rust met groen

Groen is de tint van het hart (ja, echt) en verbondenheid, en het is dé kleur van moeder natuur. Groen valt precies in het midden van het kleurenspectrum en helpt je daardoor om in harmonie en evenwicht te komen. Groen laat je namelijk naar binnen keren, de balans in jezelf hervinden en van daaruit contact te maken met de buitenwereld.

Met de nieuwe ‘Deep infinity’ make-uplijn van Dr. Hauschka kun je de magische uitwerking van kleuren zelf ontdekken. Zo vind je in het limited edition oogpalet krachtige schakeringen van groen en blauw die doen denken aan de uitgestrektheid van de hemel en de diepte van de oceaan.

Wanneer moet je groen vermijden? Nooit, door de aardende uitwerking van groen is deze kleur voor ieder moment geschikt.

5. Blauw (en 6. indigo) geeft helderheid

Blauw geeft je letterlijk de ruimte om te ademen. Denk maar aan het beeld van een hemelsblauwe lucht of een uitgestrekte, turquoise zee… dat geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. Blauw stimuleert je keelchakra en zorgt voor een heldere geest, overzicht en betere communicatie.

Prachtige eigenschappen om ook op anderen uit te stralen. Deze puur natuur mascara van Dr. Hauschka geeft op subtiele wijze een turquoise tint aan je wimpers, zodat ook je omgeving het kalmerende effect van turquoise-blauw kan ervaren.

Wanneer moet je blauw vermijden? Als je je onzeker of verloren voelt.

7. Goddelijke inspiratie door paars

Deze koninklijke kleur hoort bij je zevende chakra: het energiecentra waarmee we contact leggen met hogere dimensies. Paars geeft wijsheid en stimuleert je creativiteit, helemaal wanneer je het inzet voor een hoger doel.

Wanneer moet je paars vermijden? Als je gaat slapen. 

Ontdek de kracht van make-up met Dr. Hauschka

Kleur kan je dus direct een vrolijk, zelfverzekerd of energiek gevoel geven. Genoeg reden om ook in je make-up kleur te omarmen. Want hoewel iedereen wel één gekleurd item in de kast heeft hangen, zijn we met ons gezicht vaak wat minder experimenteel. En dat is zonde.

Maar hoe begin je met kleur? Een goed startpunt is de turquoise volume mascara uit de ‘Deep infinity’ collectie die je heel subtiel kunt opbrengen (door alleen de puntjes te kleuren), of maximaal kunt inzetten (voor een festival of feestje). Met de make-uplijn van Dr. Hauschka kun je laten zien wie je bent, met kleuren die je persoonlijkheid niet verhullen maar benadrukken.

Het fijne is dat je huid (en de aarde) er ook blij van worden. De producten zijn namelijk 100% natuurlijk en vrij van nare stofjes, siliconen en minerale oliën. Naast goed voor je huid, is Dr. Hauschka ook lief voor onze planeet: de producten zijn proefdiervrij en de grondstoffen zijn zoveel mogelijk afkomstig van biologische teelt en Fair Trade projecten.

Je kunt hier de complete ‘Deep infinity’-collectie bekijken.

Over auteur
Volgend artikel
Leven zonder afval? Deze zusjes maakten het hun missie
Leven zonder afval? Deze zusjes maakten het hun missie