Bomen planten, gewoon omdat het kan

Bomen planten, gewoon omdat het kan Bomen planten, gewoon omdat het kan Bomen planten, gewoon omdat het kan

Volgens cijfers van het Wereld Natuur Fonds verdwijnt er elk jaar maar liefst 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos. Omgerekend is dat twee bomen per jaar per persoon. Is er iets aan te doen? Ja. Bomen planten! En dat kan op veel meer manieren dan je denkt.

Bomen planten is een manier om de klimaatcrisis te stoppen, is ook de boodschap van dit heldere filmpje van Greta Thunberg en George Monbiot. Ook helpen bomen planten? Het is makkelijker dan je denkt. Zo, bijvoorbeeld:

1. Gebruik een zoekmachine die bomen plant

Zoekmachine Ecosia werkt net als Google, maar gebruikt haar inkomsten om bomen te planten. De site werd ontwikkeld naar aanleiding van de Klimaatconferentie in Kopenhagen in 2009 en inmiddels zijn miljoenen bomen geplant.

2. Compenseer je CO2-uitstoot met bomen

Dat kan voor je reizen, maar ook gewoon voor je ‘dagelijkse’ uitstoot (in Europa gemiddeld elke maand ruim 1 ton CO2 per persoon). Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland en via Justdiggit help je mee aan vergroening in onder meer Tanzania (een ‘bund’ kost €3,30, voor de prijs van een kop koffie help je al mee).

Maar je kunt ook investeren in schonere kookinstallaties in Cambodje of Kenia, waardoor minder hout nodig is om te koken, en dus minder bomen hoeven worden gekapt. Betrouwbare partners voor CO2-compensatie zijn ook Fair Climatefund en Tree Triage.

3. Plant een boom voor koeien

Via het project Bomen voor Koeien (een initiatief van onder meer het televisie- en radioprogramma Vroege Vogels) wordt voor €10 één boom geplant op of langs een weiland – waardoor bomen, paarden en schapen op warme dagen in de schaduw kunnen staan. Die bomen nemen bovendien CO2 op én ze bieden ruimte aan insecten en vogels. Driedubbele winst dus!

4. Plant een boom in je tuin

Heb je de ruimte, dan is de simpelste oplossing natuurlijk om zelf in je tuin een of meer bomen te planten. Kies voor inheemse soorten, dan doe je tegelijkertijd ook nog wat voor de biodiversiteit. Ga bijvoorbeeld voor een eetbare bostuin. Of plant je eigen microbos, dat kan al op 6 vierkante meter.

5. Minder vlees, meer bos

Minstens zo belangrijk: voorkomen dat bos gekapt wordt. De regenwouden in de Amazone worden onder meer gekapt en platgebrand om vlees en veevoer te produceren. Om een idee te geven: Nederland importeert elk jaar voor 761 miljoen aan veevoer (soja, vooral voor de varkenshouderij) en voor 367 miljoen aan Braziliaans vlees… Eigenlijk is het supersimpel: minder vlees, meer bos.

Elk stekje telt

Een boom planten, het klinkt als een druppel als een gloeiende plaat, maar zie het zo: ‘elk stekje telt’. Ter inspiratie: de Keniase milieu-activiste (en Nobelprijswinnares) Wangari Maathai begon ooit met een stekje, en zorgde uiteindelijk voor de aanplant van miljoenen bomen.

Babette Porcelijn (van ‘De verborgen impact’) compenseert elk jaar haar CO2 uitstoot met de aanplant van ‘insane veel bomen’ en beschrijft hier hoe ze dat doet.  Ze laat meteen ook zien dat het léuk is.

Bomen geven letterlijk lucht, maar veel meer dan dat: ze zijn goed voor de biodiversiteit, zorgen voor schaduw, houden CO2-vast en wat ook een fijn idee is: een klein stekje wordt ooit een enorme boom, dus het effect wordt in de toekomst alleen maar groter. Misschien geeft dat laatste nog wel de meeste hoop. (Naar een uitspraak van Martin O’Malley:) ‘Ontbossing omkeren is ingewikkeld, maar een boom planten? Dat kan iedereen.’

Meer van Happinez?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Red de wereld in je achtertuin
Red de wereld in je achtertuin