Dromen: doorgrond de symboliek

Dromen: doorgrond de symboliek Dromen: doorgrond de symboliek Dromen: doorgrond de symboliek

Overdag bewust bezig zijn met de verhalen die zich ’s nachts aandienen, maakt dat ze makkelijker in je bewuste blijven hangen. Dit doe je bijvoorbeeld door naast je bed een dromenschriftje te leggen. Maar wat dan? Hoe achterhaal je de betekenis van een vaak onsamenhangend en symbolisch droomverhaal? Drie tips.

  1. Bepaal het droomgenre

Volgens het boek De Nachtelijke Reis van Bas Klinkhamer zijn er een drie droomgenres: 1) de verwerkingsdroom, waarin je situaties verwerkt die je overdag hebt ervaren. 2) De symbolische droom die zich óf aandient als nachtmerrie (als je je nog niet bewust bent van de thematiek) óf als rustig, fantasierijk verhaal. In deze dromen dienen zich dieren aan, monsters, natuur; alles waarmee je een thematische associatie kan hebben. Tot slot heb je de mystieke, voorspellende of astrale dromen waarin je je bewust bent van een multidimensionale reis door de tijd. In deze dromen ontmoet je bijvoorbeeld overleden dierbaren of krijg je een kijkje in verleden of toekomst. De verdeling is niet zwart-wit want soms lopen de genres in elkaar over, maar helpt je wel de essentie van wat een droom vertelt, te zien.

  1. Noteer persoonlijke symboliek

Symbolen waarover je droomt (beer, vlinder, hond, varken; you name it) opzoeken in een droomencyclopedie is interessant en een goede start. Maar het is vooral belangrijk te bedenken wat jouw associatie is met een bepaald symbool. Komt er een panter in je droom voor? Bedenk dan: wat zegt een panter mij? Heb je er geen associatie mee, kun je het altijd nog opzoeken. Op deze manier kun je je eigen droomencyclopedie, bijvoorbeeld in het Happinez droomdagboek, samenstellen en krijg je meer grip op je droomverhalen.

  1. Kijk naar het perspectief

Tot slot is het perspectief in je droom essentieel. Sta je erbij en kijk je ernaar of beleef je alles zelf? Ben je jezelf of iemand anders? Het perspectief zegt iets over hoe jij je verhoudt tot de situatie of het thema waarover je droomt. Vindt er een gevecht plaats en sta jij ernaar te kijken? Dan vindt er een intense situatie plaats waar jij zijdelings bij betrokken bent. Een vraag die je jezelf dan kunt stellen: zou ik meer betrokken willen of kunnen zijn? Sta je in het gevecht? Dan zit jij middenin die situatie. Wat doet dat met je? Stel jezelf vragen en doorgrond je onderbewuste.

Dieper je dromen in

Dromen bestaan uit veel verschillende facetten, dus het analyseren van een droom is niet één-twee-drie gedaan. Voor meer diepgang lees je onder meer De Nachtelijke Reis van Bas Klinkhamer, Wat dromen ons vertellen van Alice Robb en De complete Droomencyclopedie van Pamela Ball.

Meer lezen?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Welk boek wordt bekroond tot Beste Spirituele Boek van 2021?
Welk boek wordt bekroond tot Beste Spirituele Boek van 2021?