Zo word je tevreden met gewoon genoeg

Zo word je tevreden met gewoon genoeg Zo word je tevreden met gewoon genoeg Zo word je tevreden met gewoon genoeg

Teveel spullen? Afscheid nemen van overtollig bezit is niet alleen beter voor de wereld, maar zal jou uiteindelijk ook een wendbaarder, vrijer en losser leven geven.

Heb jij zo’n lade in de keuken met daarin een enorme verzameling batterijen, pennen, aanstekers en prullaria? Misschien een zolder vol dozen die ooit nog eens uitgezocht moeten worden? Een kledingkast vol truien die ooit enthousiast werden aangeschaft maar nu al maanden ongedragen liggen te verstoffen? Waarschijnlijk wel, de meeste mensen verzamelen spullen zoals een eekhoorn beukennootjes verzamelt – altijd op zoek naar meer.

Verzameldrang

De meeste mensen zijn verzamelaars. We kopen omdat we iets nodig hebben (of iets denken nodig te hebben), omdat het ons heel even een geluksgevoel geeft of om ‘erbij te horen’. We verzamelen in de loop van het leven zelfs zoveel spullen, dat we vaak alweer vergeten wát we precies ons holletje in hebben gesleept. Al die spullen, opgeslagen in schuren, zolders, kelders en rommelhokken, zijn er gewoon.

Tevreden zijn met ‘gewoon genoeg’

Niet iedereen vindt spullen ballast. Toch is er een groeiende groep mensen die inziet dat al die spullen hun niet per se gelukkiger maken. We leven in een tijd van overdaad – met meer spullen dan we eigenlijk nodig hebben. Steeds meer mensen vragen zich dan ook af: wáárom hecht ik eigenlijk zoveel waarde aan al dat bezit? Leven met minder spullen betekent gelukkig niet dat we ons dingen hoeven te ontzeggen. Of dat we alles wat een huiskamer gezellig maakt, moeten wegdoen om in een kale ruimte te leven. Mensen die willen leven met minder zien simpelweg in dat de wedstrijd om altijd méér te willen nooit uitgelopen is. In plaats van het geluk buiten zichzelf (in spullen) te zoeken, richten ze zich naar binnen – naar wat voor hen nu echt belangrijker en essentieel is om een vervuld leven te leiden.


Meer met minder

Wanneer we minder nutteloos consumeren zorgt dat voor minder afval en vervuiling van de aarde. In een tijd waarin de wereld smeekt om betere behandeling, is dat eigenlijk al reden genoeg om te consuminderen. Los van dat zorgt minder dwangmatig bezig zijn met bezit ook voor persoonlijke bevrijding. Spullen kosten tijd en energie – van het schoonmaken en onderhouden tot repareren. Wanneer we met minder leven, blijft er meer energie over voor andere, belangrijker dingen. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd, zeggen ze weleens.

Ga vliegen

Door je te ontdoen van het overtollige in het leven, blijft er meer ruimte over voor rust, vrijheid en geluk. Wie wil vliegen, kan het beste alles opgeven wat hem naar beneden haalt. Dat hoeven niet per se spullen te zijn. Het kan ook een energieslurpende relatie zijn, of liefdeloze vriendschappen die maar blijven voortkabbelen. Toch merken veel mensen pas hoe gehecht ze zijn aan materiële zaken als ze hier bewust over gaan nadenken.

Vraag jezelf bij elke aankoop maar eens af: waarom wil ik dit eigenlijk? Er schuilen vaak diepere beweegredenen achter dan aan de oppervlakte lijkt. De drang naar meer-meer-meer is een onophoudelijke wedstrijd in je hoofd. Zodra je denkt gewonnen te hebben wil je, je raadt het al, meer. Het werkt ultiem bevrijdend wanneer je eenmaal ten diepte beseft dat materiële zaken het hart nooit blijvend zullen vervullen. Vrij van (overtollig) bezit, ben je los, wendbaar, flexibel en kernachtig. Je mist niks, want je hebt alles al.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over ontspullen?

7 dingen die je herkent als je een ‘hoarder’ bent (en zo leer je ontspullen).

Volgend artikel
Hecht je te veel waarde aan spullen?
Hecht je te veel waarde aan spullen?