Zo kan (kruiden)thee je ondersteunen in de herfst

Zo kan (kruiden)thee je ondersteunen in de herfst Zo kan (kruiden)thee je ondersteunen in de herfst Zo kan (kruiden)thee je ondersteunen in de herfst

De herfst is een prachtig seizoen, met al zijn mooie kleuren. Tegelijkertijd moeten we goed voor ons lichaam en geest zorgen, want in deze periode van het jaar zijn we gevoeliger voor onbalans. Theesommelier Ciska van theekraampje.nl vertelt je welke kruiden(theeën) je kunnen ondersteunen en hoe je de thee op de juiste manier zet.

De herfst is een typische overgangsperiode waarin zowel de natuur als ons lichaam langzaam vertragen, loslaten en naar binnen keren. De dagen worden korter en we hebben weer zin om te cocoonen. Deze transitie brengt vaak ook de nodig kwaaltjes met zich mee. Denk aan verkoudheid en een droge huid, maar ook een energiedip. Dit komt onder andere door minder daglicht en verandering van omgeving en weer. Buiten wordt het kouder en we brengen meer tijd door binnenshuis.  

Naar buiten gaan

Wat heel belangrijk is in deze tijd van het jaar, is om naar buiten te blijven gaan en te bewegen. Een wandeling helpt je aarden, geeft energie, maakt je hoofd leeg en zorgt voor ontspanning. Bovendien is er ook nog eens van alles te zien. Observeer maar eens goed hoe de bomen hun bladeren loslaten en zachtjes naar de aarde laten zweven. Het is een mooie les die de natuur ons geeft over loslaten. 

Maak tijd voor jezelf

De herfst nodigt ons ook uit om de drukte van het dagelijks leven opzij te zetten en na te denken over wat echt belangrijk is. Reflecteer op wat je doelen en verlangens zijn en accepteer dat groei soms gepaard gaat met loslaten en hernieuwde energie. Met een kop (kruiden)thee – met warme kruiden, specifiek afgestemd op het najaar – kun je dit moment voor jezelf elke dag claimen. Daarbij kunnen de kruiden ook nog eens ondersteunend werken voor je gezondheid.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu
  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning
  • En meer

Kruiden en kruidenthee

Belangrijk om te weten is dat je kruiden en kruidentheeën niet als vervanging moet gebruiken voor medisch advies en behandeling. Kruidentheeën kunnen alleen de symptomen van bepaalde kwaaltjes verlichten en bieden geen definitieve genezing. Hieronder deelt theesommelier Ciska een aantal kruiden die zij verwerkt in haar melanges.

  • Kamille werkt rustgevend, kan helpen bij de spijsvertering en versterkt je immuunsysteem. Kun je lastig in slaap komen? Neem dan een kruidenthee waarin kamille verwerkt zit. Ook kan kamille helpen je zenuwen te kalmeren. 
  • Gember is dan wel geen kruid, maar wordt wel veel gebruikt in theeën. Gember werkt namelijk ontstekingsremmend, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloedcirculatie. Daarnaast kan gember ook helpen bij (zwangerschap)misselijkheid en het immuunsysteem ondersteunen.
  • Munt is een kruid dat kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn en spanningen. Het inhaleren van de geur van munt laat gespannen spieren ontspannen, inclusief de spieren in het gezicht en de nek. Zo verlicht je ook een eventuele hoofdpijn die veroorzaakt wordt door spierspanning. Ook biedt munt een mentale alertheid, verbetert het de concentratie en kan het klachten bij koorts, verkoudheid en griep verzachten. Let op: een te veel aan munt kan krampen veroorzaken. Daarom wordt munt afgeraden bij een zwangerschap of bij jonge kinderen. 
  • Rozenbloesem verwerk ik ook veel in mijn theeën. Het is namelijk effectief bewezen dat je van de geur van rozen blij wordt. Daarom past het perfect bij een ontspannen theemoment voor jezelf. Daarnaast heeft rozenbloesem ook een antibacteriële en zuiverende eigenschappen. Het is onder andere goed voor je huid, haar en het heeft een kalmerende werking. Ook kan rozenbloesem verlichtend werken bij angst en stress, kan het ondersteunen bij afvallen en heeft het een stimulerende werking voor het immuunsysteem. 
  • Citroenverbena herken je aan de citrusgeur die heerlijk en rustgevend werkt. Het ondersteunt het zuiveren van de lever en is daarom geschikt voor een detox. Ook verzacht verbena de symptomen van griep en verkoudheid, en kan het een opgeblazen gevoel verlichten. 
  • Brandnetel is een echte multitasker. Zo kan het de symptomen van hooikoorts verzachten en krampen verlichten. Ook heeft brandnetel ontstekingsremmende eigenschappen en bevat het veel antioxidanten, waardoor het kan bijdragen aan een gezonde huid. Wist je dat brandnetel van oudsher vers werd gestampt en op jeukende plekken werd gelegd? 
  • Rozenbottel wordt meestal niet beschouwd als een kruid, maar eerder als een vrucht. Toch wil ik deze vrucht met je delen omdat het veel gezondheidsvoordelen biedt. Rozenbottels zitten namelijk bomvol met vitamine C, wat helpt om je weerstand op peil te houden. Ook kunnen rozenbottels helpen bij vermoeidheid, bloedarmoede en vermoeidheid en spanningen verminderen. Door de antioxidanten kan rozenbottel ook bijdragen aan een gezonde huid. Deze antioxidanten bevorderen namelijk de collageenproductie en verminderen tekenen van veroudering. 
  • Lavendel kent vele toepassingen en gezondheidsvoordelen. Zo werkt het ontspannend, kan het stress doen verminderen en wordt het vaak gebruikt bij angst en slapeloosheid. Daarom wordt lavendel ook vaak toegepast in theeën.

Kruidenthee zetten: 6 tips van Ciska 

Hoe zet je nou het perfect kopje thee waardoor je kan genieten van een optimale smaakbeleving? De eenvoudigste manier om thuis losse thee te bereiden is met een theefilter, maatschepje en een waterkoker met temperatuurregelaar. Of je laat het water eventueel afkoelen als het water niet 100 graden mag zijn. Het is belangrijk dat de theeblaadjes voldoende ruimte hebben om zich uit te vouwen, zodat het aroma en de smaak volledig tot uiting komen.

Water is belangrijk

Water speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de effectiviteit van de thee. Het is essentieel voor het lichaam, voor de opname en verwerking van de voedingsstoffen in de thee; het water verdunt de thee of het kruid en geeft de gezonde eigenschappen door aan het lichaam. Je kunt natuurlijk gewoon kraanwater gebruiken, maar de thee wordt lekkerder en helderder van kleur als je gefilterd water gebruikt of flesjes bronwater koopt.

Kies voor kwalitatieve, verse thee of kruiden

Laat de theezakjes liggen, zeker van de goedkope merken. Vaak voegen zij kunstmatige geur- en smaakstoffen toe en dan kun je niet meer spreken van natuurlijke thee. 

Gebruik een maatschepje

Schep de hoeveelheid thee of kruiden met een maatschepje in de theefilter. Vervolgens leg je de filter in je mok of theepot. Schenk het warme water in de theepot of mok en laat de thee trekken volgens de aanwijzing of persoonlijke voorkeur. 

Bewaar op een donkere, koele plek

Om de geur en smaak van de thee te behouden, bewaar je deze in een luchtdicht blik op een donkere, koele en droge plaats (niet in de koelkast). Bewaar thee altijd gescheiden van sterke kruiden en specerijen en van andere theesoorten met een krachtige geur. Zo neemt de thee geen andere geuren en smaken op. Je kunt goede kwalitatieve thee en kruiden minstens een jaar bewaren, mits je het bewaart zoals hierboven beschreven.

Met of zonder honing

Je kunt eventueel wat honing of agavesiroop toevoegen aan je thee voor de smaak, maar dit is optioneel. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat honing een zoetstof is en dat te veel honing de smaak van de thee kan overweldigen en de thee te zoet kan maken. Het is dus verstandig om voorzichtig te beginnen en indien nodig meer honing toe te voegen. Ik adviseer je wel om de honing pas aan je thee toe te voegen als de thee op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is. Een te hoge temperatuur vernietigt namelijk de goede enzymen en zo gaan alle gezondheidsvoordelen verloren.

Maak er een ontspannen ritueel van

De herfst vraagt om vertraging, een kop thee kan daarbij helpen. Alleen het zetten van een kop thee brengt je al naar het hier en nu. Een moment om even te ademen. De warmte van de thee brengt ontspanning, maar ook een warm gevoel. Precies wat je af en toe zo nodig kunt hebben. Een gevoel van geborgenheid en troost, met de kracht van kruiden.

Meer weten over kruiden en thee? 

Ontdek op theekraampje.nl – de webshop van Ciska – nog veel meer over kruidenthee en waarbij het ondersteuning kan bieden. Op aanvraag kan Ciska melanges op maat maken. Ook zijn alle kruiden los te bestellen. Via deze link kun je ook een gratis e-book downloaden.

Tekst: Richt Kooistra
Fotografie: Peggy Janssen Styling: José Spaans

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.
Volgend artikel
Thee in de Chinese voedingsleer: zo beïnvloed je je gemoedstoestand met thee
Thee in de Chinese voedingsleer: zo beïnvloed je je gemoedstoestand met thee