10 levenslessen die je kunt leren van je hond

10 levenslessen die je kunt leren van je hond 10 levenslessen die je kunt leren van je hond 10 levenslessen die je kunt leren van je hond

Ze zijn uitzinnig van blijdschap als je thuiskomt (zelfs na een afwezigheid van pak ‘m beet vijf minuten), zorgen ervoor dat je paar keer per dag de deur uitgaat voor een ommetje (jup, ook als de regen met bakken uit de hemel komt) en staan 24/7 klaar voor een uitgebreide knuffelsessie: een hond als huisdier is goed voor je geluksgevoel.

Maar ook in spirituele of emotionele zin maakt je trouwe viervoeter je leven een stuk rijker. Deze belangrijke lessen kun je leren van je hond:

1. Iedereen verdient een kans

De postbode, je partner, de buurman, je beste vriendin of zomaar een vreemde op straat: honden begroeten iedereen met (bijna) evenveel enthousiasme.

2. Toon je enthousiasme

Een hond die blij of dankbaar is steekt dat niet onder stoelen of banken, maar laat het overduidelijk merken. Waarom zou jij je wel inhouden als je ergens enthousiast over bent?

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?

  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging

  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

3. Loyaliteit

Je hond is je beste, meest trouwe vriend. Is de band tussen jullie eenmaal gesmeed, dan zal je furry friend er niet over piekeren om je in de steek te laten. Wel eens gehoord van Hachiko, de Japanse hond die maar liefst negen jaar lang bij een treinstation wachtte op de terugkeer van zijn (overleden) baas?

4. Elke dag is een nieuwe, frisse start

Zelf heb je misschien eerst een kop koffie nodig voordat je klaar bent voor de dag, maar je hond denkt daar duidelijk anders over. Honden beginnen iedere dag vol goede moed en vertrouwen – getuige de kwispelende staart – ongeacht wat er gisteren allemaal gebeurd is.

5. In het moment leven

Een hond denk niet na over gisteren of morgen, maar gaat uit van wat hij of zij nu nodig heeft. Eten, drinken, aandacht, slapen, spelen: honden doen alles met volle overgave. Bijkomend voordeel: als jij er met je aandacht helemaal bij bent, is je hond ook nog eens gehoorzamer.

6. Van jezelf houden

Dik, dun, kaal, kortharig, langharig, scheel: honden zijn er in alle soorten en maten. Maar het laatste waar je hond zich druk over maakt, zijn uiterlijkheden. En het maakt je hond ook echt niets uit hoe jij eruitziet. Of je je nu op je best of op je slechts voelt en of je nu je mooiste jurk of je oudste joggingbroek draagt: je hond houdt van je. Precies zoals je bent.

7. Altijd blijven spelen

Wie zegt dat spelen is voorbehouden aan kinderen? Honden zijn eigenlijk altijd speels, ongeacht hun leeftijd. Daar zouden mensen wel wat meer een voorbeeld aan kunnen nemen. Lekker in beweging zijn is alleen maar goed voor je, voor body én mind.

8. Liefde overwint alles

Met liefde, geduld en aandacht kan zelfs een ‘moeilijke’ hond huisgenoot van het jaar worden.

9. Koester geen wrok

Heeft je hond een van je nieuwe tas gebruikt als kauwstaaf of een plasje gedaan op het vloerkleed? Fikkie zal het niet leuk vinden als je hem terechtwijst (wat nog flink lastig is met zulke schattige, schuldbewust ogende hondenkijkers), maar is dat ook zo’n beetje direct weer vergeten. Een hond doet simpelweg niet aan wrok.

10. Genoeg water drinken

Tot slot geen levensles, maar wel heel belangrijk om je goed te voelen. De manier waarop je hond vol overgave  een bak water leeg slobbert na een flinke wandeling? Neem er een voorbeeld aan – al is het misschien beter gewoon een glas te pakken.

Lees ook

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Bomen planten, gewoon omdat het kan
Bomen planten, gewoon omdat het kan