Terug naar overzicht

De Duivel, het Oordeel – wat tarotkaarten je zeggen over jezelf

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
De Duivel, het Oordeel – wat tarotkaarten je zeggen over jezelf

De Duivel, het Oordeel, Gerechtigheid en de Dood – de namen van tarotkaarten boezemen best wat ontzag in. Je hebt vast wel eens gehoord dat je de namen van de kaarten niet letterlijk hoeft te nemen. Gelukkig maar, anders zou iedereen die De Dood trok zich een hoedje schrikken. Maar wat betekenen die heftige kaarten wél? 

Eerst maar eens wat basics over tarot. Om te beginnen bestaat elk tarotdeck uit 78 kaarten. Een deel van die kaarten, 22 stuks, stellen de verschillende levensstadia op aarde voor, van de geboorte tot de dood. Ze vertegenwoordigen de belangrijke veranderingen in ons leven. Samen heten deze kaarten de Grote Arcana. Dit zijn een paar opmerkelijke kaarten:

De dwaas

De dwaas staat voor onschuld, een vrije geest zijn, een nieuw begin maken.

De magiër

Trek je de magiër, dan wil die kaart je iets zeggen over goddelijke liefde en zielsreinheid, of je aan het denken zetten over meester zijn over je eigen lot.

Het rad van fortuin

Een keerpunt, een karmische gebeurtenis, je lotsbestemming. Dat is waar het rad van fortuin voor staat.

De gehangene

Een beetje een griezelige kaart, zou je denken. Toch kan de kaart juist een mooie symbolische betekenis hebben. Hij staat voor overgave, loslaten, een offer brengen, een pauze nemen, twijfelen.

De duivel

Afhankelijkheid, verslaving, gehecht zijn aan wat niet goed voor je is. Die dingen representeert de duivel.

De maan

Wat wil dat wonderlijke hemellichaam je vertellen? Iets over intuïtie, onderbewustzijn of meegesleept worden door emoties.

Voor het eerst tarotkaarten leggen

Als beginner snap je misschien nog niet zoveel van de symboliek, maar dat geeft niet: tarotkaarten werken in op je onbewuste; daar wordt de boodschap opgepikt en voila, je hebt een antwoord op je vraag. Door een legging te doen kun je inzichten krijgen in jezelf en je levenspatronen.

Als je de tijd neemt om deze miniatuurkunstwerkjes goed te bekijken en de symbolen op je laat inwerken, dan herken je menselijke thema’s en dilemma’s waar we allemaal mee te maken krijgen. Zoals de keuze tussen goed en kwaad, geestelijke en materiële rijkdom, bevrijding of vastzitten, liefde en eenzaamheid. De rijke symboliek van tarotkaarten kan een grote inspiratie zijn en richting geven als je die nodig hebt.

Meer weten over tarot?

In Happinez 4-2020 ‘Zin in samen’ vind je een uitgebreid dossier over tarot, met daarin uitleg over alle 78 kaarten, praktische tips over hoe je een legging kunt doen en verhalen van spiritueel coaches over hún favoriete tarotkaart. Bestel dit nummer nu in onze webshop.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen