Zo deel je jouw geluk met anderen

Zo deel je jouw geluk met anderen Zo deel je jouw geluk met anderen Zo deel je jouw geluk met anderen

Kerst is een tijd om het samen fijn te hebben, én om te delen met anderen. Zou je graag iets aan een goed doel willen geven – een kleinschalig doel, waarbij je zeker weet dat jouw bijdrage anderen verder helpt? Deze vijf doelen kunnen je donatie goed gebruiken.

1 Een veilige plek voor kinderen met verdriet

Als je jong bent en iets heel verdrietigs meemaakt – je verliest je broer of zus, of je vader en moeder gaan scheiden – is het fijn om een plek te hebben waar je terecht kunt. Een plek waar je tips kunt vinden, en filmpjes van andere kinderen die zoiets hebben meegemaakt. Stichting Jonge Helden zet zich in voor kinderen en jongeren die met een ingrijpend verlies te maken krijgen. Kinder- en jeugdtherapeut Saskia Koning merkte dat zo’n plek hard nodig was. Jonge Helden biedt ook programma’s aan op scholen.

2 Help olifanten aan een vreedzame oude dag

De olifant is het nationale symbool van Thailand. De dieren moeten er vaak hard werken, bijvoorbeeld als er toeristen een ritje op hun rug willen maken. De Thaise Burm en zijn Australische vriendin Emily trokken zich het lot van de olifanten aan en begonnen een olifantenopvang: Burm & Emily’s Elephant Sanctuary (BEES). In de opvang krijgen oude, ‘gepensioneerde’ olifanten een rustige oude dag én kunnen overbelaste jongere olifanten een poosje bijkomen.

3 Een bril voor ouderen in Vietnam

Begin je in Nederland wat met je ogen te knijpen wanneer je een verkeersbord ziet (of juist als je een boek leest), dan is het simpel: op naar de opticiën, tijd voor een bril of lenzen. In Vietnam gaat dat niet zo makkelijk. Er zijn maar weinig opticiens en optometristen, en dat terwijl mensen boven de 50 jaar er gauw staar krijgen, door de felle zon (niet ongevaarlijk, want op termijn kan het leiden tot blindheid). Eye Care Foundation zet zich in voor betere oogzorg voor ouderen. Zo kunnen zij langer zelfstandig blijven én een actieve rol blijven spelen in het gezin.

4 Breng muziek in het leven van vluchtelingenkinderen

Zelfs als je bijna niets hebt, en als je hart vol zorgen zit, kun je muziek maken. Dat wil muzikant Lucas Dols kinderen laten zien. Met zijn stichting Sounds of Change reist hij de wereld over en geeft hij muziekles in vluchtelingenkampen. Maar er kan veel méér, besloot hij al snel, en dus geeft hij ook trainingen aan vrijwilligers – die op hun beurt weer heel veel kinderen met muziek in contact brengen.

5 Van moeders, voor moeders: doneer een kraampakket

Zwanger? Dan krijg je in Nederland vaak een heleboel spullen cadeau. Spullen die een ander misschien veel beter kan gebruiken. Daarom bedacht Mandy Ladan, toen ze zelf zwanger was van haar eerste kind, Mommaluv. Zwangere vrouwen in Nederland die niet veel meer nodig hebben, vragen in plaats van kraamcadeaus om een donatie aan Mommaluv – die daarvan pakketten samenstelt met kleertjes, luiers, medicijnen en verzorgingsproducten voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Iedere moeder die een donatie doet, weet precies naar welke moeder ‘haar’ pakket gaat. Maar natuurlijk is doneren ook mogelijk voor wie niet zwanger is.

Happinez en goede doelen

Ook Happinez draagt een steentje bij aan goede doelen. In elk nummer van Happinez wordt een kleinschalig doel in het zonnetje gezet. Dat doel ontvangt 10% van het resultaat van de Happinez Webshop zolang het nummer in de winkel ligt. Ook met jouw aankoop in de Webshop maak je de wereld dus een beetje mooier!

Op dit moment is het goede doel Streetsmart, een initiatief van Amsterdamse horecaondernemers die zich inzetten voor gezinnen met financiële problemen en dakloze mensen. Meer over het goede doel vind je hier.

Lees ook

Volgend artikel
Zo vervang je vlees vaker in je menu – zonder dat je iets mist
Zo vervang je vlees vaker in je menu – zonder dat je iets mist