Waarom je in de winter juist naar buiten moet

Waarom je in de winter juist naar buiten moet Waarom je in de winter juist naar buiten moet Waarom je in de winter juist naar buiten moet

Oké, het is koud, het waait en het regent. Niets fijner om dan binnen te zijn. Maar om goed voor jezelf te zorgen, is het juist in de winter belangrijk om naar buiten te gaan. Niet alleen goed voor lichaam en geest, maar ook – als je de elementen toelaat – heel leuk.  

Veel mensen zouden de winter het liefst helemaal overslaan. Maar je verzetten tegen hoe het nu is, helpt je niet echt verder. Zo zei Boeddha eens zoiets als: we lijden omdat we wensen dat de realiteit anders is dan die is. Daarom kan het helpen om de winter gewoon toe te laten. 

Laat het seizoen toe

Je innerlijke verzetten – tegen, bijvoorbeeld, kou – is een beweging van jezelf wat harder, compacter, meer samengebald maken. Hetzelfde wat kou zelf eigenlijk doet. Toelaten, toestaan, is jezelf ruimer maken. Probeer daarom als je buiten bent bij de kou te zijn, bij de temperatuur zoals die is. Maak jezelf wat ruimer, opener. En vergeet niet goed door te ademen, zo zet je jezelf niet vast, maar blijf je stromen. Toelaten dus, die winter! 

Portie daglicht

Met een deken op de bank is in de winter extra fijn, maar vergeet het daglicht niet. In de winter – als de dagen kort zijn – heb je al snel een gebrek aan natuurlijk licht. Hierdoor blijft je lichaam melatonine aanmaken. Dit hormoon maakt je vermoeider en slaperig. Naar buiten gaan en daglicht vangen, zorgt ervoor dat de aanmaak stopt. Hierdoor blijf je fitter, houd je een winterdip op afstand én slaap je ’s nachts ook nog beter. 

Geen stilstand, maar juist groei

De winter staat symbool voor rust, reflectie en bezinning. Dit is ook wat de natuur ons laat zien. De bomen zijn kaal en het land dor. Hierdoor trekt het je misschien ook niet om naar buiten te gaan. Wél als je het met andere ogen gaat bekijken. Want de winter betekent helemaal geen stilstand. Verscholen in de aarde wachten de zaadjes geduldig tot ze in de lente ontkiemen en tot planten mogen uitgroeien. Alles gebeurt alleen op een rustiger tempo. Ga mee in dat ritme. 

Prikkel al je zintuigen

Je zou het misschien niet denken, maar ook de winter is een feest voor je zintuigen. En dat zit ‘m vooral in de kleine dingen, zoals de zuivere, frisse winterlucht. Adem diep in en adem diep uit. Je merkt het meteen: je hoofd wordt er helemaal leeg van. En met deze tips wordt jouw winterwandeling al helemaal een verrijking”

 1. Voel de kou
  Zoals al eerder gezegd: omarm de kou, door het te voelen. Zet jezelf niet vast, maar voel, als je je ruim maakt, hoe het je energie laat stromen.
 2. Spits je oren
  Wat hoor je tijdens je wandeling? Alleen je ademhaling, het geknisper onder je schoenen als je over een bevroren bladerdek loopt. Of hoor je een van onze wintergasten? Er zijn veel vogels die naar Nederland komen om te overwinteren, zoals de smient, keep, koperwiek en de grote zaagbek. Vooral te vinden bij plassen en in de duinen.
 3. Ogen open
  Kijk goed om je heen, alles lijkt verstild. Deze rust en stilte zorgt ervoor dat wilde dieren zich ook meer laten zien.
 4. Ruik de natuur
  Snuif de geuren van het bos, de bomen en de planten op, en sta stil wat dit met je doet. Brengt het rust?

Escape naar Oostenrijk 

Wil je het echte wintergevoel ervaren, dan hoort sneeuw er natuurlijk bij. Om hier zeker van te zijn, is een winterescape naar Oostenrijk een goed idee. De schitterende bergen, meren, weiden en bossen: alles is bedekt onder een glinsterende witte deken. Pure natuur op z’n mooist. 

Je kunt in Oostenrijk alle kanten op. Helemaal in het hier en nu zijn, genieten van wat de natuur je geeft. Dat brengt stilte, innerlijke rust en ontspanning. Maar je kunt er ook lekker actief zijn, ook als je niet van skiën houdt. Van schaatsen op de mooiste meren, ijsbaden, rodelen of een magische fakkeltocht tot sneeuwschoenwandelen om al jouw zintuigen te prikkelen. Hoe dan ook: je keert met mooie, nieuwe herinneringen huiswaarts. 

Kijk op austria.info voor fijne tips en meer informatie voor een sprookjesachtige winter in Oostenrijk. 

Volgend artikel
Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed?
Zee, bos, bergen; welke invloed heeft natuur op ons gemoed?