Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft

Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft Zo steun je een vriendin die het moeilijk heeft

In tijden van nood leer je je vrienden kennen. Dat mag een oubollig gezegde zijn, het is daarom niet minder waar. Goede vriendinnen zijn er voor elkaar in goede én slechte tijden. Ze kunnen met elkaar lachen, maar ook net zo goed een potje janken.

Heb je een vriendin die een moeilijke periode doormaakt? Dit is hoe je er voor haar kunt zijn:

1. Maak tijd

Als het even niet zo goed gaat, zijn mensen vaak bang om anderen tot last te zijn, terwijl echte verbinding en contact met anderen juist dan zo belangrijk zijn. Weet je dat je vriendin ergens mee worstelt? Laat haar dan weten dat je er voor haar bent, dat ze je als klankbord mag ‘gebruiken’ en dat je wilt helpen waar je kunt. Spreek regelmatig met je vriendin af of – als dat niet kan – bel haar af en toe op, om te vragen hoe het gaat.

2 Luister

Je hoeft je vriendin niet te vertellen hoe ze met een situatie om moet gaan: een luisterend oor is al voldoende. Natuurlijk mag je adviezen geven, maar bedenk ook dat iedereen een eigen manier heeft om met verdrietige of moeilijke situaties om te gaan. Opmerkingen als “kop op” of “het komt wel weer goed” kunnen nogal een dooddoener zijn, hoe goedbedoeld ook. Laat je vriendin zelf haar verhaal doen en geef haar daarvoor zoveel mogelijk ruimte, door niet meteen te oordelen of aan te komen zetten met wat jij denkt dat goed voor haar is.

3. Stel vragen

Als je vriendin eenmaal haar verhaal gedaan heeft, kun je haar door vragen te stellen helpen om een oplossing te vinden. Vraag bijvoorbeeld hoe je haar kunt steunen, of ze al een idee heeft hoe ze uit deze vervelende situatie wil komen. Of dat ze eerst nog wat tijd nodig heeft om alles te verwerken. Zo verleg je de aandacht voorzichtig van het probleem naar het werken aan een oplossing.

4. Nodig haar uit

Als iemand het moeilijk heeft, hebben veel mensen de neiging hem of haar uit de weg te gaan. Dit door de angst voor ongemakkelijke of pijnlijke situaties. Niet doen, natuurlijk. Juist nú is het belangrijk dat je je vriendin uitnodigt. Vraag of ze mee gaat sporten, nodig haar uit voor een filmavondje of neem haar mee uit eten. Het hoeft geen bijzondere activiteit te zijn, het gaat erom dat je vriendin haar huis uit komt. Hoe fijn zwelgen op de bank in een joggingbroek en met een reep chocola binnen handbereik ook kan zijn als je je ellendig voelt, iets leuks ondernemen doet wonderen. In een andere omgeving zijn, helpt je vriendin om even niet aan haar lastige situatie te denken.

5. Bewaak je eigen grenzen

Deze tip is vooral belangrijk bij hele heftige problemen. Of als je vriendin de neiging heeft om in haar verdriet te blijven hangen. Je hoeft ze niet te delen met je vriendin, maar zorg dat je je eigen grenzen in de gaten houd. Het is waardevol om een vriendin in nood te helpen, maar dat mag niet ten koste gaan van jezelf. Raak dus niet persoonlijk betrokken bij haar drama en probeer om objectief te blijven. Je kunt er heel goed voor iemand zijn zonder zelf een deel van de last op je schouders te nemen.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Waarom de spin eigenlijk een heel wonderlijk en spiritueel beestje is
Waarom de spin eigenlijk een heel wonderlijk en spiritueel beestje is