Integer, belangrijk mens, deze lofzang is voor jou

Door Susan Smit
Integer, belangrijk mens, deze lofzang is voor jou Integer, belangrijk mens, deze lofzang is voor jou Integer, belangrijk mens, deze lofzang is voor jou

Er is een interessante ontwikkeling aan de gang. Op een doordeweekse avond staan we op onze balkons, uit onze ramen en in onze deuropeningen te klappen voor de werknemers in de ziekenhuizen. Op de cover van een omroepgids staat geen BN’er, maar een onbekende verpleegster die met hart en ziel werkt aan onze gezondheid.

Het lied over corona, met goede bedoelingen ingezongen door bekendheden, werd niet juichend ontvangen. Ook aan berichten van celebrities die vanuit hun enorme villa’s met zwem- en tennisbanen mensen oproepen om vooral binnen te blijven, is geen behoefte.

We zien wat echt belangrijk en waardevol is

Het lijkt erop dat de beroemdhedencultus, die aan het begin van de vorige eeuw begon, op zijn einde loopt. Als je het mij vraagt is dat iets goeds. Bekendheden, vooral diegenen die bekend zijn om onduidelijke redenen, zijn niet langer de figuren waar we onze steun en hoop zoeken. In deze onzekere tijden zien we wat echt belangrijk en waardevol is en hebben we behoefte aan gedegen informatie en bescheiden, kundige en integere personen. We zijn uitgekeken op mensen die dingen vinden, en zoeken naar mensen die dingen wéten.

De waardering verschuift

Onze waardering van beroepsgroepen die ons vermaken schuift op naar beroepsgroepen die ons daadwerkelijk kunnen helpen, iets kunnen leren, de essentie raken. De lakmoesproef is natuurlijk wat de mensen in de zorg om deze tijd volgend jaar zullen verdienen. Hebben we het lijstje met ‘vitale beroepen’ dan nog steeds bij de hand of is het na het uitrazen van het virus weggegooid? Zijn we, behalve applaudisseren, ook bereid om te stemmen op een partij die een betere verdeling van inkomen voorstaat? Zal er draagvlak komen voor het ophogen van salarissen van onderwijzers, verplegers, vuilnismannen, kwaliteitsjournalisten?

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Inhoud boven vorm

Aan bewonderen zal nooit een einde komen, gelukkig niet. Aan kunst, verstrooiing en schoonheid ook niet. We zullen ons altijd inspiratie, hoop, inzichten en troost laten toeblazen door getalenteerde muzikanten, schrijvers, dichters, acteurs en dansers, van wie we voelen dat ze hun kunsten bedrijven vanuit puurheid.

Wat zou het mooi zijn als de verschuiving blijvend is. Als de inhoud boven de vorm blijft gaan. Dat BN’er niet langer Bekende Nederlander, maar Belangrijke Nederlander zal gaan betekenen, in de zin van waardevol. En dat het antwoord op de vraag wat een kind later wil worden niet langer zo vaak ‘beroemd’ luidt omdat dit het hoogst haalbare lijkt, maar gewoon weer dokter, brandweervrouw of astronaut.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
De levensvisies van de Indianen
De levensvisies van de Indianen