5 spirituele films die je laten zien waar het écht om draait in het leven

5 spirituele films die je laten zien waar het écht om draait in het leven 5 spirituele films die je laten zien waar het écht om draait in het leven 5 spirituele films die je laten zien waar het écht om draait in het leven

Iedere spirituele reis is persoonlijk en uniek, maar van andermans reis kunnen we wél heel veel leren. Dat bewijzen deze vijf spirituele films.

‘Down to earth’

Bedrijfseconoom Rolf Winters (52), kunstenares Renate Heinen en hun drie jonge kinderen gingen op wereldreis op zoek naar ‘meer’. Alles lieten ze achter, om op een spirituele zoektocht langs inheemse wijzen uit oude, traditionele culturen te trekken. Deze ‘earth keepers’ vertellen over geluk en angst, heling en wat écht van waarde is. De film sloeg in als een bom. Hij is al even geleden verschenen (Happinez organiseerde destijds viewings in aanwezigheid van een sjamaan), maar mocht je ‘m gemist hebben of simpelweg een geheugenopfrisser nodig hebben: gaat dat (nog eens) zien.

‘Awake: The life of Yogananda’

Yogananda was één van de allereerste Indiase yogaleermeesters die de oceaan overstak en in de Verenigde Staten sprak over verlichting, meditatie en kriya-yoga. Hij kreeg duizenden aanhangers en zijn wijze lessen hebben enorme impact gehad in het Westen. Hij is het die zei: “How easy the spiritual path is, if you give even a little time each day to meditation. Meditate intensely, morning and evening. Even fifteen minutes of meditation is better than no time at all.”

Walk with me

Deze indrukwekkende film schetst een portret van de Vietnamese spiritueel leider Thich Nhat Hahn en de gemeenschap zen-boeddhistische monniken en nonnen in Plum Village in Zuid-Frankrijk. Existentiële onderwerpen als acceptatie en bewustwording komen aan de orde in deze film. Nhat Hahn speelt een grote rol in de verspreiding van mindfulness in de West-Europa. Zijn wijsheid is ongelofelijk inspirerend.

Nieuw: ‘Kristallen by Happinez’

De special (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Samsara

In deze film wordt geen woord gesproken. Grote kans dat je na het zien ervan zelf ook geen woord uit kunt brengen, zó mooi en indrukwekkend is-ie. De regisseur Ron Fricke reisde 25 jaar lang de wereld over om deze film te kunnen maken. ‘Samsara’ is Sanskriet voor het ‘eeuwig draaiende rad van het leven’. Fricke laat de wereld en de mensheid zien zoals wij zijn, zonder oordeel of duiding. En juist daarom ga je nadenken over de diversiteit en de schoonheid van religies, natuur, cultuur, de wereld. Tegelijkertijd toont de film ook de disbalans, de gebrokenheid en het ongemak.

Ram Dass, going home

De wijze lessen van spiritueel leraar Ram Dass draaien om liefde en verbinding. Liefde voor jezelf en alles wat om ons heen is en verbinding tussen alles wat leeft. Nadat hij een beroerte kreeg, verbleef hij in zijn huis in Maui waar hij mediteerde en filosofeerde, en zijn spirituele kennis bleef verbreden. In de avond van zijn leven werd hij gevolgd door documentairemakers. Deze film is het resultaat. Een korte, meditatieve film dat raakt aan grote thema’s als leven en dood.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Zenleraar Haemin Sunim: je bént al lovable
Zenleraar Haemin Sunim: je bént al lovable