Een ode aan de lente

Een ode aan de lente Een ode aan de lente Een ode aan de lente

Net op tijd begon de lente in het gezin van Pauline Bijster – een ode aan korte broeken, baby-eendjes en wakkerheid.

Het is lente! En niet alleen op de kalender, het is echt helemaal in vol ornaat meteen na de 21e lente geworden. De korte broeken kwamen uit de kast, meteen, mijn oudste zoon heeft de gewoonte om de hele lente, zomer en herfst in korte broek te lopen. Op een gegeven moment verandert hij zijn schoenen in slippers, die hij vervolgens ergens vergeet, waarna hij verder op blote voeten leeft.

Dat laat ik dan maar.

Ik herinner het me nu, nu de zon schijnt, dat dit elk jaar zo gaat. Mijn dochter zeurt niet meer op de fiets dat ze het koud heeft – wat ze de hele winter heeft volgehouden, ook op dagen dat het niet zo koud was. De kinderen spelen al buiten voordat hun schermtijd voorbij is. De slakken en mieren in de tuin worden weer getrakteerd op restjes brood en plasjes appelsap. We voelen ons allemaal fitter, we fietsen sneller, we lopen langer. Alsof met de laatste zuchtjes winter ook de stramheid is verdwenen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Een vriendin van me merkt op dat iedereen er op zijn slechts uitziet rond deze tijd, want we hebben te lang binnen gezeten. We zijn bleek, we zijn uitgeput, we zijn toe aan vakantie, we hebben februari en maart net overleefd. Net op tijd brak de zon door. De stoffige laatste weken van de winter waaien van de mensen af. Je ziet de glimlach van de bleke gezichten afstralen. Een dankbaar teruggekeerde glimlach. Hij was niet verdwenen, hij was alleen even onder het stof.

Elke week wordt rokjesdag aangekondigd terwijl niemand nog bruine benen heeft, maar op sociale media doen we alsof. De kinderen vragen wanneer de meivakantie begint. De kinderen vragen wanneer het zomervakantie is. Ze lopen op de zaken vooruit, maar het maakt niet uit. Iedereen loopt op de zaken vooruit.

De broodhaan op de Palmpasenstok staat symbool voor wakkerheid. En ver voordat we het feest Pasen noemden, bestonden er al uitbundige vruchtbaarheidsfeesten rond deze tijd. Van oudsher vieren mensen dat de natuur de winter weer heeft overwonnen.

We begroeten kleine eendjes in de vijver.

Het waanzinnige begin van alles is weer begonnen.

Gelukkig, net op tijd.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten
8 rituelen voor de lente om nóg meer te genieten